Ortodontia - indreptarea dintilor

©

Autor:

Advertorial oferit de Clinica stomatologica Iasi Uzina de Zambete
Ortodontia reprezinta o ramura a medicinei dentare fiind de multe ori comparata cu “estetica zambetului “, deoarece se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea si tratarea anumitor problem, atat de ordin dentar cat si scheletal, rezultand un zambet armonios si o muscatura ideala (ocluzie stabila).

Un tratament ortodontic reprezinta totodata reducerea probabilitatii aparitiei unor carii in zonele de incongruente dentare, instalarea unor boli gingivale, disfunctii osoase cat si probleme la nivelul articulatiei temporomandibulare. In acest fel, indreptarea dintilor poate deveni mai mult decat o necesitate estetica, o chestiune de ordin medical.

Vorbind despre ortodontia la varste precoce, ea poate fi luata in calcul de la 4-6 ani cand se realizeaza trecerea de la dentitia temporara (dintii de lapte) la dentitia definitiva.

Totodata, prin anumite aparate care au fost recomandate de doctorul specialist ortodont, se pot indeparta sau chiar reduce anumite obiceiuri vicioase (sugerea policelui, buzei sau a altor obiecte, interpunerea limbii intre cele doua arcade etc), toate acestea avand efect negativ asupra dezvoltarii armonioase a maxilarelor copilului.
 
Printre aceste aparate, le enumeram si pe cele de generatie mai noua -miofunctionale, realizate dintr-un silicon special, langa cele clasice - placutele palatine sau mandibulare.
Aparate miofunctionale

In jurul varstei de 6-10 ani, tratamentul ortodontic va avea mai multe directii: aliniere dentara, dezvoltarea armonioasa a structurilor scheletale si dirijarea cresterii (eruptiei) dentitiei definitive normale.
Aceste tipuri de aparate se folosesc pana in jurul varstei de 11-12 ani, perioada in care dezvoltarea la nivelul oaselor maxilare se definitiveaza prin inchiderea centrilor de crestere de la acest nivel.
Dupa aceasta perioada, aparatele care se pot recomanda sunt cele fixe pe fata vestibulara sau palatinala a danturii.
Aparatele care se fixeaza pe fata vestibulara a dintilor se impart in aparate metalice si aparate fizionomice.
Bracketi

Bracketii fizionomici au avantajul de a nu fi atat de vizibili ca cei metalici, insa din punct de vedere al dezavantajelor sunt mai putin rezistenti, iar pretul este mai mare decat al celor metalici.

Aparatele linguale :

In functie de producator, acestea pot fi realizate din metale pretioase (INCOGNITO) sau aliaje metalice (HARMONY).
Bracketi linguali
Aparat lingual

Avantajele majore ale acestui tip de aparat sunt: reducerea vizibilitatii sale cu aproximativ 90% si rapiditatea rezolvarii inghesuirii dentare. Dezavantajele pot fi date de pretul ridicat al acestora cat si de imposibilitatea rezolvarii unor cazuri de complexitate crescuta, comparativ cu aparatele vestibulare care ofera rezolvarea unei palate mai largi de anomalii dentare.

Nu in ultimul rand exista aparatele de tipul "gutierelor" dentare care sunt cele mai discrete dintre cele existente pe piata in momentul acesta. Remedierea incongruientei dentare se realizeaza prin schimbarea unui numar finit de gutiere superioare si inferioare care este dat de nivelul inghesiurii sau malpozitiei dintilor pacientului (Invisalign).


Pentru  informatii mai amanuntite despre aparatele dentare, tratamente si preturi, va asteptam la Clinica stomatologica din Iasi - Uzina de Zambete, unde medicii specialisti ortodonti vor raspunde la toate intrebarile si vor recomanda tratamentul potrivit pentru dumneavoastra.
Contact:
www.uzinadezambete.ro
office@uzinadezambete.ro
0232.21.52.53 / 0735. 51.02.95

Data actualizare: 10-03-2013 | creare: 21-05-2012 | Vizite: 4346
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: