Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

3. Incestul Emotional

3. Incestul Emotional
INCESTUL EMOTIONAL

Incestul emotional nu are de/a face cu sexul, desi, in cazuri extreme, se poate ajunge la molestari de natura sexuala. Mai degraba inseamna O INVERSARE A ROLURILOR.

In cazul incestului, luat in sens propriu - adica o forma de abuz sexual active exercitata de un parinte - copilul devine intr/o anumita masura, un surogat de adult, un substitute sexual al celuilalt parinte. In cazul incestului emotional, copilul este obligat sa devina, parintele parintelui sau.

Inversarea rolurilor pe care o provoaca incestul emotional este mai subtila, mai greu de identificat si izolat decat abuzul pasiv. Totodata avem de/a face cu o mult mai puternica negare. De fapt unul din motivele pentru care este folosit in cartile de specialitate acest termen dur de "incest emotional" este de a atrage atentia asupra lui. Impactul lui il poate convinge mai bine pe pacient de faptul ca in acest caz se are de a face cu o situatie extreme de grava. Termenul nu se refera la abuzuri sexuale, dar este vorba tot de o perversiune, de nerespectare rolului pe care trebuie sa/l aiba fiecare membru al unei familii.

Intr/un fel sau altul, legaturile de afectiune care/I unesc pe parinti de copii se bulverseaza. Gandul care domina mintea parintelui, chiar daca nu constient, este urmatorul "partenerul meu de viata, m/a dezamagit si m/a ranit, dar am acest copil pe care il iubesc enorm, el este alinarea mea". Sensul real al acestei fraze este: "partenerul meu nu/mi ofera dragostea dupa care tanjesc, dar o voi obtine de la copilul meu". Insetat de iubire parintele se orienteaza spre copil pentru a se simti intreg, iubit si important, pentru a se simti cineva. Iar acest lucru devine o povara emotionala foarte apasatoare si istovitoare pentru micut, parintele devenind sufocant, controlator si manipulator, inabusind tendinta fireasca a copilului spre independenta si libertate, incalcandu/I intimitatea si spatiul personal al acestuia, deseori.

Bibliografie: "Labirintul codependentei" de dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier. Editura "Pelegrinul"


Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare
la cabinetul psihologic

Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna