Masurile luate de Romania pentru prevenirea si controlul gripei aviare, aprobate de Bruxelles

Data publicării: 03-12-2007

Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor s-a pronuntat luni in favoarea deciziei privind masurile de eradicare si control luate de Romania, Polonia si Marea Britanie in urma semnalizarii unor noi cazuri de gripa aviara.
    Astfel, in cazul Romaniei, Comitetul a votat in favoarea unei decizii de confirmare a masurilor de protectie si control luate deja de autoritatile romane, ca urmare a cazului de gripa aviara din judetul Tulcea, si care cuprind o zona de protectie de 3 km in jurul focarului, o zona de 10 km de supraveghere si o zona tampon in jurul acestora. Autoritatile romane au prezentat Comitetului permanent ultimele evolutii pe aceasta tema si au confirmat ca masurile de supraveghere au fost extinse in intreaga Delta a Dunarii, pentru a se identifica o eventuala prezenta a virusului H5N1.
    Si autoritatile poloneze au informat Comisia Europeana in cursul sfarsitului de saptamana in legatura cu existenta a doua focare  confirmate de gripa aviara in randul curcanilor. Laboratorul de referinta al UE de la Weybridge a confirmat luni ca este vorba de virusul H5N1 si, prin urmare, autoritatile poloneze au trecut la implementarea masurilor specificate in Directiva privind gripa aviara: sacrificarea tuturor pasarilor de la fermele afectate, instituirea unei zone de protectie de 3 km si a uneia de supraveghere de 10 km in jurul focarelor. In aceste zone se efectueaza controale stricte ale transporturilor, iar pasarile sunt tinute inchise. 
    Si delegatia britanica a comunicat statelor membre situatia din Marea Britanie, dupa izbucnirile de gripa aviara din luna noiembrie de la fermele din zonele Norfolk si Suffolk. De la data de 19 noiembrie, in Marea Britanie nu au mai fost detectate noi cazuri, dar se aplica, in continuare, la fel ca si in Romania si Polonia, prevederile Directivei privind gripa aviara. In baza legislatiei comunitare, masurile de prevenire si control trebuie aplicate timp de 21 de zile de la ultima izbucnire a virusului gripei aviare si trebuie sa se efectueze o dezinfectare completa a fermelor afectate.
03-12-2007, Vizualizari 426
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.