Ovobank și Potrivirea Genetică pentru a obține nașterea unui copil sănătos

©

Autor:

Ovobank și Potrivirea Genetică pentru a obține nașterea unui copil sănătos
Advertorial oferit de Ovobank

În prezent, datorită progreselor în domeniul geneticii și al medicinei reproductive, putem evita anumite riscuri care pot afecta în mod direct descendența. Diferite studii* demonstrează că fiecare persoană are, în medie, 2 mutații genetice, ceea ce înseamnă că 2-5% dintre cupluri sunt purtători ai unei mutații de aceeași genă. Întreaga populație (inclusiv persoanele sănătoase) poate fi purtătoare de mutații care nu se manifestă, dar pe care urmașii lor le pot moșteni, ceea ce în genetică se numește: mutație recesivă.

Acesta este motivul pentru care unul dintre cele mai solicitate studii la Ovobank - prima bancă de ovule din Europa - este GCT (Genetic Compatibility Test), un test care reduce riscul de transmitere a unei boli genetice la descendenți. Datorită acestui test, cuplurile sau femeile singure care se gândesc să devină mame și au probleme în conceperea unui copil pot face acest test și pot afla ce mutații sunt purtătoare și, astfel, pot preveni transmiterea acestor mutații copiilor lor. Problema apare atunci când tu și partenerul tău - sau, altfel spus, ovulul și spermatozoidul - aveți aceeași mutație genetică. În acest caz, există o șansă de 25% ca urmașii să manifeste boala, o șansă de 50% ca ei să fie purtători ca și părinții și o șansă de 25% ca ei să se nască sănătoși și să nu fie purtători.

Există mii de boli recesive și, deși marea majoritate a acestor boli sunt rare, ele sunt adesea grave și incurabile.

GCT este un test care poate fi efectuat de orice cuplu care se gândește să aibă un copil, deoarece, în cazul în care se constată și ambii parteneri au aceeași mutație, aceștia ar putea opta pentru tehnici de reproducere asistată și pentru diagnosticarea genetică care le-ar permite să reducă șansele de a avea un copil afectat de boală.

Ovodonarea și compatibilitatea genetică

Ovodonarea este unul dintre cele mai solicitate tratamente din ultimii ani. Aceasta constă în efectuarea unui ciclu de fertilizare in vitro cu ovule de la o donatoare anonimă. Datorită acestui tratament, femeile cu rezervă ovariană scăzută, calitate ovariană insuficientă, menopauză prematură, avorturi spontane repetate sau boli genetice își pot îndeplini visul de a deveni mame. Pentru a face acest lucru, pacienta poate folosi ovule vitrificate de la Ovobank - ale căror rate de supraviețuire sunt peste medie - și astfel poate evita listele lungi de așteptare pentru a găsi donatoarea ideală. În plus, Ovobank se asigură că donatoarele sunt adecvate și sănătoase, efectuând studii medicale, genetice și psihologice exhaustive, ceea ce garantează că ovulele sunt de înaltă calitate pentru a obține rate ridicate de sarcină.

Donatoarele Ovobank

Ovobank are cel mai mare grup de donatoare din Europa. În plus, colaborează cu centre din întreaga lume, ceea ce îi oferă acces la multiple donatoare din toate rasele, naționalitățile și fenotipurile.

La Ovobank, sunt foarte stricți în procesul de selecție a donatorilor, efectuând diverse studii psihologice și genetice pentru a preveni ca aceștia să fie purtători de boli. O echipă specializată urmează un protocol de selecție exhaustiv care exclude donatoarele care sunt purtătoare de boli recesive, cum ar fi fibroza chistică, talasemia, atrofia musculară spinală, hemoglobinopatiile, precum și peste 30 de boli legate de cromozomul X. Doar 30% dintre potențialii donatori sunt acceptați. Chiar și așa, pentru a maximiza gradul de siguranță în tratamentele de donare de ovule, banca de ovule oferă pacientelor care doresc să se supună unei analize genetice pentru a verifica dacă sunt compatibile din punct de vedere genetic cu donatoarea lor. În acest caz, GCT este un test care ar trebui efectuat de către donator și partenerul pacientului. Aceasta presupune pur și simplu prelevarea de sânge de la fiecare dintre părinți și analiza ADN-ului. GCT este capabil să analizeze aproximativ 550 de gene, în care poate detecta până la 4.500 de mutații legate de peste 600 de boli genetice, ceea ce permite ca tratamentul să fie efectuat în deplină siguranță și încredere și, astfel, să se îndeplinească visul mult așteptat de a forma o familie.


Data actualizare: 14-10-2021 | creare: 14-10-2021 | Vizite: 299
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: