Protest in doua comune pentru SIDA cailor

Data publicării: 04-12-2008

Cateva zeci de sateni din comunele hunedorene Rau de Mori si Salasu de Sus au luat cu asalt, joi, sediul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Hunedoara, nemultumiti ca nu si-au primit despagubirile prevazute de lege pe caii ce le-au fost ridicati din gospodarii in urma cu doi ani, pe motiv ca animalele ar fi fost bolnave de SIDA cailor.
Oamenii din cele doua asezari situate in Ţara Hategului sustin ca au fost nevoiti sa-si dea caii unei firme intermediare din Arad dupa ce animalele ar fi fost diagnosticate cu boala mentionata. Satenii afirma ca in momentul in care au predat caii au primit doar 200-400 de lei, urmand ca diferenta de bani sa le fie platita dupa trei-patru luni, dupa sacrificarea animalelor intr-un abator specializat din localitatea Ucea, din judetul Brasov.
Unii dintre protestatari au declarat ca ar fi fost amenintati ca in cazul in care nu ar fi predat caii atunci ar fi primit amenda intre 1.000 si 3.000 de lei si apoi animalele ar fi urmat sa fie impuscate fara ca ei sa mai obtina o despagubire. Speriati, satenii au acceptat ca animalele lor sa fie duse la abatorul din judetul Brasov, in schimb primind un certificat de preluare a cailor pe care este mentionata doar suma de bani platita pe loc, iar ei nu mai figureaza ca proprietari.
'Ni s-a spus ca vom primi amenda, daca nu vom da caii si apoi ii vor impusca pe loc. Ne-au evaluat caii si am primit atunci intre 2 si 3,6 milioane lei vechi, in functie de greutatea acestora. Eu mai trebuia sa primesc o diferenta de 18 milioane lei vechi, dar de atunci n-am mai vazut niciun ban', a declarat Corina Iorgoni, din satul Clopotiva, comuna Rau de Mori.
La randul sau, o femeie de 59 de ani, din comuna Salasu de Sus afirma ca i-au fost preluate doua iepe pentru sacrificare si mai trebuia sa primeasca 5.500 de lei.
'Mi-au luat doua iepe. Am ramas cu un manz pe care l-am crescut cu lapte de vaca. Au spus ca imi vor da, dupa sacrificare la abator, inca 55 de milioane lei vechi. N-am primit niciun ban', sustine Reghina Basarab.
In total, satenii din cele doua comune spun ca firma din Arad a preluat pentru abator peste 70 de cai din gospodariile lor, in luna octombrie 2006. Cand au incercat sa dea de urma firmei pentru a-si recupera banii, au constatat ca societatea in cauza nu mai exista.
Seful DSV Hunedoara, Marius Lazarescu, le-a explicat protestatarilor ca a inaintat o adresa Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor referitoare la situatia despagubirilor. El le-a recomandat satenilor sa faca acelasi lucru si, in plus, sa se adreseze si Ministerului Agriculturii.
'Banii sunt in contul pentru epizootii al Ministerului Agriculturii. Problema se va rezolva, dar oamenii trebuie sa se adreseze oficial Ministerului Agriculturii pentru ca legea le da dreptul la despagubiri. Dosarele de plata au fost intocmite corect', a declarat seful DVS Hunedoara.
El a precizat ca o situatie similara a fost consemnata si in judetul Covasna, iar acolo au fost achitate sumele restante.
Sursa: Agerpres, 04-12-2008, Vizualizari 388
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.