Mii de noi cazuri de cancer de col uterin, anual in Romania

Data publicării: 30-11--0001

Intre 3.000-3.500 de noi cazuri de cancer de col uterin se inregistreaza, anual, in Romania, a declarat, marti, vicepresedintele Societatii Romane de Obstetrica Ginecologie, prof. dr. Gabriel Banceanu.
    El a subliniat ca aceasta forma de cancer a inceput sa apara la varste din ce in ce mai tinere, in conditiile in care este usor de prevenit. In ceea ce priveste mortalitatea prin aceasta forma de cancer, sunt inregistrate aproape 2.000 de decese anual. 
    In evidente se afla 34.000 - 35.000 de femei cu boala canceroasa, a mentionat Banceanu. El a reliefat importanta testului Papanicolau pentru prevenirea afectiunii.
    Intre cauzele care pot duce la aceasta boala se afla infectia cu Papillomavirus (HPV), infectie care poate afecta orice femeie dupa inceperea vietii sexuale si pentru care in prezent exista vaccinuri.
    Studiile in legatura cu eficacitatea vaccinarii au fost facute pe o perioada de 5-6 ani. Ele au reliefat eficacitatea vaccinarii pentru patru tulpini de HPV, respectiv 6, 11, 16 si 18, dar si pentru condilom.Vaccinul protejeaza in proportie de aproape 80% prin reactie incrucisata.
    Vaccinarea nu vindeca, ci previne, a precizat specialistul. In cazul in care o femeie are leziuni pe col, acestea se pot trata chirurgical si, dupa ce a urmat un tratament, se poate face vaccin. Daca o leziune nu este tratata, aceasta se poate transforma, in 5-25 de ani, in cancer.
    Prof. dr. Banceanu a recomandat vaccinul pentru femeile in varsta de 9-26 de ani, pentru ca in aceasta grupa de varsta au fost cuprinse participantele la studii. El este indicat, insa, pentru femeile care au o viata sexuala activa.
    Infectia cu HPV poate afecta si sfera ORL, si plamanii. O femeie este expusa infectiei cu acest virus toata viata, a precizat medicul. El a reliefat ca este mai bine sa se faca vaccinul intre 9 si 12 ani, intrucat corpul, la aceste varste, produce o cantitate mai mare de anticorpi.
    Din totalul femeilor infectate cu HPV, numai 1% pot sa aiba ambele tulpini responsabile de cancer, respectiv 16 si 18.
    Vaccinul produs de Merck Sharp & Dohme acopera si alte tulpini, cu rata mai mica de aparitie.
    HPV se transmite pe cale sexuala in 95% din cazuri, dar si prin tegumente, maini si sfera ORL.
    Andreea Marin Banica, care sustine campania de prevenire a cancerului de col uterin, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca aceasta actiune este nu numai de educatie, ci si pentru strangerea de fonduri pentru cei care au nevoie. Ea a pledat pentru preventie si pentru ca femeile sa invete sa se preocupe de propria lor sanatate. Andreea Marin Banica considera ca este vorba de lipsa de educatie dar si de ignoranta si fuga de necunoscut, mai ales in mediul rural si orasele mici.
    In prezent, exista acest vaccin care poate salva vieti, a subliniat ambasadoarea UNICEF pentru Romania.
    Vaccinul costa patru milioane de lei doza si sunt necesare 3 doze. El nu se afla, in prezent, in programul de imunizari.
    Un studiu din 2002 releva ca, la nivel mondial, sunt 300 de milioane de femei infectate cu HPV, iar 500.000 dintre acestea au facut leziuni precanceroase.
Sursa: Rompres, Vizualizari 3088
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.