Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

DEPRESIA .... MAI MULT DECAT TRISTETE. CHESTIONAR

DEPRESIA .... MAI MULT DECAT TRISTETE. CHESTIONAR
Despre depresie se pot spune foarte multe lucruri, putini oameni insa stiu ce este ea cu adevarat. Adesea, ea este confundata cu starile de tristete, cu perioadele dificile din viata si cu momentele in care tindem sa renuntam la speranta. Depresia este insa mult mai mult decat atat: ea este o insumare a tuturor acestor stari, putand duce chiar la decizii radicale, precum suicidul.

Cum recunoastem depresia?
Pentru a recunoaste depresia este nevoie de intrunirea mai multor criterii. Inainte insa de a pune o eticheta diagnostica este important sa stim ca depresia nu se manifesta la fel la toate persoanele si ca ea poate avea diferite grade de intensitate. Iata care sunt unele din starile care pot aparea in cadrul depresiei:

•dispozitie depresiva (tristete profunda, melancolie) in cea mai mare parte a zilei, mai multe zile la rand (in cazul unor persoane si a copiilor ea se poate traduce prin stari de iritabilitate)
•lipsa interesului si a placerii pentru activitati care alta data erau atragatoare
•variatiile mari in greutate (fara o cauza medicala) si variatiile mari ale poftei de mancare
•tulburari ale somnului: insomnii sau hipersomnii
•agitatie sau lentoare psihomotorie
•oboseala sau lipsa de energie
•ganduri de inutilitate
•ganduri de vinovatie
•scaderea capacitatii de concentrare
•indecizia
•ganduri suicidare

Care sunt cauzele depresiei?

Cand vorbim despre cauzele depresiei putem sa luam in considerare o multitudine de factori care fac parte din viata noastra cotidiana. Cei mai multi oameni vor spune ca depresia a fost cauzata de o situatie de viata: pierderea unei persoane dragi, pierderea locului de munca, divortul, neglijarea propriilor nevoi vreme indelungata etc.

Este foarte important insa sa observam un fenomen interesant: aceste evenimente de viata se intampla multor oameni si nu toti acestia vor deveni depresivi... Ce face oare diferenta? Diferenta este data de felul in care fiecare persoana interepreteaza propria realitate si, datorita acestui fapt, reactioneaza in mod diferit la ea. Insasi interpretarea experientelor de viata se face in baza unor moduri de a gandi pe care le invatam prin experienta si in contact cu parintii nostrii.
Deci, contrar asteptarilor, depresia nu este o consecinta imediata a realitatii ci a felului in care noi invatam sa gandim despre realitate. Reactia noastra se datoreaza felului in care noi vedem realitatea ci nu realitatii in sine.

Cum poate ajuta psihoterapia?

Psihoterapia poate ajuta tocmai prin obiectivarea felului in care ne raportam la realitate, schimband modurile distorsionate in care o percepem si interpretam. Psihoterapeutul il va invata pe depresiv sa isi puna noi intrebari asupra realitatii, pentru a descoperi lucruri noi si pentru a reusi sa vada situatiile de viata din mult mai multe unghiuri si perspective. Psihoterapia cognitive-comportamentala va urmari sa ajute persoana depresiva sa iasa din cercul vicios al izolarii si inactivitatii sale, prin sarcini comportamentale clare si graduale, iar apoi, va tinti discutarea si disputarea modului in care persoana gandeste despre situatiile respective si despre sine. Acest demers va avea ca efect cresterea increderii in sine a persoanei, pe de-o parte si pe de alta parte, resemnificarea realitatii.

De ce nu putem noi singuri?

Multe persoane ce se confrunta cu depresia spera ca vor putea sa o invinga de unii singuri. De multe ori, aceasta lupta va duce insa la izolarea si descurajarea unuia dintre luptatori, si acel luptator nu va fi depresia. O astfel de confruntare este din start supusa riscului pentru ca persoana este implicate in mod subiectiv in viata sa. Ea interpeteaza in mod subiectiv ceea ce I se intampla, in conformitate cu experienta sa anterioara, cu credintele invatate in decursul vietii si reactioneaza in conformitatea cu ceea ce stie deja sa faca.

Fara o interventie din afara, persoana nu isi poate schimba vechile tipare de a gandi si a actiona, fapt care duce de multe ori la amplificarea depresiei si la pierderea sperantei in confruntarea cu aceasta. Prietenii, familia si cercul social pot fi de un real folos in invingerea depresiei, daca ei insasi reusesc sa vada realitatea din alte unghiuri si cunosc alte modalitati de a face fata acesteia. Avand in vederre insa ca de multe ori "cine se asemana, se aduna", cunoscutii pot face apel la aceiasi "ochelari" prin care privesc realitatea.

Psihoterapeutul va fi cel care te va insoti in descoperirea unei lumi noi, cu multe culori si forme. Cu ajutorul sustinerii lui vei putea sa dai jos "ochelarii interpretarii" si sa vezi realitatea asa cum este ea. Veti invata impreuna noi modalitati prin care sa faceti fata acestei lumi, sa o acceptati asa cum este ea.
de Cristina Negoita

GHESTIONAR
Urmatorul chestionar determină dacă o persoană suferă sau nu de depresie. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni, atunci ar trebui consultat un specialist. Rezultatele acestui chestionar nu pot fi însă înlocuite cu vizita la medic.

1. Aveţi o dispoziţie tristă?
a. niciodată
b. rareori
c. uneori
d. deseori
e. întotdeauna

2. V-aţi pierdut interesul pentru activităţile zilnice şi nu mai aveţi randament la muncă?
a. niciodată
b. rareori
c. uneori
d. deseori
e. întotdeauna

3. Aveţi probleme de concentrare?
a. niciodată
b. rareori
c. uneori
d. deseori
e. întotdeauna

4. Aveţi probleme cu somnul (dificultate de a adormi, vă treziţi în timpul nopţii, nu mai puteţi adormi dacă vă ridicaţi din pat)?
a. niciodată
b. rareori
c. uneori
d. deseori
e. întotdeauna

5. Vă simţiţi obosit?
a. niciodată
b. rareori
c. uneori
d. deseori
e. întotdeauna

6. Simţiti că nimic din ceea ce faceţi nu mai are valoare?
a. niciodată
b. rareori
c. uneori
d. deseori
e. întotdeauna

7. Vă simţiţi agitat (nu puteţi sta locului, vă trosniţi degetele, vă roadeţi unghiile, vă muşcaţi buzele)?
a. niciodată
b. rareori
c. uneori
d. deseori
e. întotdeauna

8. Vă confruntaţi cu anxietate atât psihică (iritabilitate, sentimente de panică), cât şi somatică (probleme gastrointestinale - indigestie, diaree, crampe, cardiovasculare - palpitaţii, dureri de cap, transpiraţie, tinnitus)?
a. niciodată
b. rareori
c. uneori
d. deseori
e. întotdeauna

9. V-aţi pierdut pofta de mâncare sau aţi slăbit fără să ţineţi o dietă?
a. niciodată
b. rareori
c. uneori
d. deseori
e. întotdeauna

10. V-aţi gândit la sinucidere?
a. niciodată
b. rareori
c. uneori
d. deseori
e. întotdeauna

Interpretare răspunsuri:
a - 0 puncte, b - 1 punct, c - 2 puncte, d - 3 puncte, e - 4 puncte
Între 0 şi 8 puncte nu este vorba de depresie, între 9 şi 15 puncte poate fi vorba de o depresie uşoară, între 16 şi 21 puncte avem de-a face cu o depresie uşoară, între 22 şi 25 de puncte se consideră că depresia este moderată, iar peste 26 de puncte depresia este severă.
sursa: www.psihologiapentrutoti.wordpress.com

*** IMPORTANT:In acest cabinet puteti beneficia de ghidare prin exercitii si tehnici psihologice specifice: reprogramare mentala, psihanaliza, meditatie, relaxare si optimizare, exercitii de hipnoza in stare de semiconstienta, pentru vindecare profunda si completa.
Sunteti ajutati sa găsiţi acele amintiri celulare care se corelează cu problemele de sanatate fizica, mentala, emotionale, comportamentale care le aveţi şi apoi, sa le vindecaţi.

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare la Cabinetul Psihologic:
MARIA STEFANIA BOLDEA
Psiholog. Psihoterapeut
tel: 0726 227 085;
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

FOARTE IMPORTANT !!
Timpul meu este pretios. Tratez fiecare programare cu seriozitate maxima. Avand in vedere ca sunt si alti clienti, iar o consultatie dureaza 50 sau 75 de minute, la care se adauga pauzele dintre sedinte, VA ROG tare mult, cand va faceti programare sa O SI ONORATI !! Daca nu puteti veni, va rog SA ANUNTATI cu 24 de ore inainte, sau cat mai din timp, pentru a reusi, pe cat posibil sa imi rearanjez programul.
Daca va faceti programare si nu puteti ajunge, pentru a continua procesul terapeutic, la urmatoarea intalnire va trebui achitat si 50% din sedinta la care nu v-ati prezentat. Exceptie facand situatiile in care anuntati cu o zi inainte neprezentarea dvs.
Daca va faceti o programare si nu veniti, si nici nu anuntati in timp util, timpul pus deoparte pentru dvs. nu mai poate fi folosit pentru o alta persoana, pentru ca programarile sunt deja facute.
De aceea va rog sa fiti responsabil ! Respectand aproapele si dand dovada de Corectitudine si Bun Simt, va Respectati de fapt pe dvs ! Multumesc anticipat pentru intelegere.

Starea de bine si sanatatea sunt optionale ! Daca inca nu esti hotarat sa fii bine, te rog, nu suna ! Lasa-i pe cei care stiu ce vor, sa sune. Decat sa ocupi timpul celor care ar vrea sa vina, si sa te razgandesti, mai bine nu suna ! Poti doar sa urmaresti pe altii care reusesc, si care au curajul sa faca ceva bun cu viata lor.

mai jos puteti urmari emisiunea: "Contrast" de la Litoral TV
Tema emisiunii: "Stresul si Depresia"
invitat: Maria Stefania Boldea. Psihoterapeut