Distonie neurovegetativa sau altceva?

16-09-2023
Stefan250
Nu este medic/terapeut
Stefan250
Buna ziua
Am varsta de 26 de ani nefumator si nu consum alcool. Saptamana trecuta intr-o dimineata m-am simtit ciudat si am fost la urgente. Simptomele erau amorteli faciale, maxilare si limba, vene de sub limba mov, putin rosu in gat, dificultate de inghitire, deshidratare.

Avand in vedere ca nu mancasem in ziua aceea, mi s-au facut si niste analize de sange de catre cei de la UPU, iar in urma acestor analize a rezultat ca singura valoare anormala a fost un TCO2 derivat de 30, 6. Glicemia 89, tensiune 103/78, puls AV 80, GCS 15, Sat O2 98%.

Nu am apucat sa intreb medicul de familie, dar medicul generalist de la UPU mi-a zis ca am nevoie de vitamine si mi-a recomandat Centrum pentru barbati. Ca diagnostic a fost distonie neurovegetativa.
Si eu ma gandeam de ceva timp ca am un dezechilibru electrolitic avand in vedere ca am schimbat regimul de viata trecand de la nopti nedormite si mese neregulate la un program de somn sanatos si alimentatie bazata pe peste, fructe si legume si incepusem sa ma obosit.

As dori sa aflu ce inseamna un TCO2 de 30, 6 si cum il pot scadea. De asemenea as dori sa aflu parerea unui alt specialist despre diagnostic si sfaturi ale acestuia cu privire la ceea ce trebuie sa fac in continuare.
1 comentarii
1
17-09-2023, ora 17:25
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
Bună ziua,

TCO2 măsoară, global, o sumă de substanțe din sânge. (acid carbonic, bicarbonat, dioxid de carbon). Adică le măsoară suma, adunate, nu se știe cât este fiecare substanță separat. Se măsoară așa pentru că este mai rapid și mai ieftin.
Valoarea de 30.6 este aproape normală (foarte aproape de limita de sus). Probabil că nu înseamnă nimic serios.

Substanțele acelea se pot măsura la analiza Astrup - și atunci se știe clar câte este bicarbonatul, care este pH-ul sângelui etc. Se poate face dintr-o picătură de sânge sau din
Dacă simptomele au apărut doar după ce ținut dieta, s-ar putea să fie într-adevăr un dezechilibru electrolitic (sodiu, potasiu, magneziu care au scăzut brusc etc.).
Aparatul de Astrup spune, de obicei, și cât este sodiul și potasiul în sânge.

Țineți o dietă moderată și echilibrată, dacă trebuie consultați un nutriționist


Dacă amorțelile persistă sau se agravează, vorbiți desigur și cu un neurolog.
Acestea sunt doar sugestii de la distanță, doar medicul care v-a văzut vă poate spune un diagnostic.
Diagnosticul de "distonie" sugerează că nu i s-a părut nimic grav.

Multă sănătate!

Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.