Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

DESPRE PROGRAMARE NEURO LINGVISTICA

DESPRE PROGRAMARE NEURO LINGVISTICA
Creierul uman poate fi comparat cu o masina în stare de functiune continua. Daca punem pe cineva în conditii de deprivare senzoriala (unde nu exista stimulare senzoriala externa) creierul sau va începe sa genereze experiente interne (fantasme). Daca nu este solicitat în mod special creierul va lucra oricum, dar la întîmplare, uneori în detrimentul nostru.

Dupa o zi proasta, creierul are tendinta de a readuce în cîmpul atentiei experientele negative din timpul zilei respective. E usor sa ne stricam dispozitia retraind o experienta neplacuta de acum trei ani. Mult mai rar ne amintim o experienta placuta. Ne putem autoperturba imaginindu-ne nenorociri si evenimente negative viitoare sau deceptiona în fata unui eveniment prin crearea unor imagini mentale anticipative eronate. Asemenea lucruri se petrec daca lasam creierul sa lucreze la întîmplare.

Fiinta umana are o capacitate uimitoare de a învata. Partea buna e ca ne putem însusi rapid si eficient o serie de lucruri. Este de-a dreptul paradoxal cum ne reamintim de fiecare data ca trebuie sa ne speriem ori de cîte ori vedem un sarpe. Partea negativa este ca învatam tot atît de usor lucruri rele. Modalitatea de a învata într-o maniera corecta si eficienta se realizeaza prin aplicarea adecvata a principiului conditionarii. NLP ne ajuta sa ne programam corect activitatea mentala pentru a obtine sanatate si eficienta.

Programarea neuro-lingvistica (NLP) este o metoda de eficientizare a comunicarii si de modificare a comportamentului, ale carei principii se bazeaza pe cunostinte din domeniile programarii, teoriei informatiei si teoriei comunicarii, cît si pe cunostintele de psihologie normala si clinica, avînd la baza ceea ce autorii numesc modalitati sau submodalitati senzoriale, care nu sînt altceva decît sisteme bazate pe reprezentari.
Exista trei modalitati senzoriale principale: vizuala, auditiva si kinestezica, în cadrul acestora functionînd mai multe submodalitati care nu sînt altceva decît forme prin intermediul carora creierul uman precizeaza informatiile. einstein-150x188Esenta metodei este de a-i lasa subiectului posibilitatea de a actiona voluntar asupra acestor sisteme de procesare psihica.

Sistemul NLP - elaborat de Richard Bandler si John Grinder în 1976 - s-a dovedit util pentru optimizarea comportamentului (la sportivi, artisti, astronauti) pentru perfectionarea învatarii, medierea conflictelor, în domeniul comunicarii interpersonale si intrapersonale, ca si în rezolvarea comportamentelor indezirabile.
Practic, sunt foarte putine domenii în care NLP sa nu-si fi adus o contributie considerabila. În cadrul programarii neuro-lingvistice sunt prezentate tehnici simple de autoreglare si autoconducere ale creierului si ale starilor psihice, avînd ca obiectiv modificarea voluntara a experientelor de care nu sîntem multumiti.
Principiile fiind foarte simple, tehnicile NLP pot fi aplicate de orice persoana, sistemul fiind perfectibil, prin adaugarea unor inovatii. Observînd modul în care functioneaza oamenii si calculatoatele, Richard Bandler ajunge la concluzia ca oamenii functioneaza perfect, chiar daca acest lucru nu le este lor sau altora pe plac. Ei executa perfect ceea ce s-a programat, cu mijloace lingvistice, pe creier. Dupa opinia sa, tulburarile în comportament sînt deficitare în programarea mentala.

Programarea neuro-lingvistica permite corectarea comportamentelor nedorite si este un instrument eficient în realizarea unei personalitati integrate, autorealizate, structurate. Einstein explica principiile de baza ale NLP, în special axioma fundamentala conform careia întotdeauna avem 3 posibilitati de alegere.

Pe scurt, NLP face viata mai usoara!
sursa: www.nlp.ro

Dan Boldea
Consilier Psihologic NLP - Life Coach
Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare:
tel: 0721 205 741
e-mail: dmboldea@yahoo.com