Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

FII FERICIT INDRAGOSTINDU-TE DE TINE !

FII FERICIT INDRAGOSTINDU-TE DE TINE !
E momentul sa incepi din acest moment sa te ierti pentru greselile trecutului , pentru ca ai fost influentabila, si sa incepi sa construiesti o viata a ta, cu dorintele si nazuintele tale. Trecutul nu se mai poate schimba, insa nu ai nici o scuza pentru prezent si viitor.

Scopul limitelor personale este de a ne proteja si de avea grija de noi insine. E necesar sa poti sa fii capabila sa le spui celorlalti oameni cand se comporta in moduri pe care noi nu le putem accepta. E necesar sa stii ca ai dreptul sa te protejezi si sa te aperi de toate influentele. Traiesti viata ta , si momentul prezent e singura ceritudine. Cand ai de gand sa te bucuri de aceasta? Cu cat amani mai mult, cu atat te apropii de sfarsitul unei vieti mediocre si nu e mai mare pacat decat acesta. Nu ai doar dreptul, esti datoare si responsabila pentru modul in care ceilalti te trateaza.

E extreme de important sa iti declar sentimentele atunci cand ele apar si sa incepi verbalizarea lor cu "˜`Eu simt``. Cand spui ca esti furioasa sau ranita de fapt declari ca tu esti una cu sentimentele tale si mai repede decat crezi ai putea deveni in majoritatea timpului ranita sau furioasa. Emotiile nu te definesc ca persoana , ele sunt o forma de comunicare interna care ne ajuta sa intelegem mai bine. Ele reprezinta o parte vitala din existenta noastra ca fiinta completa.

Asta inseamna ca tu detii aceste sentimente si nu ele pe tine. Pentru a te apropia de aceasta existenta miraculoasa e necesar sa faci lucrurile care servesc in bunul tau interes, ma intai de toate. Inainte sa iubesti pe altcineva , e important sa te iubesti pe tine si ca urmare inainte sa actionezi in bunul interes al cuiva, e essential sa actionezi in bunul tau interes. Doare facand acest lucru poti darui celorlalti.

Exprimandu-ne sentimentele afirmam ca avem dreptul la aceste sentimente, ne afirmam sentimentele noua insine si astfel ne asumam responsabilitatea pentru noi insine si pentru emotiile noastre. Inainte ca celelate persoane sa ne asculte si sa ne inteleaga , trebuie mai intai sa ne ascultam si sa ne intelegem noi insine. Intelegi ca e vital pentru tine sa iti asculti vocea interna pentru a trai viata pe care o doresti? Intelegi ca ai dreptul sa vorbesti pentru tine insati? Nu exista mai bun avocat pentru tine, decat tu insati, nu exista protector mai mare pentru tine decat adevaratul tau sine!

A-ti stabili limite personale nu este o forma mai sofisticata de manipulare , desi unii oameni ar putea spune ca isi stabilesc limite atunci cand incearca sa-i manipuleze pe ceilalti. Exista o diferenta intre a-ti stabili limite personale in mod sanatos si a manipula: Cand iti fixezi limite nu te astepti sa obtii un castig. Este imposibil sa ai o relatie sanatoasa cu cineva care nu are limite personale , cu cineva care nu poate comunica direct si onest. Sa inveti sa-ti plasezi limitele personale este un pas necesar in a invata sa fii un prieten pentru tine insati. Este responsabilitatea ta sa ai grija de tine insati, sa te protejezi si sa-ti protejezi drepturile atunci cand este necesar la fel cum este imposibil sa inveti sa te indragostesti de tine fara a lua apararea sinelui tau si fara a-ti asuma rolul de co-creatoare a vietii pe care o traiesti.

Onestitate emotionala

Am crescut in familii disfunctionale, care locuiau in societati disfunctionale care erau parte dintr-o civilizatie disfunctionala. Definitiile pe care le-am invatat in copilarie despre cine suntem, cum functioneaza viata si cum sa relationam cu ceilalti oameni au fost adesea distorsionate, false . Deoarece aceste definitii, atitudini si credinte cu care am fost programati in copilarie au fost in mare parte false, am fost setati sa avem reactii emotionale vis-à-vis de viata care ne-au dat informatii gresite. Am invata sa avem o relatie disfunctionala cu noi insine, cu alti oameni, in copilarie.

