SANITAS respinge aplicarea Legii 329/2009

Data publicării: 19-11-2009

Presedintele SANITAS, Marius Petcu, a declarat joi pentru AGERPRES ca sindicatele resping aplicarea prevederilor legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, cu atat mai mult cu cat sindicalistii au facut sacrificii pentru sistem.
Acesta a amintit ca le-au fost luate mai multe drepturi intre care prima de stabilitate care reprezinta o economie 30% , deci mai mult de 15,5%.
"Am cerut reprezentantilor nostri in teritoriu sa nu angajeze prin nicio intelegere scrisa negocieri intre manager si salariati privind aplicarea acestui act normativ. Vom face liste cu salariatii care doresc sa actioneze in instanta si sa fie reprezentanti de SANITAS pentru recuperarea drepturilor, pentru incalcarea Codului Muncii. Tot ce inseamna diminuarea cu 15,5% salariatii doresc sa fie recuperat in primul trimestru al anului viitor prin tichete cadou. In privinta protestelor, am lasat fiecarei organizatii sindicale libertatea de a le organiza si ne asteptam la multe proteste. Nu vom lasa populatia fara asistenta medicala in aceasta perioada de pandemie, mai ales ca pentru lunile noiembrie si decembrie se asteapta o crestere a cazurilor cu gripa cu virus AH1N1", a subliniat Marius Petcu.
Potrivit Legii 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, spitalele si unitatile sanitare din sistemul sanitar, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5% lunar, pana la sfarsitul anului.
Modul de aplicare a legii se va stabili la nivelul fiecarei unitati sanitare, cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sindicale. Angajatul poate opta fie pentru reducerea programului zilnic de lucru, in asa fel incat sa nu depaseasca 32 de ore libere lunar, fie pentru acordarea a cate patru zile libere, in lunile noiembrie si decembrie. De asemenea, se poate opta si pentru o masura care sa combine cele doua alternative.
Sursa: Agerpres, 19-11-2009, Vizualizari 921
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.