ROmedic Cabinete medicale Alba-Iulia Cabinete Psihologie Psihologie Alba-Iulia

Invidia si gelozia

Desi majoritatea oamenilor utilizeaza  cuuvintele”gelozie” si ”invidie” pe unul in locul celuilalt, de fapt ele sunt doua emotii distincte. Gelozia este solicitata  oricand exista o amenintare a ceva care este valoros pentru individ (este sentimentul respingator pe care il capeti cand esti temetor ca ceva iti va fi luat). Pe de alta parte invidia este o emotie solicitanta atunci cand cineva are  ceva ce ce l-ai vrea pentru tine.
Un motiv pentru care oamenii  adesea le confunda pe cele doua intre ele este pentru ca reactiile de gelozie  si cele de invidie arate adesea asemanator. Cu invidia ”prapastia exista intre ce ai  si ce are cealalta persoana- celalat are ceva ce tu vrei sa ai, dar nu ai” Deci telul devine micsorarea acestei prapastii prin aducerea celuilalt in jos (prin vatamare)  sau ridicarea ta in sus. Dar cu gelozia ideea este de a te proteja pe tine de a ti se lua tie ceva.
”Deci adesea ambele emotii au ca rezultat agresiunea ceea ce face si mai confuza pentru majoritatea oamenilor diferentierea  inre ele”. In invidie , vrei sa ranesti persoana, deoarece nu vrei ca ea sa fie superioara.In gelozie, o ranesti pentru ca nu vrei ca ea sa iti ia de la tine”.
”In plus , gelozia este adesea -desi nu intodeauna-insotita de  de invidie”. De exemplu: daca cealalta persoana semnificativa pentru tine pare sa fie atrasa de alta femeie, tu s-ar putea sa te simti geloasa  si sa fii speriata ca asta va duce la parasirea ta de catre partenerul tau- si s-ar pute ca tu sa te simti invidioasa pe felul cum arata cealalta femeie,bogatia, educatia sau simtul umorului pe care aceasta le-ar poseda. 
Invidia pe de alta parte poate foarte usor sa traiasca fara gelozie.-de exemplu:poti invidia ceva ce are altcineva dar asta sa nu dea nastere nici unor sentimente de gelozie, cand tie  ti-ar  fi frica  sa nu se ia ceva  de catre cineva.  Deci acum ca distinctia dintre cele doua emotii este clara, ce putem face noi pentru a le opri sa se amestece in viata noastra? Dece unii oameni sunt declansatorii geloziei si invidiei, iar altii sunt mai deranjanti?
si pot cumva aceste emotii sa fie vreodata pozitive? Iata ce trebuie sa stii:
Gelozia pare sa fie puternic inradacinatain respectul de sine.
”Principalulfactor predictiv daca un individ  o sa simta gelozie este construit de sentimentul lui despre sine insusi”.”Respectul de sine, fie ca este ridicat sau coborat, este intr-o mare masura prezis de calitaatea si taria relatiilor noastre”.
Schimbarea propriei perceptii despre sine poate ajutala diminuarea sentimentelor de gelozie.
 Intrucat gelozia si respectul de sine par sa fie atat de inrudite, focalizarea asupra propriilor tale atribute pozitive poate ajuta la sporirea acestui respect. Totul este despre un termen di psihologie”sinele - concept functional”. Aceasta este ideea  ca sunt multe moduri de a te defini pe tine insuti- de exemplu poti fi un tata, profesor si un jucator de fotbal, toate odata- dar nu vei lucra intodeauna simultan cu aceste aspecte ale sinelui.
 
”Oamenii care sunt intr-adevar buni la comutarea modului in care in care ei se gandesc la sine pentru a sublinia intodeauna aspectul pozitiv sunt intr -adevar  buni la inabusirea geloziei.” De exemplu sa spunem ca partenera mea ma inseala. Evident ca  o parte a sinelui meu este definita de relatia mea cu ea, dar  daca sunt capabil sa ma gandesc la celelalte aspecte ale sinelui meu-cum ar fi ”sunt un excelent profesor”-atunci ma voi simti mai bine si nu ma voi simti atat de gelos”.
Gelozia este un semn ca pretuiesti relatia.
Desigur , gelozia poate scapa usor de sub control- si adesea nu arata deloc frumos. Dar la sfarsitul zilei, gelozia inseamna protejarea unei relatii.”Ea semnalizeaza celorlalti- nu doar partenerului de relatie, ci si rivalului-ca ai de gand sa lupti pentru relatie.” Deci desi poate duce la consecinte rele, (cum ar fi) agresiune impotriva partenerului  sau rivalului tau, la un alt nivel este inradacinata in aceasta dorinta de a proteja ceea ce este important pentru tine”.
 Pe de alta parte , a nu se simti gelos ar puteafi un semn ca persoana nu pretuieste relatia.
In special in contextul unei relatii, a nu se simti gelos ar putea fi perceput ca ca un semn ca unei persoane nu ii pasa.
De exemplu:Daca ai un prieten bun si cineva apare si pare sa capteze atentia prietenului tau, emotiilenegative pe care ai putea sa le simti fata de acesst nou rival sunt semne ale geloziei. Nu cred ca multi oameni nu vor reactiona la asa ceva,doar daca nu le pasa inrt-adevar de relatie. Desigue , este o diferenta intre reactia emotionala de gelozie si actiunea agresiva datorita geloziei.
 
Programare