Este vital sa incepi sa te uiti la viata ta dintr-o alta perspectiva daca te aflii intr-un punct in care ceea ce traiesti nu este bucurie si incantare. Pentru a putea sa ai o noua perspective asupra vietii trebuie sa incepi prin a fi onesta cu tine, pentru ca o data ce incepi sa faci acest lucru, si sa vezi cu claritate realitatea, poti incepe sa schimbi relatia pe care o ai cu tine si cu ceilalti, poti incepe sa-ti modifici dansul prin viata.

Lasa-ma sa-ti spun cum functioneaza lucrurile pentru noi oamenii. Continuam sa dansam intr-un anumit pas pana cand obtine consecinte care sunt atat de dureroase incat suntem fortati sa ne predam si sa ne deam seama ca dansul pe care l-am urmat nu a functionat pentru noi, si e timpul sa incercam ceva diferit. Cand ajungem la un punct in care suntm raniti si insangerati sufleteste destul din urma faptului ca ne-am dat cu capul de acelasi zid de atatea ori, ajungem sa dim satui si obositi. Atunci cand ajungem sa fim satui si obositi de consecintele obtinute atunci devenim dispusi sa luam in considerare ca e cazul sa schimbam dansul.

Una dintre cele mai provocatoare capcane a procesului de recuperare din chinurile emotionale este sa scapam de gandirea in alb si negru. La nivelul reactiilor noastre emotionale in aceste clipe avem doar 2 optiuni, fie ne acuzam pe noi insine, fie acuzam pe altcineva. In procesul tau de revenire la adevratul tau sine, in drumul spre recuperare si fericirea personala e esential sa inveti sa dai vina pe procesul si strategia pe care ai urmat-o si doar atat. Trebuie sa incepem sa ne asumam responsabilitata pentru partea noastra a strazii , si sa-I lasam pe ceilalti sa-si assume responsabilitatea pentru partea lor de strada.

Pe masura ce devenim constienti de cum ne-am setat sa devenim abuzate emotional este important sa nu ne judecam si sa ne acuzam pentru comportamentele si atitudinile pe care le-am avut inconstient atata vreme. Daca ne acuzam pe noi insine pentru ca ne-am lasate abuzate emotional , atunci ceea ce facem este sa ne abuzam emotional pe noi insine.

Onestitatea emotionala este fundatia procesului de vindecare a spiritului nostru. Daca nu esti onesta cu tine nu poti fi onesta cu nimeni in viata ta. Fara sa fii onesta cu tine nu poti vedea comportamentele , tiparele si relatiile tale onest. Fara sa fii onesta cu tine nu poti sa stii cine esti cu adevarat sau sa-I vezi pe ceilalti asa cum sunt. Unul din cele mai importante instrumente pentru a fi onesta cu tine este detasarea. Atata vreme cat reactionezi inconstient la rani vechi si vechi tipare, este imposibil sa ne vedem clar, dansam in intuneric. Daca nu am devenit constiente de tiparele pe care le urmam , si sa incepem sa ne vindecam , nu putem ajunge la onestitate fata de noi sau altcineva."

Nu uita ca iti pierzi timpul cautand iubitul perfect, in loc sa creezi mai intai dragostea perfecta in tine insati. Poti sa schimbi partener dupa partener si nu vei ajunge sa traiesti implinirea pana nu iei decizia de a descoperi dragostea mai intai in tine.
sursa: www.artafeminia.ro

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare
la Cabinetul Psihologic

Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna

Obsesia fata de o persoana este tot dependenta. Daca ai nevoie de un om sau de o substanta pentru a fi linistit si ferict, inseamna ca esti dependent de acea persoana sau substanta !
Pentru a fi fericit si implinit cu adevarat cauta ceea ce ai nevoie in resursele tale proprii. Daca singur nu reusesti sa faci acest lucru, nu ezita sa ceri ajutor de specialitate !
Mai jos poti urmari un material video despre psihoterapia dependetei si obsesiilor.