O revolutie peste doua sau trei generatii: omenirea va fi bisexuala

Data publicării: 20-08-2007

Viitorul? Va fi bisexual, sustine Umberto Veronesi, oncolog italian de renume mondial, fost ministru al Sanatatii, intr-un interviu acordat revistei 'Il Riformista', citat de Corriere della Sera.
    Specia umana evolueaza spre un "model unic", deosebirile dintre barbat si femeie se atenueaza (avand in vedere faptul ca barbatul nu mai este nevoit sa lupte ca odinioara pentru supravietuire, produce mai putini hormoni androgeni, iar femeia, si ea in fata unor roluri noi, va produce mai putini estrogeni), iar organele de reproducere se atrofiaza. Faptul ca acum sunt posibile  fecundarea artificiala si clonarea, deci sexul nu mai este unica modalitate de procreare, va face ca actul sexual sa nu mai aiba exclusiv rol de reproducere. Sexul - afirma Veronesi - va ramane, dar numai ca un gest de afectiune, deci nu va mai fi atat de important daca vom alege sa-l practicam cu un partener de acelasi sex cu noi.

    In concluzie, vom fi cu totii bisexuali? Intrebat de ziarul Corriere della Sera, profesorul confirma previziunea: "Este pretul care se plateste pentru evolutia naturala a speciei; si este un pret pozitiv". Chiar asa? "Asa este, fiindca se naste din cautarea egalitatii intre barbat si femeie: in ultimii 20 de ani femeile si-au asumat roluri tot mai active in societate si acest lucru presupune o atenuare a deosebirilor sexuale". Vom avea barbati mai putin virili (procesul este deja in curs; in ultimii  saizeci de ani  'vitalitatea' spermatozoizilor a scazut in medie cu 50 la suta) si femei mai masculine. Dar egalitate inseamna oare si aplatizare? "Dimpotriva - ne spune la randul ei Chiara Simonelli, sexolog, profesor la Universitatea La Sapienza din Roma - ceea ce prevede dr. Veronesi este o mai mare libertate, eliberare de stereotipuri si de prejudecati. Fenomenul se afla abia la inceput: ca sa capete consistenta va trebui sa asteptam cel putin doua sau trei generatii".
    Asadar, este vorba de o revolutie, dar ce fel de revolutie, biologica sau culturala? "Ambele: schimbarile de mentalitate si evolutiile genetice sunt fenomene corelate si ele se influenteaza reciproc. Dar este vorba de procese foarte lente". Veronesi priveste in perspectiva foarte indelungata. Societatea bisexuala este inca departe, dar pentru a gasi o civilizatie capabila sa puna la regim amorul pentru ambele sexe nu trebuie sa privesti inainte. In Grecia clasica, radacina a Occidentului de azi, barbatii nu faceau un mister din pasiunea lor pentru tineri. Sa fie vorba de ciclurile istoriei? "Bisexualitatea antica - afirma Eva Cantarella, care a dedicat acestui subiect o carte, aparuta recent la editura Rizzoli - era foarte diferita de cea despre care vorbim astazi. Nu exista posibilitate de a alege cu cine si cum sa ai relatii sexuale, ci un fenomen supus unor reguli precise. Era permisa numai barbatilor: un barbat adult putea avea relatii cu unul sau mai multi tineri dar numai pastrand un rol activ. Dupa ce ajungeau la varsta maturitatii, adolescentii abandonau rolul pasiv". Dar femeile? "Ele erau sotii si mame. Iubirea conjugala, care convietuia impreuna cu aceea fata de alti barbati, era ceva diferit: in greaca avea si o alta denumire, 'filia', ceva opus erosului pasional".
    O iubire finalizata spre procreare: "aceea a trupurilor: iubirea fata de tineri, scria Platon, era mai nobila fiindca urmarea procrearea sufletelor". Iar aici ne intoarcem la Veronesi si la sex drept gest de afectiune si nu mijloc de a contribui la perpetuarea speciei. O valoare pozitiva cu care insa nu toti sunt de acord: "Sciziunea reproducerii de sexualitate si de nucleul familial - afirmo Fiorenzo Facchini, antropolog la Universitatea din Bologna - nu poate fi vazuta ca un avantaj pentru specia umana. Reproducerea pentru barbat nu este numai intalnirea intre gameti, ci implica relatii intre doua persoane. O cere insasi conditia umana naturala. Intr-un moment in care natura este pe buna dreptate repusa in centrul atentiei, apare ciudata si total discordanta o perspectiva biotehnologica menita sa-i sustraga functiile".   
    Asadar, nu trebuie sa se plateasca nici un pret evolutiei naturale a speciei.  "In legatura cu previziunea unei nivelari a intereselor celor doua sexe si a unei atenuari a sexualitatii sub aspectul semnificatiei sale antropologice - conchide Facchini - consider ca orientarea sexuala este definita pe planul biologic al speciei si nu poate fi inlaturata. ROMPRES
Sursa: Rompres, 20-08-2007, Vizualizari 1086
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.