Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu)

Data publicării: 22-10-2015

Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.

Malaria este o boală cauzată de un parazit (Plasmodium falciparum) transmis de ţânţari şi care afectează aproximativ 200 de milioane de oameni din întreaga lume, mai ales la tropice, şi provoacă aproximativ 600.000 de decese în fiecare an, cea mai mare parte în Africa sub-sahariană, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În prezent, tratamentul standard este cu Artemisinin - dezvoltat de omul de ştiinţă chinez Tu Youyou care tocmai a primit Premiul Nobel pentru Medicină - asociat cu alte tratamente anti-malarie, menţionează AFP. Dar, în câţiva ani, a apărut rezistenţa la tratament, în special în Cambodgia şi alte ţări din Asia de sud-est.

Pentru a determina dacă şi Africa ar putea fi ameninţată de apariţia acestui tip de rezistenţă, un grup de cercetători a infectat mai multe specii de ţânţari cu paraziţi rezistenţi la Artemisinin proveniţi de la pacienţi din Cambodgia sau din testele de laborator.

Aceşti paraziţi au infectat fără probleme mai multe specii de ţânţari anofeli, între care 'Anopheles coluzzii', vectorul principal al malariei din Africa, notează AFP.

Cercetătorii, conduşi de Rick Fairhust de la institutul naţional de alergie şi de boli infecţioase (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) - care depinde de institutul naţional de sănătate din SUA (National Institutes of Health, NIH) - au descoperit, de asemenea, un fond genetic comun la paraziţii rezistenţi la Artemisinin permiţându-le să infecteze mai multe specii de ţânţari ocolind sistemul lor imunitar.

Pentru cercetători, această capacitate ar putea explica dezvoltarea rapidă a malariei rezistente la Artemisinin în Asia de sud-est.

Ţânţarii care transportă parazitul rezistă, în plus, tendinţei de a pişca în exteriorul locuinţelor, limitând poarta de intrare în acţiune a strategiilor de luptă bazate pe plase sau pe pulverizarea de insecticid, notează cercetătorii.

Într-un comunicat care rezumă studiul, 'Nature Communications' relevă că acesta "nu demonstrează că ţânţarii infectaţi pot transmite în mod efectiv boala la om", dar există o "mare probabilitate ca paraziţii rezistenţi la Artemisinin să se răspândească din Cambodgia până în Africa, ceea ce va reprezenta o provocare semnificativă pentru eradicarea malariei".
Sursa: Agerpres, 22-10-2015, Vizualizari 196
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.