Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Cat de mult conteaza psihicul cand urmezi o dieta

Cat de mult conteaza psihicul cand urmezi o dieta
Oricine, femeie sau barbat, isi doreste sa arate cat mai bine, sa se simta bine si sa fie sanatos. Kilogramele in plus sunt o povara pentru oricine. Atunci cand nu ne confruntam cu o problema de natura medicala, care ne impiedica sa slabim, puterea este in mainile noastre.



Pentru a scapa de povara kilogramelor, avem nevoie de o alimentatie echilibrata, de o gandire pozitiva si de un stil de viata sanatos, in care sa nu uitam niciodata ca suntem ceea ce gandim. Mintea noastra face si desface. Nu exista niciun aspect al vietii in care sa nu fie implicat psihicul. Gandurile noastre sunt extrem de importante, pentru ca ele ne dicteaza comportamentul, iar felul in care ne purtam ii determina pe ceilalti sa ne trateze intr-un anumit fel. Daca credem despre o dieta ca nu va da rezultate, dar totusi o incercam, cu siguranta nu va da rezultate. Daca gandim ca dieta este buna si suntem increzatori, vom avea si rezultate pe masura.

Unele dintre ganduri, cele toxice, ne pot influenta greutatea. Ganduri ca „mancarea ingrasa”, „as manca, dar nu am voie, ca ingrasa”, „voi fi mereu gras/a”, „asa sunt eu, gras/a” nu numai ca reprezinta un obstacol in lupta cu kilogramele, dar afecteaza calitatea vietii, pentru ca intretin o imagine si o stima de sine scazute.

Ce trebuie avut in vedere cand tineti dieta

Fie ca hotarati sa tineti o dieta, fie sa adoptati un stil de viata sanatos, va sugeram sa aveti in vedere si aceste sugestii:
•Vizualizarea

In fiecare zi, luati-va un ragaz de 10-15 minute in care sa va imaginati cum veti arata cand veti ajunge la greutatea dorita. Imaginati-va cat mai multe detalii posibile si lasati-va purtat de emotiile care vin la pachet cu imaginile: ce veti imbraca, cum va veti simti, ce vor spune ceilalti, ce le veti raspunde. Nu va grabiti! Faceti acest exercitiu zilnic inainte de a merge la culcare. Insa nu este de ajuns sa va imaginati, este necesar si sa credeti ca aceste lucruri sunt posibile. Daca veti crede ca este o prostie, evident ca nu va functiona. Gandurile detin controlul.
•Realizarea planului

Faceti o intelegere cu voi insiva, in care va fixati o data realista pana la rezultatul dorit, de asemenea, realist. Pentru a atinge obiectivul, acesta trebuie sa fie sanatos si realist. Nu va propuneti sa slabiti 10 kg intr-o luna. Faceti un plan in care sa treceti ce intentionati sa mancati, la ce veti renunta, ce veti diminua, altfel spus, un plan pentru schimbarea stilului de viata. Nu uitati sa treceti si miscarea zilnica. Daca este prima data cand intentionati sa slabiti, este necesar sa faceti ceva ce nu ati mai facut pana acum: sa fiti determinat; sa nu renuntati chiar daca este greu; sa credeti in voi pana la capat!
•Jurnalul alimentar si emotional

Tineti o evidenta a ceea ce ati consumat, cum v-ati simtit cand ati reusit sa amanati o pofta, cum v-ati simtit la finalul unei zile in care v-ati tinut de plan sau in care nu ati reusit acest lucru. Dupa mai multe zile in care nu v-ati abatut de la plan, va puteti recompensa, dar nu cu mancare. Acest jurnal va ajuta sa va monitorizati evolutia, sa observati unde gresiti, sa faceti asocieri intre anumite ganduri si alimentele nepotrivite ingerate.
Psiholog Loredana Andrei
www.psiholog.wordpress.com