Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Dependență & toxicologie Dependență & toxicologie Constanta

APEL pentru PARINTI

APEL pentru PARINTI
Autor: Psihoterapeut Maria Stefania Boldea
Dragi parinti

Am initiat cursul de dezvoltare personala: "FII GENIAL, FII LIBER" pentru adolescenti si tineri, pentru ca mi s-a intamplat, de nenumarate ori, sa vina la consiliere parinti cu adolescenti si tineri care deja ajunsesera dependenti de droguri, alcool, abanonasera scoala etc de o buna bucata de timp, iar aceste probleme le deformasera deja intreaga personalitate transformandui in niste persoane total iresponsabile si nepasatoare la tot ce ii inconjoara, inchizandu-se intr-o lume imaginara, a lor. Multi dintre ei erau intr-o faza avansata de dependenta de substante etnobotanice.

Mi s-a rupt inima sa vad tineri frumosi, inteligenti, cu multe resurse personale, capabili de multe lucruri marete, interesante si frumoase, ajunsi niste epave, nici macar nu mai puteam sa am cu ei un dialog inteligibil.. nu mai puteau gandi clar, sa deosebeasca binele de rau. Drogurile le afectasera modul de gandire, valorile personale, capacitatea de a lua decizii, de a face ceva bun cu viata lor.
Multi dintre acestia, provenind din familii bune si instarite, iar acum ajunsesera pana acolo incat sa fure tot felul de lucruri pentru a le vinde pentru sume derizorii, din dorinta de a face bani pentru droguri, altii au recurs la compromisuri si mai cumplite pentru a-si intretine dependenta de droguri, alcool sau jocuri de noroc.

Multi parinti au dificultati in a recunoaste consumul imediat de droguri, mai ales ca multe semne si simptome care apar in cazul consumului de droguri sunt perfect normale la adolescenti, cum ar fi: are absente sau randament scolar scazut, este izolat, trist, obosit, se imbraca neingrijit, este ostil sau rebel, are ochii rosii, ii curge nasul, tuseste, slabeste, are pe corp urme de ace, taieturi, zgarieturi, cere mai multi bani de buzunar, e mai rece cu familia si cu prietenii din copilarie, are alti prieteni, ii scade interesul pentru hobby-uri, sport sau lucruri care inainte ii placeau, miroase a alcool si mesteca guma mentolata, mananca mult mai mult sau mult mai putin decat inainte, doarme mai mult si are un somn mai agitat, are in buzunare sau in camera lui foite de tigara, pipete, garou, ace, linguri cu coada intoarsa, brichete, pipe, miroase strident a parfum sau deodorant, foloseste deodorante de camera, are multe secrete, isi incuie dulapurile, biroul, usa, are substante inhalante sau chimice (acetona, prenandez, aurolac, etc).

Acest curs, isi propune sa previna, ca adolescentii si tinerii, copii dumneavoastra, sa ajunga intr-o astfel de situatie. Desigur dumneavoastra spuneti ca, copiilor dumneavoastra nu li s-ar putea intampla asa ceva... dar, credeti-ma parintii unor astfel de copii, au gandit si ei la fel candva.. de aceea nici nu au luat masuri din timp.
Suntem tentati, sa credem ca aceste lucruri li se pot intampla doar altora, noua nu, dar statisticile tot mai ingrijoratoare, lipsa valorilor din societate, lipsa de modele autentice pentru acesti copii, lipsa de comunicare, ingrijorarile tot mai apasatoare, certurile si tensiunile dintre parinti, divorturile, stressul, isi lasa amprenta tot mai drastic asupra acestei generatii, transformandu-i intr-o generatie instrainata.
Ca urmare, acesti copii cresc nesiguri pe ei, usor de influentat si de tentat in ce priveste un stil de viata daunator, delasatori, iresponsabili, tematori etc si devin astfel o prada usoara pentru cei care nu urmaresc decat sa isi vanda marfa cu pretul distrugerii personalitatii si implicit viitorului acestor tineri.

Nu asteptati pana cand este prea tarziu !! Luati acum initiativa sa faceti ceva pentru ei si pentru viitorul lor. Luati decizia sa echipati pe copilul dumneavoastra cu resursele si informatiile necesare care sa il tina la distanta de un stil de viata distructiv si iresponsabil. Protejati-l din timp de influenta negativa a celor care au apucat deja pe un drum al dependentelor, teribilismului si infractionalitatii.

