Doctorat in frumusete - Curs 2: Totul despre implanturile mamare

Data publicării: 27-11-2015

Doctorat in frumusete - Curs 2: Totul despre implanturile mamare Doctorul Cristian Nițescu, chirurg estetician cu peste 20 de ani de experiență, continuă demersul său de informare a publicul larg despre operațiile estetice. Dacă în primul curs a vorbit despre rinoplastie, în cel de-al doilea aduce în discuție un subiect de maxim interes pentru toate femeile și anume operațiile cu implanturi mamare. Datorită evoluției tehnologiei și a procedurilor, cu ajutorul implanturilor cu silicon, chirurgul estetician reușește să ofere un aspect natural sânilor, atât în scop estetic, cât și funcțional.

1. Tot ce trebuie să știi despre mărirea sânilor cu implanturi mamare

Mărirea sânilor cu implanturi mamare este o intervenție chirurgicală prin care se inserează un implant într-un buzunar creat la nivelul sânului, obținându-se o creștere în volum a acestuia. Înainte de operația cu implanturi mamare, o femeie trebuie să urmeze următorii pași:

  • Să renunțe la fumat sau sa diminueze cantitatea de tigari cu cel puțin două săptămâni înainte de operație
  • Să întrerupă orice medicamente care pot influența coagularea sângelui, inclusiv anticonceptionalele, cu minim 2 saptamani preoperator
  • Să facă un set de analize de sânge si suplimentare, daca e cazul, la indicatia chirurgului estetician

Operația de mărire a sânilor cu implanturi mamare nu durează mai mult de două ore și se realizează sub anestezie generală. Cicatricile postoperatorii sunt pozitionate in santul inframamar, de regula si sunt minim vizibile dupa vindecare. După operația de mărire de sâni sunt recomandate următoarele lucruri:

  • Evitarea contactului sexual timp de 3 săptămâni
  • Întoarcerea la muncă după minim 2 saptamani de repaus,
  • Purtarea unei bustiere speciale timp de 6 saptamani după operație
  • Evitarea fumatului/ reducerea fumatului

2. Garanția implanturilor mamare

Atunci când o pacientă decide să apeleze la implanturi mamare aceasta este informată că implanturile au garanție pe viață. Din păcate de multe ori pacienta nu este informată că această garanție se referă la viața siliconului în sine, nu la viața pacientei care a primit un astfel de implant.

Tehnologia a avansat destul de mult și permite în acest moment ca un implant siliconic să aibă o durată de viață de 10 ani. După atingerea acestui prag este recomandată înlocuirea implanturilor. Ele pot rezista din punct de vedere fizic chiar și mai mult însă recomandările producătorilor sunt cele amintite mai sus.

Certificatul de garanție oferit de producător înseamnă că în următorii 10 ani, dacă implantul se sparge în interiorul corpului, el poate fi înlocuit gratuit. Atenție, acesta se referă doar la gratuitatea device-ului, nu și la procedura chirurgicală. Implantul deteriorat va fi remis firmei producătoare. Aceasta la rândul său îl va trimite către un laborator foarte performant ca să se identifice cauza deteriorării.

“Aceste cazuri sunt foarte rare. În extrem de puținele situații în care o pacientă are probleme cauzate de tehnologie, producătorii nu ezită să recunoască defectul. Pentru ei impactul financiar este foarte mic însă pun un mare preț pe corectitudinea față de pacient. În cei peste 20 de ani de activitate eu nu m-am confruntat decât cu un caz de deteriorare a implantului” spune Cristian Nițescu.

De ce sunt atât de sigure implanturile mamare? Structura învelișului siliconic care învelește gelul siliconic a fost perfecționata de-a lungul timpului astfel încât acum are o foarte bună rezistență la rupere. Spre exemplu, un silicon cu un diametru de 11 cm să zicem, poate ajunge să fie testat prin întindere și poate ajunge la 50 de cm fără să se rupă.

Trebuie știut că după operație, fiecare pacientă trebuie să primească din partea chirurgului estetician un așa-numit “pașaport”. Acest card trebuie să conțină informații despre tipul de implant folosit, volumul, seria și data fabricării. Acesta este un instrument de identificare folosit în cazul unor situații neplăcute precum deteriorarea implantului în termenul său de garanție.

3. Ce se întâmplă cu implanturile mamare dacă rămâi însărcinată sau slăbești

Este normal ca de-a lungul vieții corpul femeii să sufere anumite transformări. Printre cele mai importante întrebări ale pacientelor care decid să apeleze la implanturi mamare sunt: “ce se întâmplă cu silicoanele dacă acestea sunt puse înainte de a rămâne însărcinată” și “ ce se întâmplă dacă după implantare voi pierde considerabil în greutate”.

