Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

CUM SA AI RELATII CARE NU TE DISTRUG

CUM SA AI RELATII CARE NU TE DISTRUG
Multi oameni si-au pus urmatoarea intrebare, intr-un moment sau altul: Cum sa nu mai suferi in relatii? Exista o metoda sa scapi de durere?

Poate ca stii , intuitiv sau din experienta ca a fi intr-o relatie inseamna inevitabil sa experimentezi intr-o masura sau alta ,durere, suferinta. Asta nu inseamna ca ar trebui sa astepti durerea la fiecare colt, sa te inchizi in tine si sa incetezi sa te deschizi si sa ai incredere in cineva din aceasta cauza.

Oamenii sunt atat de obisnuiti sa faca generalizari incat ajung sa creada ca sursa nefericirii lor este aceasta durere, si daca ar scapa cumva de ea, totul ar fi minunat. Ceea ce multi nu-si dau seama, este ca durerea serveste unui scop , si acela este cel de a ne trezi si a ne avertiza ca ceva nu facem bine. Daca ne inchidem in noi si punem ziduri in jurul nostru, de teama de a nu simti durerea, ne va fi cu atat mai greu sa gasim acel drum pe care trebuie sa-l urmam, ne va fi cu atat mai greu sa ne dam seama ce nu facem bine pentru a prelua controlul vietii noastre.

Durerea este o parte a vietii noastre. De fiecare data cand alegi sa te deschizi in fata unei alte fiinte umane intim, inevitabil te deschizi posibilitatii de a simti durere.

Acesta este motivul pentru care multe din femei evita sa intre in relatii complet, pentru ca relatiile ne testeaza mai mult decat orice altceva in viata, si ne amplifica totodata emotiile si temerile. Multe dintre noi jonglam in relatii, si atunci cand devine un pic dureros , ne speriem, ne retragem , il blamam pe celalalt sau plecam, poate gandindu-ne ca un alt barbat va fi mai potrivit pentru noi.

Exista multe motive pentru care 80% dintre relatiile pe lunga durata si mariajele esueaza.dar unul este extrem de important: dintre toate domeniile vietii noastre , relatiile sunt cele in care experimentam cel mai mult teama

Asadar intotdeauna va exista posibilitatea sa fim raniti atunci cand iubim pe cineva, dar atunci cand relatia devine nemultumitoare este momentul in care avem nevoie sa gasim putere personala pentru a trece peste. De cele mai multe ori nu reusim asta , asa ca sfarsim intr-o suferinta permanenta si consistenta . Ai nevoie sa inveti sa-ti exprimi sentimentele atunci cand apar, dar sa nu ramai blocat in ele.

Avem nevoie sa ajungem la un echilibru intre a simti durerea si a o lasa sa ne scape de sub control, adica sa o prelungim pana cand intr-un final ajungem sa ne simtim complet neajutorati sau mizerabil.

Trebuie sa te concentrezi pe ceea ce poti controla

In relatiile intime nu ai niciodata control asupra celeilalte persoane. Ca si femeie nu ai niciodata control asupra unui barbat. Daca iti doresti control nu in relatie este locul potrivit.

Tocmai aceasta atentie pe care o acordam faptului ca nu avem control, aceasta teama , ne paralizeaza.

De fiecare data cand ne focusam pe ceea ce face cealalta persoana , sau mai degraba ceea ce nu face pentru noi, ajungem la durere.

Toata durerea vine de la reprimarea propriei tale iubiri.

De fiecare data cand tu, ca femeie simti durere in relatia ta intima,este pentru ca tu reprimi iubirea. Te astepti ca el sa faca ceva pentru tine. Incerci sa justifici de ce ar trebui sa faca asta, si cum te raneste. Si ce nenorocit e. Dar acest lucru nu te ajuta sa experimentezi mai putina durere.

Simti durere pentru ca iti negi tu insati iubirea si iti negi abilitatea de a iubi. Asadar pare ca nu exista iubire acolo. Simti ca nu te iubeste suficient pentru ca nu face ceea ce tu crezi ca ar trebui sa faca pentru tine, lucru care este o miniciuna.Vrei cu adevarat sa te opresti din a experimenta durerea in relatii?

Daca suferi in relatiile tale si vrei sa scapi de aceasta durere, exista o cale. Iata ce vreau sa faci:

1.Intreaba-te : De ce sufar?
S-ar putea ca raspunsul care vine sa fie: Sufar pentru ca El nu a facut asta.

Sau ai putea spune: Sufar pentru ca m-a parasit

Sau daca esti o persoana care a ajuns la un nivel mai inalt de constientizare ai putea spune: Sufar pentru ca simt ca nu am niciun control asupra situatiei.

Si daca mergi mai departe, la un nivel mult mai inalt, stii ca motivul pentru care suferi este pentru ca iti reprimi iubirea. Iti reprimi propriile tale daruri.

Ca femeie care are in ea prezenta esenta feminina, vei obtine durere de fiecare data cand iti reprimi iubirea. Credem ca suferim in relatii pentru ca am fost ranite de un anumit om sau pentru ca viata nu ar trebui sa fie asa, sau pentru ca era mai putin decat meritam, sau pentru ca nu am fost tratate cu respect, dar la un nivel mult mai profund, adevarata noastra durere vine atunci cand nu ne oferim darul nostru.

