Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Ce sau cine este un psiholog bun

Ce sau cine este un psiholog bun
Ce face ca un psiholog sa fie bun?

Experienta de viata – trebuie sa fi trecut el insusi prin diverse momente dificile astfel incat sa vada ce functioneaza si ce nu functioneaza cu adevarat in procesul de vindecare. Sa inteleaga umanul in splendoarea luminii si intunericului sau.

Cultura - capacitatea de a intelege multitudinea de personalitati, situatii si contexte, de a oferi exemple, metafore si comparatii care ajuta clientul sa se obiectiveze.

Talentul – ca in orice meserie, pentru ca sa fii un virtuoso, un bun specialist, trebuie sa ai vocatie catre aceasta meserie.

Multi dintre cei care sunt psihologi, sunt pentru ca nu au stiut ce altceva sa faca cu viata lor.

Altii pentru ca au vrut sa se cunoasca pe ei insisi. Invata niste teorii si tehnici pe care incearca apoi sa le aplice fara a intelege insa mare lucru din problematica omului din fata sa.

Empatia – calitatea de baza in aceasta meserie, nu este posibila daca psihologul nu are complexitatea cognitiva si emotionala necesara. Da, poti empatiza sa simti suferinta dar nu ajuta prea mult daca empatia se opreste aici.

mai jos puteti urmari emisiunea: "Contrast" de la Litoral TV
Tema emisiunii: "Stresul si Depresia"
invitat: Maria Stefania Boldea. Psihoterapeut
Nu inseamna ca trebuie sa fii un afemeiat ca sa pricepi un alt afemeiat. E loc de argumentat aici si pro si contra, dar a putea intelege un alt Eu diferit de al tau, necesita o mare capacitate de transpunere intr-o alta alcatuire mentala si sufleteasca.

Iar a iesi din tine insuti este o actiune al naibii de dificila. Psihologul trebuie sa fie familiar cu aceasta actiune, sa fi deslusit maiestria de a ignora propriile-i capacitati si de a simti ce este, ce poate si ce nu poate omul din fata lui.

Oricat ar suna de poetic si desuet, un psiholog bun este o persoana care a iubit mult. Pentru ca iubirea este actiunea care te face sa iesi din tine insuti. Iubirea pentru un partener, pentru copii, pentru prieteni, iubirea de cunoastere si de idei, iubirea in dimensiunile ei nenumarate, iubirea fata de uman.

Un psiholog bun este un om pe care il poti admira, pentru ca prin admiratie poti invata enorm de multe.

Un psiholog bun este un om cu o personalitate calda, charismatica, cu un bun echilibru intre ratiune si emotie, in prezenta caruia simti ca te poti gandi si te poti simti pe tine insuti cu toate vulnerabilitatile, fricile si defectele tale.

Un psiholog bun este acela care te ajuta sa iti descoperi resursele si bogatiile, care stie sa iti aduca motivatia corecta la lumina, care stie sa te redea pe tine tie insuti intr-o versiune pe care sa o poti iubi.

Personalitate complexa, multidezvoltata, ancorata in realitate - calitati foarte necesare. Multi dintre psihologi sunt sedusi de un umanism excesiv, de un cult al suferintei si al copilariei. Care este bun intr-o anume masura – ii da capacitatea sa empatizeze, simti ca e o persoana sensibila care te asculta. In exces insa poate vicia relatia terapeutica.

Un psiholog, in afara de faptul ca trebuie sa isi fi vindecat propriile traume, trebuie sa fie intr-o continua dezvoltare personala – mai ales ca psihologia este o stiinta tanara si in fiecare an se fac noi descoperiri, se darama teorii vechi si sunt propuse altele noi.

Psihologia evolutionista, neurostiinta, neuroteologia sunt cateva dintre stiintele care ajuta la identificarea genomului psihic in toate nuantele sale si din care un psiholog trebuie sa-si extraga cunoasterea.

Nu exista o teorie inchegata a psihicului uman. Unii nici nu recunosc psihologia ca stiinta iar psihoterapia e privita de altii drept o sarada.

Acestea sunt pareri radicale care priveaza omul de dreptul si speranta ca vindecarea si echilibrul sunt posibile. Ceea ce experienta confirma: schimbarea este posibila!

Necesita efort si determinare dar alternativa de a trai doar umbra a ceea ce viata ta ar putea fi, nu este o alternativa care sa merite a fi considerata.

In unele cazuri, terapia poate functiona indiferent de cat de bun este psihologul.

De ce?

1. Pentru ca te exprimi, pentru ca ai cui povesti ceea ce te apasa. Uneori, acest simplu fapt, de a te auzi pe tine insuti vorbind, te ajuta sa te obiectivezi si sa iti dai singur raspunsuri.

Pentru ca uneori porti secrete pe care nu le-ai putut spune nimanui, si insasi “spovedirea” lor ajuta la eliberarea unor tensiuni psihice.

2. Pentru ca te simti ascultat de cineva neutru, care nu te judeca. Pentru ca cineva are rabdare cu tine.

3. Efectul placebo – pentru ca insusi mersul la terapie, acceptarea ca ai o problema si efortul de a o rezolva este un pas inainte.

Orice forma de terapie functioneaza, in diverse grade si pe perioade limitate de timp, pentru ca orice efort pe care il faci are valoarea lui.

Pentru multi, e o intreaga aventura pana intalnesc acel psiholog, acel om cu care simt ca au alchimie intelectuala si din interactiunea cu care vad progrese reale.

De multe ori, o prima experienta neplacuta cu un psiholog ( si stiu multe astfel de cazuri) te poate face sa eviti cu orice pret a mai incerca din nou.

Dar, asa cum nu renunti in a gasi partenerul de viata, prietenii potriviti si jobul care sa iti aduca satisfactie deplina, la fel de mult merita sa gasesti acel terapeut, acel om care simti ca te poate seconda in drumul tau catre implinire si armonie.

Indraznesc sa spun chiar, ca a gasi un psiholog bun te poate ajuta in indeplinirea tuturor celorlalte dimensiuni importante ale vietii tale, de la dragoste, la relatiile cu cei din jur, la cariera si cunoastere de sine.
sursa: www.artdevivre.ro

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare la Cabinetul Psihologic:
Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna