Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

DEPENDENTA DE IUBIRE

DEPENDENTA DE IUBIRE
Este vorba de o conceptie gresita care este des intalnita si anume aceea ca dependenta este iubire. Efectele ei cele mai dramatice pot fi vazute atunci cand cineva incearca, ameninta, face gesturi disperate, se sinucide sau atunci cand devine iremediabil deprimat ca raspuns la respingerea sau separarea de sot, sotie, iubit, iubita.

Cand cineva spune "nu pot trai fara ea, nu vreau sa traiesc fara ea, o iubesc atat de mult.." ceea ce tocmai a descris persoana este parasitism, nu iubire.
Cand ai nevoie de altcineva pentru a supravietui esti ca un parazit pentru acel cineva.
Intr/o astfel de relatie nu exista posibilitatea de a allege, nu exista libertate. E mai degraba o problema ce tine de necessitate decat de iubire.

Iubirea este exercitiul liber al alegerii, nu este constrangere, mila, nevoie, obligatie.
Doi oameni se iubesc unii pe altii atunci cand sunt capabili sa traiasca unul fara celalalt dar ALEG sa traiasca impreuna.

Sa nu fii dependent de iubire, inseamna a trai din plin, a functiona adecvat, a avea o viata implinita indifferent de comportamentul sau reactiile celuilalt.
La adultii sanatosi fizic dependenta de celalalt este patologica - este o boala, todeauna manifestarea unei maladii sau disfunctii mintale.

Cand dorinta dupa celalalt ajunge sa ne conduca viata si ne dicteaza felul in care ne ducem existenta, atunci suntem dependenti iar diagnosticul este de tulburare de personalitate dependenta pasiva. Este probabil cea mai comuna tulburare psihica dintre toate.

Oamenii care manifesta o astfel de tulburare sunt ca si cand in ei ar exista un gol, un put fara fund care striga sa fie umplut, dar care nu poate fi umplut niciodata. Ei nu se simt niciodata "umpluti" si nu au niciodata senzatia pe termen lung de plinatate. Todeauna simt ca le lipseste ceva. Tolereaza foarte greu singuratatea, si de aceea nici nu au senzatia de identitate, ci se definesc pe ei insisi doar prin relatiile pe care le au cu alti oameni.

Faptul de a fi schimbatori este o alta caracteristica a persoanelor dependente de iubire. La un moment dat nici nu mai conteaza de cine sunt dependenti, important este sa fie acolo cineva de care sa se tina legati, din care sa/si traga "seva". Prin urmare relatiile pe care le au, desi par dramatice in intensitatea lor, sunt in realitate extrem de superficiale.


Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare
la cabinetul psihologic

Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna

Obsesia fata de o persoana este tot dependenta. Daca ai nevoie de un om sau de o substanta pentru a fi linistit si ferict, inseamna ca esti dependent de acea persoana sau substanta !
Pentru a fi fericit si implinit cu adevarat cauta ceea ce ai nevoie in resursele tale proprii. Daca singur nu reusesti sa faci acest lucru, nu ezita sa ceri ajutor de specialitate !
Mai jos poti urmari un material video despre psihoterapia dependetei si obsesiilor.