Endometrioza, boala greu de diagnosticat, care afectează 1 din 10 femei, dezbătută pe larg la Timişoara

Data publicării: 31-05-2017

În week-endul trecut s-a desfăşurat la Timişoara conferinţa FemHelp, eveniment dedicat endometriozei, medicinei fetale şi infertilităţii. Aflată deja la cea de-a III-a ediţie, conferinţa a reunit medici specialişti din toată Europa, fiind trasmise intervenţii chirurgicale live, debate-uri pe cele mai importante teme ale acestor domenii, dar şi un curs de ecografie mamară pentru ginecologi.

Endometrioza, cenuşăreasa bolilor ginecologice

Destul de puţin cunoscută atât de către paciente, cât şi de către medici, endometrioza este o afecţiune gravă ce afectează 1 din 10 femei cu vârsta reproducătoare. Printre cele mai cunoscute simptome sunt infertilitate, dureri menstruale, dureri la contact sexual şi tulburări gastrointenstinale.

Formele endometriozei severe sunt şi nodulii rectovaginali sau chiar pulmonari, aderenţe pe vezica urinară sau uretere, situaţii are pot pune în pericol viaţa pacientei şi care cer o chirurgie avansată şi complexă.

Pe acest aspect s-a axat şi prima zi a conferinţei FemHelp, atunci când mari chirurgi ginecologi din Europa au fost invitaţi atât să opereze, cât şi să prezinte cazuri şi concluzii rezultate în atâţia ani de activitate.

Prof. Joerg Keckstein din Austria,  Prof. Fabrizio Barbieri din Italia, Prof. Pietro Litta, Prof. Şerban Costa din Germania , Prof. Andrei Ţăran din Germania sunt doar câţiva dintre aceştia.

Centrele de endometrioză acreditate şi recunoscute internaţional – un obiectiv şi pentru România

Dr. Voicu Simedrea este cel care a iniţiat şi dezvoltat la Timişoara primul proiect complex dedicat endometriozei. EndoInstitute este astăzi un proiect de succes, ce îşi doreşte să vină în ajutorul pacientelor cu endometrioză, pe viitor ca centru acreditat şi recunoscut internaţional.

În cadrul conferinţei de presă a evenimentului mai sus amintit, Prof. Joerg Keckstein, unul dintre cei mai renumiţi specialişti în chirurgia endometriozei din lume, a punctat necesitatea existenţei unor centre acreditate pentru endometrioză şi în România.

Astfel, pacientele nu vor mai fi incorect diagnosticate şi tratate, mai ales că endometrioza este o afecţiune complexă, necesitând un protocol general valabil şi la noi şi o abordare multidisciplinară.

Deşi se preconizează că, în România, există aproximativ 500.000 de românce cu endometrioză, nu avem încă un registru al pacientelor, iar cele mai multe femei nu au auzit despre această afecţiune.

Eu sunt convins că am o multitudine de paciente care din punct de vedere social şi educaţional sunt peste medie. Şi, în consecinţă, au acces la informaţie şi au foamea aceasta de informare. Dar asta nu înseamnă că la marea masă a pacientelor informaţia a penetrat. Sunt în jur de 400.000 - 500.000 de paciente cu endometrioză în România, în diverse stadii, iar problema este că încă avem o întârziere foarte mare în diagnostic”, a declarat dr. Voicu Simedrea.

EndoInstitute – un proiect de succes şi o speranţă pentru femeile cu endometrioză din România

De câţiva ani, la Timişoara, EndoInstitute este singurul proiect din ţară destinat exclusiv pacientelor cu endometrioza. Desfăşurat în cadrul Spitalului Premiere, EndoInstitute cuprinde specialişti în chirurgie ginecologie, chirurgie colo rectală, chirurgie urologică, medici specialişti în reproducere umană asistată, medici nutriţionişti şi psihologi. Astfel, endometrioza este abordata multidisciplinar, pe modelul “patient-tailored approach”, concept iniţiat de marii chirurgi ai Europei.
În perioada martie 2016-martie 2017, în cadrul EndoInsitute s-au consultat 408 paciente la Timişoara şi 100 la Bucureşti, s-au realizat 104 intervenţii chirurgicale, dintre care 75% stadiile 3 şi 4, cu 41 rezecţii de rect.

Vestea îmbucurătoare este ca în acest an s-au înregistrat 15 copii născuţi după chirurgia endometriozei avansată, inclusiv rezecţii de rect şi colostomii.
Media de vârstă a pacientei cu endometrioză operată le EndoInsitute este de 32.5 ani, iar cea mai tânără pacienta avea numai 18 ani.

De curând, Spitalul Premiere, locul în care EndoInsitute îşi desfăşoară activitatea, s-a mutat într-un locaţie nouă, fiind de acum cel mai mare spital privat din vestul ţării. Cu 5000 mp2 ca suprafaţă şi un bloc operator de 1700 mp2, Spitalul Premiere îşi propune dezvoltatea unor centre de excelenţă, atât în domeniul endometriozei, cât şi în domeniul medicinei fetale, a protezării şi a chirurgiei spinale minim invazive.
Sursa: Marina Rasnoveanu, 31-05-2017, Vizualizari 2012
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.