Analiza focarelor de infectare apărute la persoanele vaccinate împotriva COVID-19
Autor: Domșa Dariana

Astfel de infecÈ›ii, denumite în limbaj È™tiinÈ›ific „infecÈ›ii revoluÈ›ionare”, au reprezentat subiectul unei noi cercetări. Folosind date furnizate de către Ministerul Sănătății din Israel, cercetătorii au evaluat È™i modelat cazurile de infecÈ›ie cu virusul SARS-CoV-2, acoperirea vaccinală împotriva virusului È™i infecÈ›iile revoluÈ›ionare.
În august 2021, un focar al variantei Delta SARS-CoV-2 a avut loc în Israel, în condiÈ›iile în care acoperirea vaccinală depășea, la acel moment, 75% din populaÈ›ia țării. Focarul a dus la un număr neobiÈ™nuit de mare de infecÈ›ii, ceea ce a atras atenÈ›ia comunității internaÈ›ionale de cercetători, dar nu numai. Acest lucru a condus la concluzia oamenilor de È™tiință că fie imunitatea indusă de vaccin a fost redusă dramatic, fie că varianta Delta are abilități de evadare a imunității.
Cercetătorii au prezentat un model matematic care È›ine cont de o varietate de caracteristici, inclusiv vârsta, eficienÈ›a vaccinării în timp, rata de transmitere în timp, susceptibilitatea È™i infecÈ›iozitatea mai scăzute a persoanelor vaccinate, durata protecÈ›iei imune induse de vaccin È™i distribuÈ›ia vaccinului.
Pentru a aborda aceste probleme, cercetătorii au adaptat modelul la cazurile dintre cei vaccinaÈ›i È™i nevaccinaÈ›i pentru cei mai tineri de 60 de ani È™i peste 60 de ani. Conform concluziilor, există mai mulÈ›i factori, inclusiv invazia variantei Delta È™i acÈ›iunile de atenuare, care au condus la creÈ™terea vitezei de transmisie a virusului SARS-CoV-2. Cea mai mare rată de transmisie a variantei Delta a fost de 1,96 ori mai mare decât a variantei anterioare Alpha.
EficienÈ›a vaccinului a scăzut considerabil, de la 90% la 40% pe parcursul a È™ase luni. Cercetătorii au efectuat, de asemenea, simulări de model pentru a determina rolul celei de-a treia doze de rapel de imunizare în scăderea numărului de infecÈ›ii revoluÈ›ionare. Acest lucru le-a permis să investigheze scenarii „ce ar fi dacă” în cazul în care doza de rapel nu a fost aprobată.
Rezultatele studiului au fost aplicabile Israelului, care are o populaÈ›ie foarte vaccinată, un sistem de sănătate funcÈ›ional È™i un mecanism de colectare a datelor eficient È™i deschis publicului. Studiul de caz este, prin urmare, unul considerat ideal, mai ales dacă se tine cont de dorinÈ›a sa timpurie de a disemina doza de rapel cât mai repede posibil.
sursa: News Medical
foto: NEW-LIGHT-VISUALS / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum