Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Dependență & toxicologie Dependență & toxicologie Constanta

5. Mesaje Existentiale Negative

5. Mesaje Existentiale Negative
MESAJE EXISTENTIALE NEGATIVE

A cincea categorie de abuzuri, si poate cea mai insiduoasa, se refera la mesajele implicite sau explicite primite de la copii de la parintii lor, mesaje referitoare la ei insisi si la lumea inconjuratoare.
Cine sunt eu ?
Pot sa am incredere in cineva ?
Ce este viata ?
Cine e Dumnezeu ?
Ce valoare am eu ?
Viata copilului se modeleaza conform acestor mesaje, rostite sau nu.

Mesajele negative pot fi verbale si pot suna astfel:
"Mai bine nu te/ai fi nascut!
Nu esti bun de nimic!
Nu te pricepi la nimic!
Nimic nu faci ca lumea!
Ai doua maini stangi!
Ma faci tot timpul de rusine!
Nu esti in stare de nimic!
O sa ajungi sa mori de foame!
Nu poti sa ai incredere in nimeni! Toti oamenii iti vor raul!
Maine va fi si mai rau!
Ceilalti sunt mai buni decat tine!
Tu niciodata n/o sa reusesti!
Esti un neispravit! Un incapabil!

Astfel de cuvinte repetate mereu, in contexte diferite, de catre parinte, copilului, ii ucid acestuia personalitatea si increderea in fortele proprii. Copilul nu are un system propriu de valori ca sa judece si sa cantareasca valabilitatea unor astfel de expresii, daca asa spune mama, tata, si daca o mai si repeta mereu, inseamna ca asa este. Copilul nu are un mechanism rational de aparare. Un astfel de mesaj il loveste pe copil cu o forta coplesitoare.

Perceptiile instinctive ale copilului, radarul lui inascut, percepe intuitive semnificatii si nuante chiar in situatiile in care parintii insisi nu realizeaza ca mesajul a fost transmis.

De asemenea, o familie autoritara, cu parinti controlatori si manipulatori, rigizi pot provoca serioase probleme psihico - emotionale copiilor. Problemele incep atunci cand modul de a gandi al parintilor este unicul permis, cand felul lor de a intelege viata este unicul valabil, cand copilului I se interzice sa/si exercite functia analitica, punand sub semnul intrebarii sistemul lor de valori, ca sa nu mai vorbim de posibilitatea de a incerca si altceva.
Copii pleaca de acasa in etape. Mental, afectiv si fizic ei se aventureaza in afara cuibului, adesea inainte de a le fi crescut toate penele. Asa este firesc si sanatos. Parintele rigid, care asteapta de la copilul lui sa mearga ca si legat in lesa, trebuie sa fie gata in orice moment de o explozie de revolta si manie din partea copilului.

Bibliografie: "Labirintul codependentei" de dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier. Editura "Pelegrinul"

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare
la cabinetul psihologic

Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna