Majoritatea americanilor nu vrea să atingă suta de ani (sondaj)

Data publicării: 08-08-2013

Majoritatea americanilor nu vrea să trăiască până la o sută de ani sau mai mult, considerând că o astfel de longevitate ar epuiza resursele naturale ale ţării şi nu ar fi accesibilă decât celor mai bogaţi, relevă un sondaj al centrului de cercetare Pew publicat marţi, potrivit AFP.
Întrebaţi dacă ar fi dispuşi să facă tratamente pentru a încetini procesul de îmbătrânire şi pentru a trăi până la 120 de ani sau mai mult, 56% dintre participanţii la sondaj au răspuns 'nu', dar 68% dintre subiecţi au apreciat că, în majoritate, celelalte persoane ar fi dispuse să facă acest lucru.
Totodată, o largă majoritate a apreciat că prelungirea atât de mult a vieţii 'ar epuiza resursele naturale ale ţării şi nu ar fi rezervată decât unui număr mic de avuţi'.
Sondajul de opinie al centrului Pew a fost realizat la nivel naţional pe 2.012 adulţi reprezentativi, în intervalul 21 martie - 8 aprilie, şi are o marjă de eroare de plus/minus 2,9 la sută.
Potrivit sursei, 69% dintre subiecţii întrebaţi cât ar ar dori să trăiască au indicat o vârstă medie de 90 de ani, cu 11 ani peste speranţa de vârstă medie actuală din SUA care este de 78,7 ani (81 ani pentru femei şi 76,2 ani pentru bărbaţi). Doar 9% dintre cei chestionaţi au declarat că ar dori să trăiască peste 100 de ani.
Scăderea natalităţii şi creşterea puternică a speranţei de viaţă fac ca populaţia americană să îmbătrânească rapid. Potrivit Biroului de recensământ, un american din cinci va avea cel puţin 65 de ani până în 2050 şi cel puţin 400.000 vor fi atunci centenari, relevă AFP.
Medicina ar putea cunoaşte progrese importante în viitoarele decenii, de natură să permită oprirea respectiv inversarea procesului de îmbătrânire şi să favorizeze longevitatea. Unele laboratoare private şi universităţi fac cercetări în prezent pentru a descoperi secretul tinereţii iar responsabili religioşi, specialişti în bioetică şi filosofi încep să reflecteze la implicaţiile sociale şi morale ale unei astfel de prelungiri a vieţii, arată Pew, organism independent şi respectat de Washington.
Sondajul publicat marţi lasă să se creadă că americanii nu sunt în mod deosebit îngrijoraţi de îmbătrânirea populaţiei. Aproape nouă persoane din zece estimează că a avea mai multe persoane în vârstă în ţară este, fie 'un lucru bun pentru societate', fie 'nu înseamnă nimic', în timp ce doar 10% văd aceasta ca pe ceva negativ.
În plus, americanii par să fie în general optimişti în ce priveşte viitorul lor: majoritatea (81%) se declară satisfăcuţi de viaţa lor şi consideră că lucrurile vor fi mai bune în următorii zece ani (56%) sau la fel (28%).
În timp ce în jur de 20% dintre adulţi se arată neliniştiţi că îşi vor epuiza resursele la pensie, înainte să moară, peste 57% declară că 'nu se preocupă de acest lucru peste măsură'.
Publicul american se arată de asemenea optimist în ce priveşte realizările medicale majore în următoarele decenii: 70% consideră că majoritatea formelor de cancer vor putea fi tratate până în 2050 şi că membrele artificiale vor funcţiona mai bine decât cele 'originale'.

Sursa: Agerpres, 08-08-2013, Vizualizari 162
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.