Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

DURATA PROCESULUI TERAPEUTIC

DURATA PROCESULUI TERAPEUTIC
Autor: Maria Stefania Boldea. Psiholog. Psihoterapeut
Ce se obtine usor, nu dureaza. Ce dureaza, nu se obtine usor !
"In calatoria spre visul tau fi gata sa faci fata oazelor si desertului. In amble cazuri, nu te opri !" Paulo Coelho

Vrei sa ajungi repede ? Mergi singur ! Vrei sa ajungi departe si schimbarea din viata ta sa fie reala si ramana pentru todeauna ? Mergem impreuna ! Nu-ti imagina ca poti sa le ai pe ambele ! Schimbarea interioara nu se poate produce decat printr-un angajament care dureaza. Psihoterapia este o experienta cu efect benefic si sanatos pentru tot restul vietii tale care presupune un proces.
Fii rabdator cu tine insuti ! Valorizeaza-te ! Propria crestere, evolutie, schimbare si vindecare interioara reprezinta un taram sfant ! Vindecarea sufletului si schimbarea mintii nu se poate face decat cu blandete si calm, este un teritoriu sacru si nu exista investitie mai buna decat aceasta !

" Cand ai zece pasi de facut, al noualea este jumatatea drumului. " Proverb chinez

Credeti in retele sau pastilele minune pentru slabit ? Care va promit ca veti slabi 10 -20 kg in trei saptamani ? Sau in cursurile minune care va promit ca in 21 de zile veti scrie, veti citi perfect si veti vorbi fluent o limba straina ? Cu toti stim ca astfel de metode n-au cum sa fie reale, sau ca nu sunt sanatoase si cu toate acestea ne place sa fim mintiti ! Ne place sa ni se spuna si ne place sa credem ca totul se va rezolva foarte usor cu un cost si un efort minim.
In acest cabinet am ales sa nu fii mintit ! Sa nu ti se vanda gogosi. Pentru ca esti o persoana cu demnitate si valoare, consider ca meriti sa cunosti adevarul.

In cabinetul psihologic nu ti se va oferi o metoda magica, o reteta minune, o formula inovatoare prin care toata suferinta ta de ani de zile si toate tiparele tale negative de gandire se vor sterge in 50 de minute cat tine prima sedinta iar tu vei merge acasa un om nou, radiind. Desi pare usor comic, poate nu va vine sa credeti dar multi oameni vin intr-un cabinet psihologic cu astfel de asteptari total nerealiste.
Pentru unele persoane vor fi de ajuns 5 intalniri, pentru altele 15 pentru altele mult mai multe. Evident, scopuri mai ample, care necesita schimbari profunde vor necesita un timp mai mare pentru atingere si implementare. De vreme ce terapia este o experienta unica pentru fiecare, atunci si cadrul temporal se va flexibiliza pentru a va împlini cât mai bine nevoile. Nu exista doua probleme, doua situatii de viata si doua persoane exact la fel !

Persoana care solicita ajutor psihologic deseori, dupa prima sedinta, din dorinta de a-si rezolva problema cu care a venit cat mai repede posibil, ma intreaba de cate sedinte de psihoterapie cred ca ar fi nevoie. La aceasta intrebare, nu poate raspunde nici un psihoterapeut sau psiholog, de aceea daca esti curios sa afli raspunsul la aceasta intrebare, cel mai bine, ar fi sa te intrebi pe tine insuti, de cate sedinte crezi ca ai nevoie, pentru ca depinde exclusiv de tine.

Fiecare om este unic, are propriul ritm de a opera cu informatii noi, are propria lui istorie de viata, are personalitate distincta de ceilalti, are nivelul propriu de flexibilitate cognitiva, iar problemele si simtomele cu care se confrunta au o anumita „stabilitate” deja creata in sistemul intern al fiecarui individ in parte.
Un factor important in durata procesului terapeutic il joaca atitudinea tipic umana de a nega problemele reale, de a se ascunde in spatele unei "masti", in propria carapace emotionala, atitudini care necesita a fi depasite pentru eficienta procesul terapeutic.
De asemenea un factor important este si fregventa intalnirilor si continuitatea acestora, durata si eficienta procesului terapeutic tinand cont de toti acesti factori.

Ceea este destul de paradoxal, este ca de multe ori, problema cu care se confrunta individul dureaza deja de ani de zile, perioada in care, persoana a fost destul de pasiva in a face ceva pentru rezolvarea situatiei, dar odata inceput procesul terapeutic este foarte grabita, agitata si nerabdatoare in a rezolva totul cat mai repede, graba care niciodata nu are efectul scontat. E bine in acest caz sa ne reamintim ca nici un proces important, natural, sanatos si trainic nu se face in graba ! Daca vrem ca o schimbare sa fie de durata, sa treaca testul timpului si al provocarilor vietii, trebuie sa avem rabdare si sa lucram la ea cu atentie si grija.

Tot ceea ce stiu absolut sigur sa iti spun, este ca in procesul psihoterapeutic trebuie sa treaca o anumita perioada de timp pana cand vei deveni asa cum iti doresti, iar aceasta perioada este guvernata de Legea Maternitatii. Potrivit acestei legi , orice samanta are nevoie de o anumita perioada de gestatie sau de incubatie pentru a deveni manifesta. La momentul oportun ea va creste si se va manifesta negresit si in lumea fizica. Procesul va fi cu atat mai rapid si mai eficient cu cat ii vei asigura conditii de crestere mai fertile. In cazul tau nu se va face o exceptie de la aceasta lege !

Procesul terapeutic poate fi de asemanat cu munca unui fermier de a desteleni pamantul de buruieni si maracini, apoi de a ara pamantul si de a-l pregati pentru samanta, apoi semanatul semintelor sanatoase, apoi asteptarea cu rabdare ca micutele plante sa apara ... si intodeauna minunea se intampla ... apar de fiecare data, dupa un timp de munca si rabdare apar si primele semne de viata noua !! apoi micutele plante cresc si devin viguroase iar mai tarziu aduc si rodul binecuvantat ...

Vine intodeauna si timpul cand culegem roadele muncii noastre. Atunci, am devenit oameni noi: sanatosi, increzatori si siguri pe noi insine, precisi, determinati si hotarati cu privire la ceea ce vrem sa facem mai departe in viata, constienti de propria valoare si resurse, dar mai ales liberi de orice constrageri, liberi sa traim si sa savuram viata la maxim exact asa cum este ea. Iar pentru a ajunge si a trai la acest nivel merita din plin fiecare ban si fiecare efort investit in aceasta schimbare.

Fructele coapte apar toamna, nu primavara devreme. De aceea este foarte important sa avem rabdare cu noi insine, sa lasam timp mintii si sufletului pentru schimbare, pentru ca aceasta sa inceapa sa existe mai intai interiorul nostru, in planul nostru mental apoi sa se manifeste si prin eliberare de simtome si in comportament influentand radical calitatea vietii. Deci individul trebuie sa permita schimbarii sa isi faca loc in viata lui.

Schimbarea radicala a vietii tale este o e decizie care trebuie sa ti-o asumi, este o alegere, astfel tu iti creezi un nou destin. Ai inceput vreodata in viata ceva “de la zero?” Ceva nou care te-a condus intr-o directie neasteptata si in acelasi timp mult visata? Acum ai sansa prin psihoterapie sa experimentezi acest lucru cu privire la tine insuti si la viata ta.
De ce sa astepti sa-ti ofere cineva sansa sau oportunitatea de a-ti schimba viata? Tu esti cel care-ti creezi sansa, tu iti nasti oportunitatile.
Devenind constient de cine esti tu cu adevrat, de resursele tale interioare, de forta neclintita din tine, si mentinand mereu un contact constient cu aceasta poti declansa in viata ta un sir de evenimente, oportunitati, alegeri care sa te conduca la orice finalitate iti doresti tu.

Prin anumite lectii si exercitii practice, inveti sa folosesti instrumente psihice ce vor fi oricand la dispozitia ta, vei reusi: “conectarea la resursele tale interioare” si inveti sa exersezi autodisciplina mentala si sa o transformi intr-un stil de viata. Psihoterapia ofera un cadru de invatare, cunoastere, vindecare si te initiaza in propria ta viata. In actul de a trai liber, sanatos, echilibrat si constient de tine.

Sa iti schimbi linia de destin nu inseamna sa fugi din destinul in care esti deja. Inseamna sa-l privesti din mai multe perspective, cu rabdare si intelepciune. Inseamna ca acum poti sa alegi in mod constient sa experimentezi lucruri noi, in mod autentic si plin de curiozitate, sa experimentezi altceva. Noi toti suntem calatori in acest Univers. Orice alegere faci se reflecta in viata pe care o traiesti. Nu poti sa nu alegi, si daca tot o faci, atunci fa-o constient.

" Stiinta de a ramane tu insuti, in imprejurimi care te depasesc, SE INVATA ! " Marin Preda

" Investitia IN CUNOASTERE are cea mai mare dobanda !" Benjamin Franklin

Întrebările de calitate creează o viaţă de calitate:

"Iată care sunt Întrebările Potrivite.
Această alegere mă va împinge către un viitor fericit, sau mă va ţine blocat în trecut?
Această alegere va duce la o viaţă împlinită pe termen lung, sau va constitui doar o satisfacţie de moment?
Sunt stăpân pe propria mea putere, sau încerc să mulţumesc pe altcineva?
Mă gândesc la ce este bine, sau la ce este rãu?
Această alegere îmi va aduce şi mai multă energie vitală, sau îmi va fura energia?
Voi folosi această situaţie ca pe un catalizator în creşterea şi evoluţia mea, sau o voi folosi pentru a mă pedepsi?
Această alegere îmi sporeşte puterea, sau mi-o slăbeşte?
Este acesta un act de iubire de sine, sau un act de autosabotaj?
Este acesta un act de credinţă, sau un act caracterizat de frică?
Această alegere reprezintă manifestarea laturii mele Divine, sau a laturii mele umane? "
Debbie Ford

Inainte de a apela la tratament medicamentos, pentru a-ti linisti anumite stari mentale si emotionale, asigura-te mai intai ca sti bine ce inseamna ! e in joc sanatatea ta ! Iti sugerezi sa vizionezi filmul a carui link il gasesti postat doua randuri mai jos, care te ajuta sa intelegi ce se afla in spatele tranchilizantelor si sedativelor prescrise de medici, ce efect au, daca te ajuta cu adevarat si cum reactioneaza corpul tau la ele.




Trimit spre tine binecuvantarea si dragostea mea:
Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag sa ne cunoastem, si sa lucram impreuna.
Daca nu va pot raspunde cand sunati, inseamna ca ma aflu intr-o sedinta, si va voi cotacta eu negresit, de indata ce sedinta va lua sfarsit. Va multumesc pentru rabdare si intelegere.

FOARTE IMPORTANT !!
Timpul meu este pretios. Tratez fiecare programare cu seriozitate maxima. Avand in vedere ca sunt si alti clienti, VA ROG tare mult, cand va faceti programare sa O SI ONORATI !! Daca nu puteti veni, va rog SA ANUNTATI cu 24 de ore inainte, sau cat mai din timp, pentru a reusi, pe cat posibil sa imi rearanjez programul.
Daca va faceti o programare si nu veniti, si nici nu anuntati in timp util, timpul pus deoparte pentru dvs. nu mai poate fi folosit pentru o alta persoana, pentru ca programarile sunt deja facute.De aceea va rog sa fiti responsabil ! Respectand aproapele si dand dovada de Corectitudine si Bun Simt, va Respectati de fapt pe dvs !

Starea de bine si sanatatea sunt optionale ! Daca inca nu esti hotarat sa fii bine, te rog, nu suna ! Lasa-i pe cei care stiu ce vor, sa sune. Decat sa ocupi timpul celor care ar vrea sa vina, si sa te razgandesti, mai bine nu suna ! Poti doar sa urmaresti pe altii care reusesc, si care au curajul sa faca ceva bun cu viata lor.