Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

JOCUL DE NOROC PATOLOGIC

JOCUL DE NOROC PATOLOGIC
Ce este jocul noroc patologic

Elementul esenţial al jocului de noroc patologic îl constituie un comportament de joc de noroc persistent şi recurent dezadaptativ, care întrerupe urmărirea scopurilor personale, familiale sau profesionale.

Simptomele jocului de noroc patologic

Persoana poate fi preocupata de jocul de noroc (de ex., retrăieşte experienţe anterioare de joc de noroc, îşi planifică banii pentru următorul joc de noroc sau se gîndeşte la modurile în care să obţină banii cu care să joace).

Cele mai multe persoane cu joc de noroc patologic spun că ele caută "acţiune" (o stare de excitaţie, de euforie), sau de aventură chiar mai mult decât bani. Pariuri tot mai mari ori riscuri mai mari pot fi necesare pentru a continua să producă nivelul dorit de excitaţie. Persoanele care au probleme cu jocul de noroc patologic continuă adesea să

joace în ciuda eforturilor repetate de a controla, reduce sau stopa comportamentul. Poate exista nelinişte sau iritabilitate când încearcă să reducă sau să stopeze jocul de noroc.

Persoana poate juca ca mod de a scăpa de anumite probleme ori pentru a uşura o dispoziţie disforică (de ex., sentimentele de vulnerabilitate, de culpă, anxietatea, depresia). Poate apare un pattern de "urmărire" (a recuperării) a propriilor pierderi, cu necesitatea urgentă de a continua jocul (adesea cu mize mai mari ori cu asumarea unor riscuri mai mari) spre a recupera o pierdere sau o serie de pierderi. Persoana poate renunţa la strategia sa de joc şi poate încerca să recupereze toate pierderile o dată.

Deşi toţi jucătorii de şansă pot urmări recuperarea pierderilor pentru scurte perioadă de timp, urmărirea recuperării pierderilor pe termen lung este mai caracteristică persoanelor cu joc de noroc patologic. Persoana poate minţi pe membrii familiei, pe terapeuţi ori alte persoane, spre a ascunde dimensiunea implicării ei în jocul de noroc.
Când sursele de împrumut ale persoanei sunt epuizate, persoana poate recurge la comportament antisocial (de ex., la fals, fraudă, furt sau delapidare) spre a obţine bani. Persoana poate să-şi fi periclitat sau pierdut o relaţie ori un post important, ori o oportunitate educaţională sau de carieră din cauza jocului de noroc.
Persoana poate, de asemenea, să se angajeze într-un comportament de "scăpare" şi recurge la familie sau la alţii pentru ajutor în situaţii financiare disperate cauzate de jocul de noroc.

Ce se intampla in jocul de noroc patologic?

La persoanele care sufera de joc de noroc patologic pot fi prezente distorsiuni în gândire (de ex., negare, superstiţii, încredere exagerată ori un sentiment de putere şi control). Multe persoane care au o problema cu jocul de noroc cred că banii sunt, atât cauza, cât şi soluţia tuturor problemelor lor.

Aceste persoane sunt frecvent extrem de competitive, energice si nelinistite si pot fi extrem de preocupate de a fi aprobate de către alţii şi pot fi generoase până la extravaganţă.

Factori de risc in jocul de noroc patologic

Studiile efectuate arata că un istoric de simptome de inatenţie şi de hiperactivitate în copilărie pot fi un factor de risc pentru dezvoltarea mai târziu în viaţă a jocului de noroc patologic.

La persoanele care au probleme cu jocul de noroc exista procente crescute de tulburări afective, de tulburare hiperactivitate/deficit de atenţie, de abuz sau dependenţă de o substanţă şi de tulburări de personalitate antisocială, narcisistică şi borderline.

La cine apar probleme legate de jocul de noroc patologic?

Aproximativ o treime dintre persoanele care sufera de joc de noroc patologic sunt femei. Femeile care au aceasta problema sunt mai susceptibile să fie depresive şi să joace ca o scăpare.

Studiile comunitare estimează prevalenta jocului de noroc patologic de la 0,4% la 3,4% la adulţi.

Evoluţia jocului de noroc patologic

Jocul de noroc patologic începe de regulă precoce, în adolescenţă la bărbaţi şi mai târziu în viaţă la femei. Pot exista ani de joc de noroc social urmaţi de un debut brusc, care poate fi precipitat de o expunere mai mare la jocul de noroc ori de un stresor.
Evoluţia tulburării este de regulă cronică. In general, există o crestere în frecvenţa jocului de noroc, suma pariată şi preocuparea pentru jocul de noroc şi obţinerea de bani cu care să joace. Dorinţa de a juca şi activitatea de joc de noroc creşte în general în cursul perioadelor de stres sau de depresie.

Criteriile de diagnostic pentru jocul de noroc patologic, conform cu DSM IV:

A. Comportament dezadaptativ de joc de noroc persistent şi recurent, după cum este indicat de cinci (sau de mai multe) dintre următoarele:

(1)este preocupat de jocul de noroc (de ex., este preocupat de retrăirea experienţelor de joc anterioare, de handicap sau de planificarea şansei ori se gândeşte la modalităţile de procurare a banilor cu care să joace);

(2) necesită să joace cu sume crescânde de bani în vederea obţinerii excitaţiei dorite;

(3) are repetate eforturi infructuoase de a controla, reduce sau stopa jocul de noroc;

(4) este neliniştit sau iritabil când încearcă să reducă sau să stopeze jocul de noroc;

(5) joacă pentru a scăpa de probleme ori pentru uşurarea unei dispoziţii disforice (de ex., sentimente de vulnerabilitate, de cuipă, anxietate sau depresie);

(6) după pierderea banilor la joc, revine în altă zi pentru a recupera ("urmărirea recuperării" propriilor pierderi);

(7) minte membrii familiei, pe terapeut sau pe alţii, spre a ascunde dimensiunea implicării în jocul de noroc patologic;

(8) a comis acte ilegale, precum falsul, frauda, furtul sau delapidarea, pentru a finanţa jocul de noroc;

(9) a periclitat sau pierdut o relaţie importantă, un post, ori o oportunitate educaţională sau de carieră din cauza jocului de noroc;

(10) se bazează pe alţii spre a procura banii necesari ieşirii dintr-o situaţie financiară disperată cauzată de jocul de noroc..
sursa: www.psihoterapia.eu

Daca va aflati in aceasta situatie Nu mai pierdeti timp, bani, increderea celor apropiati si implicit sanatatea psihica, nu ezitati in a cere ajutorul de specialitate de care aveti nevoie ! Daca pana acum n-ati reusit singur sa faceti fata acestei dependente si sa o depasiti, inseamna ca aveti nevoie de ajutorul unui specialist cu experienta in acest domeniu. Faceti-va o programare la Cabinetul Psihologic chiar astazi !

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare:
MARIA STEFANIA BOLDEA
Psiholog. Psihoterapeut.
tel: 0726 227 085;
E-mail: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro