Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

CE ESTE PROGRAMAREA NEURO LINGVISTICA SI LA CE NE AJUTA ?

CE ESTE PROGRAMAREA NEURO LINGVISTICA SI LA CE NE AJUTA ?
NLP este o sinteza unica dintre psihologie, hipnoza, lingvistica si cibernetica. In esenta ofera tehnici si metode specifice pentru cresterea eficientei personale. De-a lungul ultimilor 30 de ani milioane de oameni din lumea intreaga din toate domeniile de activitate au reusit sa foloseasca principiile si tehnicile NLP pentru a-si schimba comportamentul si implicit rezultatele, influentand in acelasi timp alti oameni.

NLP a reusit sa sparga anumite tipare din psihologia clasica, traditionala, care este excesiv focalizata pe problema, pe cauza. Chiar si astazi majoritatea psihologilor cred ca schimbarea de comportament este un proces de durata, dureros si care cere un efort deosebit din partea "pacientului". Aceasta deoarece majoritatea educatiei in psihologie pune accentul pe problema, nu pe modalitatea specifica prin care o anumita persoana creeaza problema respectiva in mintea sa. NLP este renumit pentru rezultatele sale deosebite - spre exemplu se pot vindeca fobii de-o viata in cateva minute, lucru care ar fi cerut luni, chiar ani de tratament prin stiintele psihologice traditionale.

NLP nu este despre cum sa "lipim" si sa "reparam" repede oamenii. De fapt, unul din principiile NLP se refera la faptul ca oamenii nu sunt "defecti", deci nu este nevoie sa-i "reparam". In schimb, oamenii au toate resursele de care au nevoie pentru a se schimba, pentru a-si modifica orice comportament. NLP este despre cum anume putem asista o persoana - sau ne putem auto-asista - in descoperirea resurselor care sunt deja in noi si pe care le vom folosi in atingerea rezultatelor dorite.

In NLP ne concentram asupra intrebarii "Cum?" si mai putin, chiar deloc, asupra intrebarii "De ce?" Nu problema, cauza este interesul nostru principal. Focalizarea se pune pe cum anume cream problema in mintea noastra. Putem rezolva problema, insa ea va aparea din nou daca nu schimbam "programul" care o creeaza.

Cum anume putem ajunge la rezultatele dorite? Avand in noi toate resursele de care avem nevoie pentru a ne schimba comportamentul, tot ce ne ramane de facut este sa gasim persoana (sau persoanele) care au facut deja ce dorim noi sa realizam. Cu alte cuvinte sa identificam modele de excelenta si sa le folosim strategiile intocmai in propria viata pentru a obtine aceleasi rezultate. Este punctul de plecare in descoperirea si dezvoltarea NLP.
Focalizarea pe solutie, nu pe problema.

Exista o serie de incercari de a defini termenul NLP. Cea mai folosita definitie este "Studiul structurii experientei subiective si a tot ceea ce poate fi derivat din ea." Denumirea de Neuro-Linguistic Programming (Programare Neuro-Lingvistica) provine de la disciplinele care au influentat inceputurile acestui domeniu. Totul a inceput ca un studiu al relatiei dintre neurologie, lingvistica si patternuri (modele) de comportament (denumite "programe").
"NLP este abilitatea de a-ti controla propriile stari mentale prin controlul propriului creier." - Richard Bandler, co-creator al NLP

"Neuro" se refera la sistemul nervos uman si indeosebi la modul unic prin care fiecare om isi formeaza experienta asupra lumii ("harta" asupra "teritoriului") prin cele cinci simturi - vizual (V), auditiv (A), kinestezic (K), olfactiv (O), gustativ (G).

"Linguistic" se refera la sisteme de comunicare verbala (limbaj) si comunicare non-verbala (limbajul trupului) prin care "cartografiem" realitatea din jurul nostru. Astfel, folosim limbajul pentru a comunica atat cu ceilalti cat si cu noi insine. De asemenea, termenul acesta se refera atat la comunicarea constienta cat si la cea inconstienta, la dialogul exterior (cu oamenii din jurul nostru) cat si la dialogul interior (cu noi insine).

"Programming" se refera la modul unic prin care noi ne conducem sistemele neurologice. Termenul este imprumutat din IT si a fost ales indeosebi pentru a sublinia faptul ca propriul nostru creier este "programabil", adica putem modifica "programele" (strategiile, caile, tehnicile si metodele prin care indeplinim diverse sarcini, mai mult sau mai putin complexe) pe care deja le avem cu altele, mai "performante", care ne vor misca in directia aleasa.

Aceasta este practic esenta de la care s-a plecat in dezvoltarea NLP - modelarea excelentei - adica studierea oamenilor de mare succes in diferite domenii, "elicitarea" (definirea si extragerea) strategiilor de succes ale acestora si implementarea acestor strategii in propria viata pentru obtinerea succesului.
"NLP este studiul excelentei umane si cum anume o putem reproduce." - John Grinder, co-creator al NLP

NLP, un model care explica comportamentul uman, o colectie de abilitati si tehnici specifice, a fost creat in 1976 de catre Richard Bandler si John Grinder. Toate principiile, tehnicile si modelele prezentate in acest articol deriva din munca acestor doi oameni si a comunitatii NLP la nivel international.

Cei doi si-au pus problema daca se pot determina procesele care sunt prezente in mintea persoanelor care exceleaza intr-un anumit domeniu si daca da, pot fi ele "predate" si altor oameni care sa obtina astfel aceleasi rezultate de exceptie? Raspunsul a fost "da, se pot identifica acele procese specifice (acele "strategii") din mintea oamenilor care exceleaza, ele pot fi copiate si predate altor oameni pentru a produce aceleasi rezultate".

Aceasta intrebare a fost punctul de plecare in dezvoltarea NLP. Este o abordare total diferita fata de cea clasica - "Ce anume este defect? Si daca este defect, putem sa il reparam?" In schimb, identificam ce anume este corect, ce anume functioneaza!

Este o metodologie total opusa psihologiei clasice. In NLP vorbim despre modelarea excelentei - studierea oamenilor care au reusit sa ajunga la rezultate, nu studierea oamenilor care nu au ajuns la rezultate din diferite motive. Nu ne intereseaza de ce nu ajung oamenii la rezultate de exceptie. Ne intereseaza cum anume au ajuns unii oameni la rezultate de exceptie si cum anume putem sa-i "modelam". Focalizarea este pe solutie, nu pe problema.
"NLP este o atitudine." - definitie des folosita a NLP

NLP este o atitudine pentru rezolvarea cu eleganta a problemelor - fie ca este vorba de profesie sau de viata personala. NLP ofera un cadru de lucru bazat pe anumite principii ("presupozitii") si este un intreg sistem prin care luam atitudine in fata provocarilor.
sursa: www.parapsy.ro

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare:
Dan Boldea
Consilier Psihologic NLP - Life Coach
tel: 0721 205 741
e-mail: dmboldea@yahoo.com