Primul studiu randomizat despre eficiența antiviralului remdesivir nu a relevat beneficii clinice semnificative

©

Autor:

Primul studiu randomizat despre eficiența antiviralului remdesivir nu a relevat beneficii clinice semnificative
Potrivit unui studiu recent, administrarea de remdesivir - un medicament antiviral - nu grăbește vindecarea în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus. (1)
Acesta este primul test recunoscut (aleator și controlat) de cercetători pe scară largă privind efectele medicamentului remdesivir. În absența unui tratament general valabil, acest medicament este unul dintre cele mai folosite în tratarea pacienților cu COVID-19. Pe durata studiului restul pacienților au mai primit o combinație de lopinavir și ritonavir, interferoni sau corticosteroizi. (2) (3)

Rezultatele au arătat că deși este sigur și ușor tolerat de pacienți remdesivir nu este mai benefic pentru sănătate decât un placebo. Merită menționate și limitările studiului: doar 237 de participanți precum și lipsa de paturi a dus la înscrierea în cercetare mai ales a persoanelor în stare gravă. Cercetătorii au mai spus că viitoarele studii ar trebui să ia în considerare efectele administrării timpurii a remdesivir, o doză mai mare precum și combinarea sa cu alte antivirale.

Medicamentul remdesivir a fost dezvoltat pentru a trata ebola. Substanța a fost creată pentru a afecta reproducerea virusului, astfel putând stopa multiplicarea sa în organism. Remdesivir a avut rezultate pozitive în blocarea SARS-CoV-2 în testele în eprubetă și a fost folosit și pentru a trata alte infecții cu coronavirus precum sindromul sever respirator acut (SARS), sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și infecțiile cu noul coronavirus în studiile pe animale.

Studiul actual a urmărit 237 de voluntari spitalizați cu simptome grave între 6 februarie și 12 martie 2020. Pentru a fi eligibili pentru studiu trebuiau să fi trecut cel mult 12 zile de la primele simptome, testele să fi confirmat pneumonia iar saturația oxigenului din sânge să fie de cel mult 94%. Pacienții au primit, aleator, un tratament zilnic cu remdesivir (158 de pacienți au primit 200 mg în prima zi iar apoi 100 mg pentru zilele 2-10) sau cu un placebo (79 de pacienți). Doctorii au măsurat efectele medicamentului pe o perioadă de 28 zile pe o scală de la unu la șase (unu reprezentând externarea iar șase decesul). Îmbunătățirea stării de sănătate a fost definit ca având cel puțin două puncte față de momentul internării. Decesul în cazul celor două grupuri a fost unul apropiat; 14% în cazul pacienților care au luat remdesivir și 13% în cazul celor care au luat placebo. De asemenea, mai mulți pacienți care au luat remdesivir au renunțat la tratamentul pe fondul complicațiilor gastrointestinale, cardiace și pulmonare.

Sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 05-05-2020 | creare: 05-05-2020 | Vizite: 475
Bibliografie
1. First randomized trial of remdesivir suggests antiviral drug is not associated with significant clinical benefits, more research needed, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200429134020.htm
2. Remdesivir in adults with severe COVID-19: a randomised, double-blind, placebo-controlled, multicentre trial, https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(20)31022-9.pdf
3. Remdesivir for COVID-19: challenges of underpowered studies, https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(20)31023-0.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •