Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Infertilitatea si cauzele emotionale

Infertilitatea si cauzele emotionale
Atunci cand vorbim de infertilitatea feminina, facem referire la incapacitatea femeii de a obtine o sarcina dupa mai bine de un an sau doi de incercari. In ultima vreme, auzim adesea de situatii in care, desi sanatoasa din punct de vedere medical, o femeie nu poate ramane insarcinata.


Analizele medicale atesta sanatatea femeii si o inscriu cu succes in cursa pentru a deveni mama, insa aceasta nu ramane gravida. Dupa ce cauzele de natura medicala au fost excluse, este important sa aruncam o privire si asupra altor factori. Infertilitatea feminina poate avea si cauze de natura psihologica sau emotionala. De aceea, este foarte important a se consulta si un psiholog. O femeie se poate confrunta cu teama de maternitate ca urmare a unei copilarii nefericite sau a unei relatii deficitare cu mama, chiar si in prezent.

Traumele din copilarie si infertilitatea

O copilarie marcata de lipsa iubirii, de respingere sau de abandon, de povesti despre cat de dificil este sa fii mama, despre cat de periculos poate fi sa aduci pe lume un copil ori despre cum se sfarseste viata femeii cand apar copiii, toate pot fi traumatizante. Drept urmare, desi in plan constient femeia isi doreste foarte mult un copil, aceste temeri, de cele mai multe ori inconstiente, pot provoca blocaje emotionale care pot determina infertilitate.

Multe femei se tem ca, odata cu sarcina, nu vor mai fi la fel de atractive, iar acest fapt va face ca partenerul sa nu mai fie interesat de ele. Mai mult, se gandesc ca un copil le va solicita atat de mult, incat nu vor mai avea timp pentru a-si rasfata sotul, iar acesta nu le va mai iubi ca inainte.

Si viata de cuplu instabila poate fi o cauzaa infertilitatii feminine


Conflictele din cuplu, infidelitatea partenerului (chiar si daca s-a petrecut in trecut), sentimentele de instabilitate emotionala sau materiala, lipsa iubirii si a armoniei in relatia de cuplu creeaza resentimente, frustrari si blocaje care duc la infertilitatea feminina. Refuzul inconstient de a fi mama ascunde temeri legate de nastere, de a fi parinte, de nu repeta greselile parintilor, de a alege intre a fi femeie sau mama, intre profesie si familie.

Lupta dintre presiunea sociala, care promoveaza femeia realizata profesional, si presiunea familiei de origine, care doreste nepoti, poate afecta femeia, care va fi macinata de tensiuni si de conflicte ce vor impiedica sau vor intarzia aparitia unui copil.

Depresia, stresul si infertilitatea

Depresia poate fi un alt factor care poate impiedica aparitia unei sarcini. Lipsa de speranta, disperarea, teama de esec si scaderea stimei de sine (dupa mai multe incercari esuate) blocheaza, de asemenea, capacitatea de a procrea. Stresul este o alta cauza a infertilitatii la femei. Fie ca ne referim la stresul provocat de alte aspecte ale vietii profesionale sau de cuplu, fie de incercarile repetate si esuate de a avea copii, stresul va agrava situatia si va duce la o crestere a ratei de esec. Se stie ca partenerii obsedati de ideea de a avea un copil devin mai repede parinti decat cei care sunt preocupati de conceperea lui.

Sfatul specialistului in privinta infertilitatii feminine


Atunci cand din punct de vedere medical nu exista niciun motiv pentru care o femeie sa nu poata ramane insarcinata, va recomandam sa consultati si un psihoterapeut pentru a investiga impreuna si cauzele de natura psihologica.
Psiholog Loredana Andrei
www.psiholog.wordpress.com

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare la Cabinetul Psihologic:
Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com. WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag sa ne cunoastem, si sa lucram impreuna.
Daca nu va pot raspunde cand sunati, inseamna ca ma aflu intr-o sedinta, si va voi cotacta eu negresit, de indata ce sedinta va lua sfarsit. Va multumesc pentru rabdare si intelegere.