Daca sesizati ca copilul dumneavoastra, este timid, nesigur, retras, trist, negativist, nu comunica, este lipsit de orice initiativa proprie, nu interactioneaza liber si deschis cu cei din jurul lui si mai ales cu dumneavoastra, preferand sa stea ore in sir inchis in camera lui in fata calculatorului sau a televizorului, nu mai stati pe ganduri, lucrurile nu se rezolva de la sine, luati initiativa si faceti ceva pentru el!!

Daca dimpotriva il vedeti foarte agresiv, cu o atitutine continua de opozitie si revolta la tot ce il inconjoara, manios si intr-o continua stare de nemultumire, de asemenea este un semnal de alarma ca ceva nu este in ordine cu copilul dumneavoastra.

Daca la scoala intampina dificultati, fie de integrare, fiind retras si necomunicativ, fie este elevul problema al clasei deranjand mereu ora si creand multe probleme profesorilor, daca acumuleaza absente, si observati o scadere a randamentului scolar, este momentul sa faceti ceva pentru a-l ajuta sa iasa din acesta situatie cu ajutorul unui specialist.

Daca constatati ca, copilul dvs. nu are somn, sau dimpotriva, se retrage in somn, si doarme mai mult decat e cazul, nu mananca, sau mananca foarte mult, e mereu trist, fara chef sa faca sau sa spuna ceva, are diferite ticuri sau comportamente ciudate care se repeta, fura lucruri din casa, sau s-a imprietenit cu tineri ciudati care ii suspectati de ilegalitati, si-a pierdut din capacitatea de a gandi si de a vorbi clar si eligibil, daca din pct de vedere emotional trece dintr-o extrema in alta: este foarte fericit ca dupa scurt timp sa fie foarte trist sau furios, dragi parinti, daca observati ca ceva nu este in regula cu copilul dvs. faceti ceva ! nu zaboviti, actionati si cereti ajutor.

Stiu ca e foarte greu la aceasta varsta, pentru dumneavoastra, ca si parintii sa ii motivati pe copii sa se ridice de la calculator si de la televizor si sa faca ceva, tendinta lor este mai
degraba spre lenevie, iresponsabilitate si delasare, exact cu aceasta atitudine se lupta si acest curs, pentru a-i face sa gandeasca, sa creeze, sa socializeze,
sa devina responsabili, sa-si asume riscuri, sa-si ia angajamente etc cu alte cuvinte sa iasa din zona lor de confort.. sa vada si alti tineri cum gandesc si ce fac,
asa incat sa poata gasi in grup si in cursul de dezvoltare personala motivatie in a intreprinde lucruri noi, chiar daca acest lucru nu este tocmai usor.

Ceea ce poate functiona la aceasta varsta, ca actiune intreprinsa de parinti pentru a-i ajuta sa iasa din starea lor de amorteala, este ca parintii SA NEGOCIEZE cu copii, parintii fiind cei care ingrijesc de nevoile materiale si financiare ale copiilor.
Atat timp cat parintii sunt cei care ii intretin pe copii cu bani si cu cele necesare
parintii pot negocia, asa incat copii sa nu primeasca de la sine
tot ce-si doresc, ci sa fie pusi in situatia sa faca anumite lucruri, pt a li se implini dorintele.

Adolescentii participand la acest curs, vor fi modelati si ajutati sa se schimbe pas cu pas.. pentru a se dechide si a prinde incredere sa exploreze lumea, sa fie curiosi, sa se bucure de ceea ce viata le pune inainte, sa se dezvolte in oameni maturi, siguri pe ei, echilibrati si curajosi. Cu siguranta rezultatele nu se pot vedea dupa o sesiune de curs sau doua, probabil nici dupa trei sau patru, dar in timp se va vedea foarte clar diferenta si rezultatele asteptate de dumneavoastra nu vor intarzia sa apara.


Psihoterapeut
Maria Stefania Boldea

Pentru orice fel de intrebari sau detalii suplimentare
legate de acest curs va rog sa scrieti pe
adresa de e-mail: dmboldea@yahoo.com
sau tel: 0726 227 085

WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Fi-ti socialbili !
Spuneti despre acest curs,
si altor parinti care au adolescenti
si credeti ca le-ar prinde bine sa fie educati,
prin intermediul
acestui curs.

Multumesc.