Tutunul reprezinta un pericol pentru sarcina

Data publicării: 20-08-2008

Organismul femeilor, indeosebi al celor insarcinate, este afectat de fumat in mai mare masura decat cel al barbatilor, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, dr.Magdalena Ciobanu de la Centrul de consiliere pentru renuntare la fumat.
Ea a explicat ca scaderea nivelului de estrogeni cauzata de fumat afecteaza libidoul si este responsabila de aspectul masculinizat ori de instalarea precoce a menopauzei la femei fumatoare, din cauza faptului ca hidrocarburile aromatice policiclice din fumul de tigare accelereaza moartea ovulelor.
Dr. Magdalena Ciobanu a subliniat ca fumatoarele care ajung la douazeci de tigari pe zi, dupa ce au acest viciu de 15-20 de ani, se pot confrunta cu menoree secundara si instalarea precoce a premenopauzei. Probleme pot aparea si atunci cand nicotina se combina cu tratamentul anticonceptional. In acest caz, probabilitatea de producere a unui accident vascular cerebral sau a unei boli cardiace creste foarte mult.
Femeile care fumeaza vor astepta sa ramana insarcinate mai mult decat cele care nu fumeaza, motivul fiind acela ca, pe langa afectarea vasculara care scade sansele de implantare a oului in uter, tutunul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei. Ca urmare, la fumatoare sansele de concepere a unui copil scad cu 10-40%, a spus dr. Ciobanu.
Un studiu realizat in Danemarca a relevat ca pentru femeile care fumeaza intre cinci si noua tigari pe zi exista probabilitatea de 1,8 sa astepte conceperea unui copil o perioada mai mare de 12 luni decat nefumatoarele.
Potrivit unui studiu recent realizat in Franta, femeile care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro si care fumeaza mai mult de zece tigari pe zi au sanse de succes de doar 15%, in timp ce nefumatoarele au sanse de aproape 23%, a spus dr. Magdalena Ciobanu.
Problema cea mai importanta este ca obiceiul mamei de a fuma afecteaza copilul, atat in timpul vietii intrauterine, cat si dupa nastere, a subliniat specialista. Copiii nascuti din mame fumatoare au, in medie, greutatea mai scazuta cu 200-300 grame la nastere, decat copiii nascuti de mame nefumatoare.
Cercetari recente au demonstrat ca tigarile diminueaza cantitatea de sange din placenta, ceea ce reduce nutrientii care ajung la fetus, iar constructia vaselor uterine produce hipopsie.
Totodata, monoxidul de carbon afecteaza transferul de oxigen prin placenta, iar, din cauza fumatului, poate aparea avortul spontan.
Femeile care fumeaza au mai multe complicatii in timpul sarcinii si nasterii - sangerari, desprinderea prematura a placentei sau ruperea prematura a membranei.
Unele studii au relevat chiar o legatura intre fumat si sarcina extrauterina sau intre fumat si copiii cu defecte congenitale. S-a dovedit astfel ca femeile care fumeaza prezinta un risc de sarcina extrauterina de 1,5-2,5 ori mai mare. Riscul este prezent si la femeile care fumeaza relativ putin. Spre exemplu, cele care fumeaza aproximativ cinci tigari pe zi au cu 60% mai multe sanse sa dezvolte sarcina extrauterina.
Fumatul in timpul sarcinii a fost de asemenea incriminat si in producerea de nasteri premature. Cercetatorii citeaza cu 20% mai multe nasteri inainte de termen la femei care au fumat cel putin un pachet de tigari pe zi, a mentionat dr. Magdalena Ciobanu.
Potrivit acesteia, un recent studiu indica faptul ca daca bunica a fumat riscul de a face astm bronsic al copilului este de aproximativ de trei ori mai mare, decat in cazul in care nu au fost nici bunicile, nici mamele fumatoare.
Dr. Magdalena Ciobanu a subliniat ca femeile care vor sa faca un copil este recomandat sa se lase de fumat cu mult inainte.
Sursa: Agerpres, 20-08-2008, Vizualizari 1043
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.