Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

TU PE CINE TI-AI DORI SA SCHIMBI ? SA VINDECI ?

TU PE CINE TI-AI DORI SA SCHIMBI ? SA VINDECI ?
Este foarte tentant ca, dupa ce studiem acest domeniu vast al vindecarii si avem acces la anumite informatii despre boli, semnificatia lor, adevaratele lor cauze si la exemple de vindecari, sa incercam sa aplicam ceea ce stim pe membri ai familiei noastre aflati in suferinta. In special pe cei care nu vor si nu simt nevoia sa apeleze la aceste tehnici. Si pentru ca salvatorul din noi nu poate renunta la nevoia compulsiva de a intra cu cizmele in viata celorlalti, luptam pana la epuizare cu asa-zisa "ignoranta" si "incapatanare" a celorlalti. Pentru ca le vrem binele. Pentru ca stim ca ii putem "vindeca". Pentru ca am investit atat de mult in acele cursuri si stim atat de multe metode care pot face boala sa dispara.

Am intalnit multe astfel de cazuri si, desigur, poate nu le-as fi intalnit daca nu ar fi trebuit sa primesc o oglinda care sa imi arate ce faceam eu insami in familia mea. Desigur, cand am intrat prima data in contact cu aceste informatii, am incercat sa-i salvez pe toti. Insa a venit o vreme cand a trebuit sa vad ca salvatorul din mine e disperat sa ajute, pentru ca atunci cand va da gres in incercarile pe care le face, va trebui sa vada suferinta uriasa a victimei din mine. Daca suntem sinceri cu noi insine, putem vedea ca, atunci cand vrem sa ne salvam familia si pe cei dragi, victima din noi se zvarcoleste de durere in cele mai intunecate cotloane din noi insine.

Daca ne-am opri o clipa, poate am realiza ca vindecarea celorlalti este o iluzie. Poate ne-am da seama ca vindecarea e ca o oala mare cu supa din care fiecare isi ia atat cat vrea, are nevoie, isi permite si isi doreste la un moment dat. A-ti imagina ca poti manca tu supa pentru altcineva sau ca poti pune cuiva cu forta o perfuzie cu supa de care are nevoie este o iluzie care dauneaza tuturor celor implicati. Sau a crede ca poti umple cu supa bolul cuiva care nu vrea sa manance decat o lingura. Pentru ca atat poate. Atat vrea. Atat ii trebuie.

Intr-un scenariu familial, intregul spectacol este si mai dureros. A lupta sa-ti vindeci parintii, de exemplu, poate fi una din cele mai istovitoare incercari prin care poate trece un om vreodata. Pentru ca e in zadar. Dincolo de cunostintele noastre in domeniul vindecarii si de faptul ca stim ca informatiile noastre pot face bine, daca sunt primite pe teren roditor, trebuie sa fim constienti ca, uneori, vindecarea inseamna nu numai tratarea simptomelor, ci si o noua posibilitate de a-ti urma propriul destin. Si in fata destinului unui om care vrea sau care trebuie sa plece, nimeni nu poate face nimic. Nici incapatanarea, nici lupta, nici dorinta de a face boala sa dispara ca prin farmec.

Este la fel de valabil si atunci cand ne desfasuram activitatea in domeniul vindecarii. In acest caz, salvatorul din noi este pandit la colt, pe langa iluzia de a crede ca binele inseamna doar ca cel pe care-l ajutam sa se simta mai bine, si de orgoliul spiritual care vine la pachet cu rezultatele activitatii de vindecare in sine. A fi "vindecator" poate fi o eticheta periculoasa, insa asta este o alta discutie, pe care poate o voi detalia altadata.

Asadar, ce ne ramane de facut? Cum sa stai si sa nu faci nimic, mai ales cand stii atatea lucruri despre ce ne tine sanatosi si ce ne imbolnaveste, despre ce inseamna calatoria vindecarii si cum putem beneficia de ea?

Da, cel mai greu lucru din lume este sa nu faci nimic. Si uneori, nefacand nimic, putem face tot ceea ce e nevoie. Putem sa ii tinem de mana pe cei dragi atunci cand au nevoie si sa ne bucuram pe deplin de fiecare clipa alaturi de ei. Si putem, incet-incet, sa invatam sa ne plecam cu respect in fata destinului celor dragi. Iubirea cea mai mare inseamna sa lasi lucrurile sa-si urmeze fagasul firesc, chiar daca asta iti va zdrobi inima de suferinta. Incercarile de a salva si intruziunile in destinul celor dragi nu isi au locul in aceasta ecuatie. O ecuatie a vindecarii dincolo de minte, de bine si de rau, de sanatate sau boala. Si iata cum, uneori, a nu face nimic este cel mai bun lucru pe care il putem face. Mai ales atunci cand stim atat de multe lucruri de care cei dragi noua nu au nevoie.

Am scris acest articol pentru toti cei care au rude sau prieteni in suferinta, dar si pentru cei care lucreaza in domeniul vindecarii. Poate ca salvatorul din mine isi traieste ultimele momente prin acest articol si vrea sa spuna, cu vocea stinsa, pe patul de moarte, un lucru care ne poate salva ani de suferinta inutila: "Singura persoana pe care poti sa o vindeci esti tu. Pe ceilalti ii poti tine de mana in propriul lor proces de vindecare. Fara sa te astepti la niciun rezultat. Lasand in mainile unei puteri mai mari decat tine rezultatul vindecarii. Oricare ar fi acela."
sursa:www.damaideparte.ro

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare
la Cabinetul Psihologic

Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach

Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro