ROmedic Cabinete medicale Alba-Iulia Cabinete Psihologie Psihologie Alba-Iulia

Crizele

Crizele
Autor: Letitia Abrudan

De-a lungul vietii fiecăruia dintre noi există momente în care ne simtim la răscruce de drumuri. Momente în care ne trezim zdruncinati de evenimente care par să ne spună că în viata noastră lucrurile nu mai pot sta ca înainte. Spunem că sunt momente de criză. Uneori, le putem anticipa, alteori nu, însă aproape niciodată nu suntem suficient de pregătiti pentru ele.


O criză poate fi reprezentată de: un eveniment neasteptat, o despărtire, un soc emotional, un divort, îmbolnăvirea, moartea cuiva drag, pierderea a ceva. Momentele de criză sunt teste pe care ni le dă viata. Uneori le trecem, alteori esuăm.
Crizele ne provoacă să rezolvăm probleme practice, de multe ori foarte dificile, dar mai ales, să facem fată problemelor emotionale. Crizele ne destabilizează. Ne supun unui efort de reevaluare, ne obligă, de multe ori, să fim onesti cu noi si cu cei din jur, să luăm decizii si să ni le asumăm, să ne recunoastem vulnerabilitătile si să ne identificăm resursele. Crizele au rolul să ne trezească din somnul ignorantei, să aducă un suflu nou de constientizare, provocându-ne să ne raportăm altfel la viata noastră si a celorlalti.
Crizele pot fi foarte valoroase pentru că ne oferă noi repere, ne indică noi directii, ne salvează de la rătăcire si derută. Din păcate, coplesiti de suferintă, lipsiii de răbdare si calm, acuzăm crizele din viata noastră că sunt nedrepte si crude.

 
Programare