Darul nostru insemnand : a darui dintr-o stare plina de resurse. Intotdeauna putem controla ceea ce avem de oferit, dar nu putem controla ceea ce alti oameni ne daruiesc.

Gandeste la asta: Durerea este o parte din viata., dar daca vrei sa o experimentezi mai putin, crezi ca o vei face concentrandu-te pe ceea ce nu poti controla? Nu.

Dar te poti concentra pe ceea ce poti controla , adica actiunile tale, si asupra sensului pe care il dai fiecarei situatii.

1.Gandeste-te la un anumit moment cand ai ajutat pe cineva. A fost mama ta? Sau tatal tau? Poate bunicii? Fiul sau fiica? Sau poate un prieten frumos. Vreau sa te gandesti la acel moment in care ai ajutat pe cineva drag si chiar ai vazut rezultatele pe care le-a obtinut pentru ca l-ai ajutat.
Poate ca prietena ta suferea si te-a sunat sa-ti povesteasca , iar tu ai mers acolo imediat, ati avut o discutie ca intre fete si ai reusit sa-i aduci un zambet pe fata.

Poate ca mama ta era ingrijorata dintr-un anumit motiv si tu i-ai spus ca nu are niciun motiv sa se ingrijoreze si ca o iubesti.

Poate bunicul, bunica erau bolnavi, si tu ai stat langa ei, ai petrecut timp cu ei si le-ai adus zambete pe fata.

Poate ca ai ajutat un strain sa-si gaseasca directia sau sa-si duca bagajele, iar ei s-au intors catre tine sit i-au multumit.

Gandeste-te la o astfel de ocazie. Nu doar o situatie in care aid at ceva unei persoane ci o situatie in care ai ajutat acea persoana, si ei chiar au simtit ca i-ai ajutat sit i-au oferit in schimb recunostinta lor.

Cum te face sa te simti, gandul la aceasta experienta?

In acel moment, ai fost plina de resurse?

Ai fost puternica?

Sau ai fost slaba?
Cum tu acea persoana care a ajutat atunci pe altcineva se compara cu tine cea care suferi astazi in urma unei relatii? Nu e nimic rau in a experimenta aceasta emotie negative dar ceva nu e in regula daca te pui mereu in situatia de a suferi deoarce te minti pe tine ca nu ai nici o putere in acea situatie. Inca esti persoana care a ajutat in acel moment alti oameni, deci inca ai in tine resursele pentru a te ajuta pe tine insati.

Te intreb aceste doua persoane, tu cea care ajutai pe altcineva si tu cea care sufera in relatie, respire diferit? Au o diferita pozitie corporala? Ce cuvinte folosesc?

1.Trebuie sa scoti la suprafata acea parte din tine care era generoasa si ajuta alte persoane fara a astepta nimic in schimb. Pentru ca in acea stare emotionala ai puterea de a-ti influenta propriul focus si propriile ganduri care de obicei iti aduc suferinta si durere. Asadar cheam-o pe acea fiinta care erai atunci si concentreaza-te pe ce acea parte din tine s-ar concentra. Acea parte din tine stie ca exista o putere incredibila in a te concentra pe ceea ce poti controla, in a te concentra pe ceea ce poti darui in loc sa te concentrezi pe ceea ce nu pot controla, si ceea ce nu primesti.
2.Acum scrie pe o hartie si lipeste-o undeva pe perete sau intr-un loc unde sa o poti vedea zilnic:
"˜`Daca vreau sa experimentez dragostea pe care o doresc in relatia cu partenerul meu, am nevoie constientizez ca mai intai trebuie sa am in mine resursele necesare pentru a putea sa-mi daruiesc mie iubire si celuilalt.``

Hai, fa acest lucru chiar acum, pentru ca daca nu te voi presa pana cand o faciJ!

Majoritatea femeilor din epoca moderna se confrunta cu durerea lor, devenind masculine actionand cu rigiditatea si determinarea unui barbat in viata lor, ascunzandu-se de partea lor emotionala. Ai nevoie sa-ti dau voie sa simti, pentru ca intr-un moment sau altul vei vedea repercusiunile acestor ziduri pe care ti le-ai construit si a reprimarii emotiilor.

Majoritatea femeilor desi devin tot mai masculine si fara sa se lase ghidate de emotii, pentru a trece prin viata, uita ca in esenta sunt femei si ca este complet in regula sa sa-si dea voie sa fie vulnerabile si poate chiar sa simta ceva atunci cand sunt ranite.

Cu cat iti permiti mai putin sa lasi sa vina la suprafata emotiile negative , si nu-ti dai voie sa plangi sau sa te simti ranita, cu atat te vei simti mai lipsita de putere, pentru ca energia ta merge in exterior catre alti oameni, pentru ca nu poti alunga durerea rapindu-ti dreptul de a a o simti. Exista multe persoane care fac acest lucru sic and pierd pe cineva drag, nu-si dau voie sa traiasca durerea si doliul, fugind mereu de sentimentele lor prin tot felul de distrageri. Am auzit persoane spunand:

"˜`Sunt prea ocupata sa sufar. Am atatea de facut``. Facand acest lucru insa, nu te ajuti deloc, dimpotriva, toate acele emotii ingropate se vor intoarce la un momentdat impotriva ta.

