Neintelegeri intre medicii de familie si CAS

Data publicării: 30-11-2009

Incercarea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj de a le impune medicilor de familie din judet sa semneze un act aditional la contracul cadru pentru decontarea serviciilor medicale a creat multa nemultumire in randul medicilor de familie care acuza CAS Dolj de abuzuri si presiuni.
Desi medicii de familie si Colegiul Medicilor Dolj sustin ca actul aditional este ilegal si ca numai la Dolj se intampla aceasta situatie, conducerea CAS Dolj sustine ca actul aditional a fost intocmit in baza HG 1088 care prevede ca serviciile medicale se pot deconta pe durata a 180 de zile.
Dr. Mirela Profir, presedintele Colegiului Medicilor de Familie (CMF) Dolj, a declarat luni, pentru AGERPRES, ca 'abuzurile' CAS Dolj si 'reaua vointa' in interpretarea legii, care sunt o amenintare reala la decontarea serviciilor medicale prestate, au fost confirmate si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
"In urma cu cinci zile, reprezentantii medicilor de familie au solicitat si au primit acordul de a veni la CAS Dolj pentru negocierea unui act aditional la contractele individuale de prestari servicii medicale. Continutul acestui act aditional este inacceptabil din cauza unei rauvoitoare interpretari a legii din partea CAS Dolj a modelului de act aditional. In urma discutiilor nu s-a ajuns la un acord comun. Aceasta rauvoitoare interpretare a legii a fost confirmata si de CNAS printr-o adresa pe care am primit-o in urma cu cateva zile", a sustinut Mirela Profir.
Ea a mai spus ca CAS Dolj face presiuni asupra medicilor de familie sa semneze respectivele acte aditionale in momentul in care acestia merg sa isi depuna raportarile lunare, iar primirea raportarilor este conditionata de semnarea documentului.
Dr. Doru Dobrescu, vicepresedintele Colegiului Medicilor Dolj, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca HG 1088/30.09.2009 pe care o invoca CAS Dolj si care prevede ca decontarea serviciilor s-ar putea face in 180 de zile se refera la farmacii si la laboratoare despre care "se presupune ca ar avea mai multi bani pentru a-si sustine activitatea".
La randul sau, directorul executiv in cadrul CAS Dolj, Florin Boncioc, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ca institutia pe care o conduce nu a facut presiuni asupra medicilor de familie sa semneze respectivul act aditional si ca acuzatiile medicilor de familie nu sunt reale.
"Medicii de familie din judet au primit cate o adresa in care se mentiona ca derularea contractelor de furnizare servicii medicale nu va fi afectata de faptul ca actele aditionale nu au fost semnate. Am avut doua intalniri cu medicii de familie, carora le-am precizat acest lucru. Raportarile si delegarile vor decurge normal. Am expediat si cate o adresa medicilor de familie din Dolj in care le-am specificat ca derularea contractelor de furnizare servicii medicale pe care le-au incheiat cu CAS Dolj nu vor fi afectate de nesemnarea actelor aditionale", a declarat directorul executiv al Casei de Asigurari de Sanatate Dolj.
Sursa: Agerpres, 30-11-2009, Vizualizari 387
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.