Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Dependență & toxicologie Dependență & toxicologie Constanta

CUM PEDEPSIM COPILUL CAND GRESESTE. BINE DE STIUT !

CUM PEDEPSIM COPILUL CAND GRESESTE. BINE DE STIUT !
Oricat de mult ti-ai iubi copilul trebuie sa accepti ca nu exista copii perfecti, asa cum nu exista adulti perfecti. Nici copilul tau nu este perfect, nici tu nu esti perfecta. Toti facem greseli. Copiii gresesc, parintii gresesc, bunicii si profesorii gresesc. Greselile insa sunt foarte importante. Din greseli invatam mai multe decat din lucrurile facute bine.

» Greselile sunt oportunitati de a invata
» Lasa copilul sa isi asume consecintele
» Nu spune niciodata "pentru ca asa vreau eu"
» Cum pedepsim copilul?

Greselile pe care le poate face un copil sunt de doua feluri: greseli neintentionate, accidentale si greseli constiente. Atunci cand copilul tau greseste uneori urmezi primul impuls, adica il certi, il pedepsesti si iti manifesti intr-un fel sau altul supararea si dezamagirea. Inainte de a face aceste lucruri, cel mai bine este sa iti acorzi un moment de gandire si sa te intrebi de ce copilul a gresit. Abia dupa aceea poti actiona in consecinta.

Greselile sunt oportunitati de a invata

Deseori, fara sa vrea, parintii devin piedici in dezvoltarea si maturizarea copiilor lor. Atunci cand copilul greseste parintele crede ca trebuie sa intervina intr-un fel sau altul si se include in mijlocul problemei copilului. Acesta este cel mai mare deserviciu pe care il poti face copilului tau. Atunci cand copilul greseste, parintele are tendinta de a corecta imediat acea greseala si de a-si exprima sentimentele personale, indiferent ca acestea sunt tristete, empatie, furie sau frustrare. Daca atunci cand copilul greseste lasi problema si efectele ei in mainile copilului, il vei invata ca este capabil sa isi rezolve singur problemele si sa isi corecteze singur greselile. Altfel, vei avea un copil, apoi un adolescent dependent de tine, incapabil sa faca fata provocarilor vietii.

Lasa copilul sa isi asume consecintele

Unii copii se uita in ochii tai si spun ca nu au facut ceea ce le imputi, chiar daca asa este. Altii stau linistiti si te ignora de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Iar alti copii se auto-pedepsesc, dandu-si un ragaz pentru reflectie.
Copiii au niveluri diferite ale tolerantei pentru greselile pe care le fac si au propriile lor abordari ale necesitatii corectarii lor.
Parintii au privilegiul si responsabilitatea de a disciplina copiii. Copiii au nevoie de asteptari si standarde clare impuse de parinti dupa care sa se ghideze in viata. Parintii iubitori isi invata copiii cum sa trateze greselile pe care le fac. Aceasta include si asumarea consecintelor care rezulta din greselile facute.

Nu spune niciodata "pentru ca asa vreau eu"

Evita ca atunci cand copilul greseste sa il trimiti in camera lui si in loc de o explicatie sa ii replici "pentru ca asa spun eu" sau "pentru ca asa vreau eu". Pentru a invata copilul sa justifice actiunile proprii, trebuie sa ii dai exemplul corect. Nu uita ca el imita comportamentul parintilor si are tendinta de a copia nu numai obiceiurile bune, dar si pe cele negative.

Psihologii spun ca trebuie sa ne tratam copiii cu respect si sa ne asiguram ca mesajele pe care incercam sa le transmitem sa fie clare si bine explicate.
Aceasta inseamna ca greseala unui copil nu este unul dintre momentele in care parintii pot insulta copilul sau il pot umili cand el este deja suparat. Greselile pe care le fac copiii ar trebui tratate ca ocazii foarte bune de a invata copilul care ar fi fost optiunile bune sau modul corect de a face un anumit lucru.

Cum pedepsim copilul?

Modul in care pedepsim copilul atunci cand greseste este determinat de mai multi factori, cum ar fi varsta copilului, felul in care a gresit (intentionat, cu rea vointa sau nu), personalitatea copilului si chiar a ta. Inainte de a aplica o pedeapsa, incearca sa iti amintesti ca scopul pedepselor nu este acela de a te razbuna pe copil, ci de a il invata o lectie.

• Aplica pedeapsa imediat dupa ce copilul a facut ceva gresit. Nu amana pedeapsa si nu pasa responsabilitatea celuilalt parinte.
• Fiecare pedeapsa trebuie urmata de o manifestare a dragostei tale fata de copil. Copilul tau trebuie sa inteleaga ca, in ciuda faptului ca a gresit si l-ai pedepsit pentru asta, il iubesti in continuare.
• Atunci cand este furios si agitat sau violent, da-i copilului o pauza pentru reflectie. Daca este vorba de un copil mic, pauza poate insemna asezarea lui pe un scaun sau o perna pentru o perioada prestabilita de timp.
• Daca este vorba de un copil mai mare, poti folosi pedeapsa izolarii. Aceasta inseamna ca pentru o perioada de timp copilul va trebui sa stea singur intr-o incapere (fara acces la televizor, jocuri sau computer).
• In cazul in care copilul tau refuza sa isi indeplineasca anumite sarcini (sa isi stranga jucariile, sa faca patul, etc.) poti folosi pedepsele restrictive. De exemplu, ii poti restrictiona accesul la computer sau ii poti interzice sa priveasca la televizor.
• Este de preferat sa nu ii aplici copilului pedepse corporale. Nu il lovi, nu il scutura si nu il brusca. Pedepsele fizice de acest gen pot avea consecinte grave. Oasele copilului sunt fragile, iar musculatura nu este inca suficient dezvoltata pentru a suporta socuri prea mari.
sursa: www.qbebe.ro

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare
la Cabinetul Psihologic

Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna