Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

ELIBERAREA DE TRAUMA FAMILIALA

ELIBERAREA DE TRAUMA FAMILIALA
Ne putem elibera de trauma familiala
In octombrie s-a deschis Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei. Cu aceasta ocazie, a fost invitat Franz Ruppert, expert in domeniu si o personalitate fermecatoare, profesor de stiinte aplicate la Universitatea din München.
Psychologies: Puteti sa vorbiti despre constelatia sistemica? Ce efect are acest tip de terapie in legatura cu trauma? Ce este ea?
Franz Ruppert: Sunt doua notiuni diferite. Una este metoda constelatiei, si a doua este metoda constelatiei sistemice. Ele incearca sa aiba acces la lucruri din perspectiva proprie. Constelatiile sistemice incearca sa aiba acces la reprezentarea interioara a relatiei cu mama ta, cu tatal tau, cu fratii sau cu copiii tai. Si relatiile tale cu acestia reflecta contributia pe care o aduci tu in aceste reprezentari, in ele te regasesti pe tine.

Constelatia este foarte utila in ceea ce priveste experienta interioara a celor mai importante relatii cu ceilalti. De pilda, cand oamenii se despart, reprezentarea lor interioara asupra momentului prin care au trecut este diferita, si atunci este util pentru ei sa vorbesca membrilor grupului despre ele. Sistemic, este o anumita abordare asupra diferitelor arii ale psihologiei.
Inseamna ca te uiti la probleme nu din perspectiva unui singur element, ci vezi ca acest element este componenta si, in acelasi timp, rezultatul unui sistem. De exemplu, cand o persoana are o problema mintala, nu te uiti la mintea ei, la problema din acel moment, ci la sistemul familial in ansamblu.
Te intrebi, ca terapeut, ce anume din sistem ar putea cauza acest simptom. Acest sistem are o reactie specifica. Si tu, ca terapeut, faci parte dintr-un sistem mai mare. Se poate combina metoda constelatiei cu o anumita filozofie, un anumit fel de a privi problemele, asta inseamna constelatia sistemica, ca metoda terapeutica.

Sunt acestea constelatii utile in ceea ce priveste problema dependentei de droguri?
F.R.: Bineinteles. Daca ai pe cineva care este dependent de alcool sau de droguri, poti afla, prin terapie, cum s-a ajuns la acel punct. Cateodata, trauma vine dintr-o problema proprie, in timp ce in alte cazuri este vorba despre influenta pe care o are trauma celor dragi asupra noastra. Mai ales copiii sunt foarte influentati de traumele parintilor. Copilul ajunge intr-o situatie care se numeste trauma simbiozei.
Lui ii devine imposibil sa simta o legatura sigura cu parintii. In timpul acestui proces, copilul invata sa se conecteze la sentimentele traumei parintilor, ceea ce au trait ei in trecut si poate ca nu mai sunt constienti.
El incorporeaza sentimentele acestea negative prin legatura de atasament, nu stie cum sa le faca fata, si atunci drogurile pot fi vazute ca un ajutor, o scapare, care sa reduca presiunea emotionala si anxietatea nascuta din drama parintilor.

Care este legatura intre aceste constelatii, ca terapie si psihanaliza?
F.R.: Psihanaliza are o traditie diferita. A fost inceputa de Freud, si apoi discipolii sai i-au continuat ideile de baza despre Eu si Supraeu si este o modalitate diferita de a aborda clientul. Constelatia este o metoda terapeutica.
Uneori, cei care aplica aceasta metoda au la baza si o anumita pregatire psihanalitica, si atunci iau anumite idei din psihanaliza si incearca sa le combine cu metoda constelatiei, mai ales in cazul conflictelor sau in cazul persoanelor care isi reprima sentimentele. Din experienta mea, am inteles ca orice teorie confirma ceva valabil.
Este ideea aceea ca trauma poate fi transformata, prin terapie, in ceva pozitiv. Puteti detalia?
F.R.: In procesul de-a lungul caruia ne confruntam cu trauma in psihoterapie, aceasta se poate dovedi foarte utila, pentru ca invatam numeroase lucruri despre noi, despre ceilalti, despre societate, despre mediul inconjurator. Asa ca partea in care iti confrunti temerile trebuie valorificata, pentru ca, pe termen lung, poti sa beneficiezi de ceea ce ai invatat dintr-o anumita experienta nefericita. Daca nu treci prin procesul acesta si nu il depasesti, problemele tale vor spori cu timpul si te vor coplesi.

Nu putem merge pana acolo incat sa spunem ca trauma are o valoare pozitiva! Pentru ca nimeni nu doreste sa fie traumatizat, sa treaca printr-o experienta nefericita, dar, in cazul in care se intampla, trebuie sa te confrunti cu teama si energia ei, nu sa o ignori. Trebuie sa gasesti o cale de scapare din cercul nefericirii.


Energia puternica pe care o implica o trauma poate sa fie transformata in ceva pozitiv?

F.R.: Este, realmente, o energie foarte puternica depozitata in inconstient, si teoria mea este ca celelalte parti ale personalitatii noastre elibereaza, si ele, energii puternice, care sa ignore energia traumei. Modul prin care poti sa te vindeci este ca sa pui partile sanatoase in contact cu energia tramei prin care ai trecut, pentru a te elibera de ea si pentru ca aceasta sa nu iti dauneze. Ne putem elibera de trauma familiala.


Cum pot traumele sa ne afecteze fizic?

F.R.: Atunci cand treci printr-o trauma, problema ramane acolo. Si energia aceea a traumei actioneaza ca o presiune asupra inimii, care poate cauza boli de inima, chiar cancer.


Exista statistici care sa relationeze traumele cu aparitia cancerului?

F.R.: Eu nu pot sa vorbesc decat din perspectiva a ceea ce li s-a intamplat clientilor mei. Foarte multi dintre ei aveau probleme de sanatate. Unii sufereau de cancer si era evident ca asta avea legatura cu trauma prin care trecusera. De exemplu, am lucrat cu o femeie de 40 de ani care negase atat de mult trauma din viata ei si care ajunsese pana la urma la acesta concluzie: „Poate ca ar trebui luate in considerare semnalele pe care corpul meu le trimite prin acest simptom mare, cancerul.“


Care sunt semnalele existentei unei lovituri depozitate in inconstient?

F.R.: De multe ori cand totul pare sa mearga foarte bine, atat in ceea ce priveste partea personala, cat si cea profesionala, si totusi exista o presiune, fie ca te simti pustiu, te simti vinovat fara motiv sau simti o durere in spate, respiri mai greu sau digestia nu functioneaza asa cum trebuie sau ai conflicte cu cei din jur. Sunt simptome minore care arata ca ceva nu este in regula si care pot reprezenta un semn al unei probleme mai serioase.


Ati fost martor la schimbarea dramatica a unor persoane in urma terapiilor?

F.R.: Bineinteles! Unii, pentru o perioada mai lunga, chiar ani. Si altii imi povestesc cum se simt de-a lungul procesului de vindecare si imi impartasesc ce li se intampla si imi spun ca de-a lungul terapiei se simt eliberati.

Interviu de Iuliana Alexa
sursa:www.psychologies.ro

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare
la Cabinetul Psihologic

Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna