Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Ajutor pentru bolnavii aflati in faza terminala. AFACERI NEINCHEIATE

Ajutor pentru bolnavii aflati in faza terminala. AFACERI NEINCHEIATE
O altă anxietate pe care o are deseori muribundul este cea de a lăsa în urmă treburi neterminate. Maeştrii ne spun că trebuie să murim liniştiţi, "fără să ne agăţăm, să tânjim sau să ne ataşăm de nimic". Acesta nu se poate realiza pe deplin dacă treburile unei vieţi întregi nu sunt, în măsura posibilului, finalizate. Uneori veţi constata că oamenii se agaţă de viată şi le este frică să moară fiindcă nu ajuns la o împă­care cu ceea ce au fost şi au făcut. Iar atunci când o persoană moare nutrind vinovăţie sau sentimente răuvoitoare faţă de alţii, suferinţa celor care-i supravieţuiesc este şi mai adâncă.

Uneori oamenii mă întreabă: "Nu este oare prea târziu pentru a vin­deca durerile trecutului? Nu a existat oare prea multă suferinţă între mine şi prietenul sau ruda mea care moare, ca vindecarea să mai fie posibilă?" Este convingerea mea, şi ea vine din experienţă, că niciodată nu este prea târziu; chiar şi după enorme suferinţe şi abuzuri, oamenii pot găsi o cale de a se ierta unul pe altul. Momentul morţii are o măreţie, o solemnitate şi o finalitate ce-i poate face pe oameni să-şi reexamineze toate atitudinile, să fie mai deschişi şi mai dispuşi să ierte ceea ce înainte nu ar fi tolerat. La capătul vieţii, chiar şi greşelile unei vieţi întregi pot fi şterse.

Există o metodă care ajută la ducerea la bun sfârşit a treburilor rămase neterminate, pe care eu şi studenţii mei care ne-am ocupat de muribunzi am găsit-o foarte utilă. Am elaborat-o pornind de la practica budistă a echivalării şi schimbării sinelui cu alţii şi de la tehnica Gestalt, creată de Christine Longaker, una din primele mele studente, care a ajuns să se preocupe de moarte şi de procesul morţii după ce soţul ei a decedat de leucemie.5 Treburile nefinalizate sunt uneori rezultatul unui blocaj de comunicare; când am fost ofensaţi, devenim adesea extrem de defensivi, argumentând întotdeauna de pe poziţia celui ce are dreptate şi refuzând orbeşte să examinăm şi punctul de vedere al celuilalt. Aceasta nu este numai inutil, dar blochează posibi­litatea oricărui schimb real. Prin urmare, când faceţi acest exerciţiu, începeţi cu motivaţia puternică de a vă scoate la lumină toate gândurile şi sentimentele negative pentru a încerca să le înţelegeţi, să le abordaţi şi să le soluţionaţi, iar în cele din urmă să vă debarasaţi de ele.

Apoi vizualizaţi în faţa voastră persoana cu care aveţi problema. Priviţi-o cu ochiul minţii, exact aşa cum v-a privit ea întotdeauna.

Consideraţi acum că se produce o schimbare reală, astfel că respectiva persoană este mult mai deschisă şi mai receptivă să asculte ce aveţi de spus, mai dispusă ca niciodată să împărtăşească onest şi să contribuie la rezolvarea problemei dintre voi. Vizualizaţi intens persoana în această nouă stare de deschidere. Aceasta vă va ajuta să vă simţiţi la rândul vostru mai deschis faţă de ea. După care veţi simţi, în adâncul inimii, ce anume este cel mai important să-i spuneţi. Spuneţi-i care este problema, spuneţi-i toate sentimentele voastre, greutăţile, ce v-a rănit, ce regretaţi. Spuneţi-i tot ce nu aţi considerat destul de sigur, sau de potrivit, să-i spuneţi înainte.

Luaţi acum o foaie de hârtie şi scrieţi ce aţi dori să spuneţi, totul. Apoi, după ce aţi terminat, începeţi imediat să scrieţi ce v-ar putea răspunde persoana în cauză. Nu vă opriţi să vă gândiţi ce obişnuia ea să zică: amintiţi-vă că acum, aşa cum aţi vizualizat, ea v-a ascultat cu sinceritate şi este mai deschisă. Aşa că pur şi simplu scrieţi tot ce vă vine în mod spontan; şi îngăduiţi persoanei, în mintea voastră, să-şi exprime nestingherită şi punctul ei de vedere asupra problemei.

Cercetaţi-vă şi vedeţi dacă mai este ceva ce trebuie să-i spuneţi persoanei - orice alte sentimente rănite sau regrete din trecut pe care le-aţi refulat sau nu le-aţi destăinuit niciodată. De fiecare dată după ce v-aţi declarat simţămintele, scrieţi şi un răspuns al ei, punând pe hârtie tot ce vă vine în minte. Continuaţi acest dialog până simţiţi că într-adevăr nu mai ascundeţi nimic, sau că nu mai este nimic care să trebuiască spus.

Pentru a vedea dacă sunteţi cu adevărat pregătiţi să încheiaţi dialogul, interogaţi-vă în profunzime dacă sunteţi acum capabili să vă detaşaţi din toată inima de trecut, cu adevărat capabili ca, satisfăcuţi de introspecţia şi alinarea pe care vi le-a dat acest dialog scris, să iertaţi acea persoană, sau să simţiţi că ea v-ar ierta. Când simţiţi că aţi realizat acest lucru, amintiţi-vă să exprimaţi orice sentimente finale de dragoste sau apreciere pe care le veţi mai fi reţinut şi luaţi-vă rămas bun. Vizualizaţi apoi persoana care se întoarce şi pleacă; şi chiar dacă trebuie să vă despărţiţi de ea, ţineţi minte că puteţi păstra întotdeauna în inimă dragostea pentru ea şi amintirile calde ale aspectelor cele mai plăcute din relaţia voastră.

Pentru o reconciliere şi mai clară cu trecutul, găsiţi un prieten că­ruia să-i puteţi citi dialogul scris, sau citiţi-1 singuri, cu voce tare, acasă. După ce aţi citit cu glas tare acest dialog, veţi fi surprinşi să observaţi o schimbare în voi înşivă, ca şi cum aţi fi comunicat în realitate cu cealaltă persoană, şi aţi fi clarificat în realitate cu ea toate problemele pe care le-aţi avut. Pe urmă veţi constata că vă este mult mai uşor să vă detaşaţi, să vorbiţi direct celeilalte persoane despre dificultăţile voas­tre. Iar când v-aţi detaşat realmente, se va produce o mutaţie subtilă în chimia dintre voi şi cealaltă persoană, iar tensiunea din relaţie, care s-a menţinut atâta timp, se va dizolva adesea. Uneori, în mod surprin­zător, puteţi deveni cei mai buni prieteni. Nu uitaţi niciodată ce a spus cândva faimosul maestru tibetan Tsongkhapa: "Un prieten se poate transforma într-un duşman şi tot aşa un duşman se poate transforma într-un prieten."


Sursa: fragmente selectate din volumul: Sogyal Rinpoche - Cartea tibetană a vieţii şi a morţii, Editura Herald, Bucureşti, 2009, Trad. Walter Fotescu, preluat: www.ceruldinnoi.ro


Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare
la Cabinetul Psihologic

Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna