Unitatile sanitare, afectate de zilele fara plata ale cadrelor medicale

Data publicării: 30-11-2009

Obligarea personalului medical sa treaca in zile fara plata a perturbat serios activitatea din unitatile sanitare, ca urmare a dezorganizarii create in acordarea ingrijirilor de care au nevoie persoanele bolnave, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Federatiei Judetene Sanitas, medicul Stefan Roman.
"Reducerile salariale cu 15,5% nu sunt corecte. Legea 329/2009 este operabila numai din 12 noiembrie si trebuia aplicata de la aceasta data, nu retroactiv, de la 1 noiembrie", sustine medicul Stefan Roman.
Liderul Sanitas atrage atentia ca in judetul Cluj exista un deficit de 1.000 de cadre medicale, iar la nivel national de 25.000.
"Lipsa celor 25.000 de medici si asistente din sistemul sanitar a creat economii substantiale la buget, care acopereau cu mult acest 15,5% care se retine acum fortat si nejustificat din salarii. Pe de alta parte, potrivit Legii 330/2009, nu se mai acorda prima de stabilitate in sistemul sanitar, iar aceasta contribuia la diminuarea migratiei personalului calificat spre alte tari", a explicat Stefan Roman.
Potrivit presedintelui Federatiei Judetene Sanitas, se intrevede o accentuare a deficitului de cadre medicale in unitatile sanitare din judet si din intreaga tara, pentru ca medicii nu mai au niciun stimulent pentru a ramane sa lucreze in tara.
"Medicii tineri prefera sa plece in strainatate, unde munca le este rasplatita asa cum se cuvine, iar conditiile de lucru sunt optime", a aratat reprezentantul Sanitas.
Plata salariilor se face la timp in unitatile sanitare clujene, dar neacordarea sporurilor specifice, precum si diminuarea cu 15,5% a remuneratiei pe lunile noiembrie si decembrie, au generat mari nemultumiri in randul personalului medical.
Sursa: Agerpres, 30-11-2009, Vizualizari 349
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.