Sălaj: Numărul consumatorilor de droguri care au ajuns la Urgenţă s-a dublat în ultimii doi ani

Data publicării: 22-06-2017

Un total de 47 de consumatori de droguri au ajuns, în 2016, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Zalău, un număr de două ori mai mare decât cel înregistrat în 2014, când au fost semnalate 22 de cazuri, potrivit datelor centralizate de Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj.

"Numărul cazurilor care au ajuns la UPU Zalău a fost de 47 în 2016, 30 de cazuri în anul 2015 şi 22 de cazuri în anul 2014. (...) Datele referitoare la numărul de cazuri ajunse în instituţiile care acordă asistenţă, a infracţionalităţii în legătură cu consumul, cât şi a celor rezultate din activităţile realizate de către CPECA, duc la concluzia că fenomenul consumului de droguri, în cea mai mare parte NSP (noi substanţe psihoactive n.r.) şi canabis prezintă o dinamică ascendentă în cazul unor indicatori, precum urgenţele medicale datorate consumului", se arată în raportul prezentat, miercuri, de Valer Merce, coordonatorul CPECA Sălaj, la întâlnirea grupului de lucru pentru evaluarea planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog aferentă perioadei 2014-2016.

Valer Merce a admis faptul că numărul real al consumatorilor, în special al celor care consumă etnobotanice, este mult mai mare decât cel din statistica UPU Sălaj.

Acesta a subliniat faptul că datele arată o scădere a vârstei de consum, la Urgenţă ajungând inclusiv copii cu vârsta de 14 ani, mulţi dintre consumatori fiind elevi.

"Un element îngrijorător în ceea ce priveşte fenomenul, constatat prin activităţile practice derulate de specialiştii CPECA Sălaj este scăderea vârstei de debut în consum", a precizat sursa citată.

Astfel, din cele 47 de cazuri care au ajuns la UPU Sălaj în 2016, 19 au fost tineri cu vârsta între 14-16 ani, în vreme ce în 2014, din cele 22 de cazuri, cinci au avut vârste sub 16 ani.

În context, Merce a precizat că în perioada 2014-2016 CPECA Sălaj a derulat numeroase proiecte de prevenire a consumului de droguri, în care au fost implicaţi mii de elevi, alături de profesori şi părinţi.

"Considerăm, din punctul nostru de vedere, că cei care care consumă etnobotanice nu sunt infractori, ci mai degrabă victime", a conchis sursa citată.
Sursa: Agerpres, 22-06-2017, Vizualizari 146
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.