Probleme de sanatate cauzate de... statul pe scaun

©

Autor: Redacția ROmedic

Probleme de sanatate cauzate de... statul pe scaun
Advertorial oferit de Good Days Therapy

Cu totii stim ca statul pe scaun, 8 ore pe zi, in fata calculatorului (si/sau a televizorului) e un obicei nesanatos.
Despre cat de periculos este acest obicei pentru sanatate si ce putem face pentru a preveni sau atenua afectiunile asociate statului pe scaun, va invitam sa aflati in noul nostru articol.


*Probleme cardiovasculare
Statul indelungat pe scaun cauzeaza cresterea tensiunii arteriale si a colesterolului “rau” iar studiile au aratat ca persoanele care petrec mult timp la birou au un risc de doua ori mai crescut de a dezvolta o afectiune cardio-vasculara, in comparatie cu cei care au un stil de viata mai activ.

*Diabet

Pancreasul produce insulina, un hormon care transporta glucoza catre celule, pentru a produce energie. Dar celulele din muschii inactivi nu raspund la fel de usor  la insulina, astfel incat pancreasul produce mai multa, ceea ce poate conduce, in timp, la diabet. Un studiu din 2011 a constatat o scadere a raspunsului la insulina, dupa numai o zi in care subiectii au stat pe scaun mai multe ore in sir.

*Cancer

Studiile au aratat ca statul pe scaun determina un risc mai mare de cancer la colon, la san sau cancer endometrial. Motivul nu este cunoscut, insa una din posibilele explicatii este ca excesul de insulina incurajeaza cresterea celululelor canceroase. Un alt aspect este ca miscarea regulata creste nivelul de antioxidanti care combat atacurile radicalilor liberi.

*Incetinirea functiilor cerebrale

Atunci cand sunt in miscare, muschii pompeaza sange proaspat si oxigen catre creier, declansand eliberarea unor substante chimice responsabile de buna dispozitie cat si de capacitatea de concentrare sau de memorare. Insa cand suntem sedentari pentru o lunga perioada de timp, totul incetineste, inclusiv functia cerebrala.

*Tulburari circulatorii

Statul pe scaun incetineste circulatia sangelui, cauzand stagnarea sangelui in zona picioarelor, cauzand varice, tromboza etc.

*Oase mai moi

Mersul pe jos sau alergatul intaresc oasele picioarelor si a trunchiului. Una din cauzele osteoporozei este lipsa de miscare, oasele devenind prea moi, schimbul de substante nutritive fiind foarte slab.

*Durere si tensiune la nivel cervical

Micile obiceiuri pe care ni le formam atunci cand lucram (spre exemplul, statul aplecat, pe tastatura sau statul aplecat pentru a vorbi la telefon si a scrie concomitent) pot conduce la dureri si tensiune la nivel cervical, afectand gatul, spatele si muschii trapezoidali.

*Afectiuni ale coloanei vertebrale

Cand ne deplasam, discurile moi dintre vertebre se dilata si se contracta asemeni unor bureti, “absorbind” sangele proaspat si substantele nutritive. Cand stam jos mult timp, discurile sunt strivite inegal. Oamenii care petrec mult timp stand pe scaun au un risc mai mare de a face henie de disc.

Cateva sfaturi

- Mentine-ti muschii activi in timp ce lucrezi la birou: alege sa stai pe ceva instabil cum ar fi o minge speciala pentru exercitii sau chiar un scaun fara spatar pentru a forta muschii trunchiului sa lucreze. Stai drept si tine picioarele pe podea, astfel incat acestea sa sustina aproximativ un sfert din greutatea ta.
- Pauzele mici si dese, cheia marilor succese: la fiecare ora lucrata, ia o pauza de 5-10 minute in care sa te plimbi. Oxigenarea corpului si a creierului face ca productivitatea sa creasca.
- Posturi yoga pentru un spate detensionat: in fiecare dimineata si seara inainte de culcare incearca cateva posturi yoga pentru intinderea muschilor spatelui. Postura copilului si postura pisicii ar fi cateva exemple.
- Adoptarea unei pozitii sanatoase la lucru: atunci cand lucram la birou, bratele trebuie indoite la 90 de grade, apropiate de trunchi, evitand sa ne aplecam prea mult in fata, sau sa stam cu picioarele incrucisate.

Si pentru ca uneori durerile ne supara chiar in timp ce lucram, va recomandam RoboFlex™, un antiinflamator natural, care contine formula patentata IBUcell™ cu acizi alfa si izo-alfa. S-a constatat ca acizii alfa si izo-alfa, constituientii de baza ai acestui supliment, au proprietati asemanatoare ibuprofenului prin reducerea actiunii unor agenti care, in unele cazuri, pot crea stari inflamatorii, pe un interval de pana la 9 ore, fara a avea insa efecte adverse la nivel gastric sau cardiovascular.

RoboFlex™ se poate lua, la nevoie, in cazuri de disconfort (acut, subit) al coloanei vertebrale (la nivelul zonelor cervicala, toracala, lombara, sacrala s.a.) si la nivelul articulatiilor si al muschilor, in general, in cazul intepenirii sau rigidizarii coloanei vertebrale si a spatelui. De asemenea, daca durerea este de natura cronica, atunci se poate urma si o cura pe o perioada mai indelungata cu RoboFlex™ pentru atenuarea durerilor.
Bucura-te de o coloana flexibila, detensionata si de mobilitate!

Pentru mai multe detalii accesati: www.romedic.ro/good-days/produs/64514.html


Data actualizare: 27-02-2015 | creare: 27-02-2015 | Vizite: 1968
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!