În primul rând din punct de vedere medical trebuie menționat că implanturile mamare nu aduc nici un risc asupra sănătății în nici unul dintre cazuri. Din punct de vedere estetic modificările ce pot fi resimțite sunt similare cu cele pe care le întâlnim în mod normal, chiar și în absența implanturilor mamare. În principiu este clar că în viața unei femei care naște, survin niște modificări hormonale, al caror efect depinde și de materialul genetic, asa zis „materialul clientului”.

Implantul mamar nu poate să nici să accelereze dar nici să încetinească modul în care organismul reacționează la acești factori. El este plasat submuscular, deci nu are nici impact pozitiv, nici negativ asupra esteticii sânului.

Estetica sânului este influențată de foarte multe variabile. Ceea ce vedem noi ca sân este format într-o anumită proporție din glanda mamară și în rest din grăsime. Modificările estetice pentru o femeie care are o glandă mamară în proporție de 90% și 10% grăsime, de exemplu, sunt minore. Aceasta poate pierde în greutate chiar și 10 kg. Sânul însă nu va resimți decât o pierdere de circa 50 de grame, deoarece glanda mamară nu scade atunci când pierzi în greutate. Există și reversul medaliei, cazuri în care anumite femei au slăbit 2 kg și deja au sânii considerabil mai lăsați.

Nu trebuie neglijat factorul genetic în schimbarea esteticii sânilor, atât în cazul sarcinii cât și a fluctuațiilor de greutate. Ne referim aici la structura internă a sânului dar și la tipul și structura pielii. În cazul persoanelor cu pielea subțire vor fi vizibile modificări mai rapide ale esteticii sânului. În general, rezultatele cele mai bune la implanturile mamare sunt la persoanele cu piele mai groasă.

4. Tot ce trebuie să știi despre reconstrucția cu implanturi mamare

În urma operației de mastectomie multe femei aleg să-și facă reconstrucție de sân cu implanturi mamare. Datorită procedurilor avansate, chirurgii plasticieni reușesc să reconstruiască sânii cu ajutorul implanturilor mamare, astfel încât aceștia să aibă aceeași dimensiune și formă pe care o aveau înainte.

Reconstrucția mamară se poate realiza după operația de mastectomie sau chiar în timpul eliminării tumorii, aceasta presupunând utilizarea unui implant sau expander, ce va fi ulterior înlocuit cu implant mamar. Dacă ţesuturile pacientei (pielea şi muşchiul) ce trebuie să acopere implantul sunt deficitare, o altă opțiune o reprezintă utilizarea de lambouri (transpoziţia de ţesut din alte zone), atât în combinaţie cu un implant mamar, cât şi fără, după necesităţile fiecărei paciente.

Care sunt avantajele reconstrucției cu implant mamar?

  • Operație relativ simplă
  • Lasă puține cicatrici
  • Redă femeii frumusețea, încrederea sau chiar propria identitate
  • Îmbunătățește viața femeii care a trecut prin chinurile unei boli atât se severe

Un aspect important de luat în seamă este că în spitalele de stat la nivel naţional există un program de reconstrucţie mamară cu implant, operație ce este decontată parţial sau total, de la de caz, de CNAS.

5. Preț sau calitate?

Pe piață au apărut nenumărate mărci producătoare de implanturi mamare şi există o mulţime de medici "amatori" să le utilizeze, dar şi paciente care caută un preţ cât mai mic pentru o intervenţie cu silicoane. Pentru a fi sigură că alege cel mai bun implant mamar, o persoană ar trebui să țină cont de următoarele sfaturi:
  • întrebaţi chirurgul plastician ce implanturi foloseşte
  • aflați dacă acel medic e o persoană de încredere
  • întrebaţi medicul ce dimensiune este optimă pentru dumneavoastră şi nu veniţi cu idei preconcepute
  • solicitaţi buletinele de la implanturi
  • dacă nu aveți suma necesară pentru a efectua o intervenţie la un medic serios, cu implanturi de calitate, mai bine amânaţi data operaţiei până când veţi fi capabila financiar să vă permiteţi acest lucru. Nu optaţi pentru varianta mai ieftină, pentru că aceasta este de cele mai multe ori creatoare de probleme, ulterior putând apărea complicaţii grave

Dr. Cristian Nițescu vă așteaptă oricând la o consultație pentru a vă oferi cel mai bun sfat în legătură cu implanturile mamare.
Sursa: medicalpr, 27-11-2015, Vizualizari 1615
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.