Iata ce vreau sa faci chiar acum sa te asiguri ca ai destule resurse pentru a iesi din aceasta duerere emotionala pe care o traiesti in relatiile intime:

1. Daca treci prin viata, rigid, si zilnic doar aceste ganduri sunt cele pe care le permiti:

"˜`O Doamne, ce mai am de facut ? Trebuie sa fac asta! Nu ma pot opri!`` sau o voce in mintea ta iti spune ca este gresit sa simti durere, sau ca ar trebui sa nu mai fii o idioata si ca ar trebui sa treci o data peste asta, inseamna ca de fapt inca mai ai durerea ascunsa undeva in interiorul tau. Si pentru ca nu-ti dai voie sa o simti, nu poti merge mai departe. Acesta este momentul in care durerea devine suferinta pe termen lung. Asadar este ironic dar pentru a inlatura suferinta, este necesar sa iti dai voie sa te simti ranita si sa accepti ca suferi.

Indiferent ceea ce simti astazi , si indiferent care este sursa durerii pe care o simti, opreste-te chiar acum si permite-ti sa o simti. Chiar daca plangi 2-3 zile, o luna, e in regula sa iti permiti sa faci asta, sa-ti exprimi emotiile negative pentru a evolua, pentru a merge mai departe. Altfel s-ar putea sa ramai blocata mereu in acest loc.

Zilnic opreste-te si vezi daca mai exista undeva in tine durere, si las-o sa vina la suprafata.

Este in regula sa simti furie, entuziasm, fericire fara niciun motiv absolut, este ok sa simti dezamagire , sa te simti uneori speriata si vulnerabila.

Pentru a scapa de durere in relatiile tale pe termen lung e necesar sa practice exteriorizarea emotiilor tale. Aminteste-ti ca tot ceea ce poti controla sunt actiunile tale.

2. In final, aminteste-ti ca atunci cand simti durere , nu este neaparat ceva dramatic, ci este un semnal ca aceea este aria vietii tale in care ai nevoie sa evoluezi.

Si poti evolua , accesandu-ti propriile resurse pe care le posezi din acel loc al dragostei feminine, din acel loc din interiorul tau care are atatea de oferit. Adu-ti aminte ca dragostea pe care o plangi, durerea pe care o simti, este pentru ca ai inceput sa te agati de o sursa epuizabila din exterior de iubire, in locul celei inepuizabile din interiorul tau. Si durerea este semnalul tau de alarma. Indiferent cati parteneri ai schimba, s-ar putea sa simti aceeasi durere pentru ca nu ei sunt responsabili de durerea ta ci pierderea conexiunii cu sursa ta interioata inepuizabila de iubire.
Scrie deasupra biroului tau, pe oglinda sau pe ecranul computerului tau urmatoarea fraza:

De fiecare data cand simt durere intr-un anumit domeniu din viata mea, este pentru ca acela este domeniul in care am nevoie sa evoluez si sa invat ceva, iar durerea este doar semnalul meu de alarma.

Si vreau sa-ti mai spun urmatorul lucru. Cand te afli intr-un loc in care te concentrezi pe ce ai tu de daruit in loc sa-l jefuiesti pe celalalt de toata iubirea, cel de langa tine chiar simte prezenta ta in relatie diferit. Cand in mod autentic radiezi iubire , intrerupi orice alta stare in care se afla el . Si ai mult mai multe sanse sa primesti dragoste si angajamente din partea lui decat daca te simti nefericita si te comporti ca atare.

Ca sa poti primi iubire , e nevoie sa radiezi tu iubire prin toti porii si poti face acest lucru, ajungand sa te iubesti complet pe tine, pentru ca ajungand la aceasta stare, vei putea darui inepuizabil in jurul tau. Daruind inepuizabil iubire in jurul tau, vei primi inepuizabil iubire
sursa: www.artafeminina.ro

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare:
tel: 0726 227 085;
E-mail: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro
Astept cu drag sa ne cunoastem, si sa lucram impreuna
MARIA STEFANIA BOLDEA
Psiholog. Psihoterapeut. Life coach.

Obsesia fata de o persoana este tot dependenta. Daca ai nevoie de un om sau de o substanta pentru a fi linistit si ferict, inseamna ca esti dependent de acea persoana sau substanta !
Pentru a fi fericit si implinit cu adevarat cauta ceea ce ai nevoie in resursele tale proprii. Daca singur nu reusesti sa faci acest lucru, nu ezita sa ceri ajutor de specialitate !

Mai jos puteti viziona emisiunea "Asta-i viata !" la Neptun TV
Tema emisiuni: "Secretele unei casatorii fericite"
Invitati: Maria Stefania Boldea. Psiholog. Psihoterapeut
Eugen Tanasescu. Preot