ROmedic Cabinete medicale Piatra Neamt Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Piatra Neamt

Mamografie

Mamografie
Autor: Antares Clinic

Mamografia este o investigatie imagistica care utilizeaza doze mici de radiatii (raze X ) pentru examinarea glandei mamare, detectarea tumorilor sau altor afectiuni ale sanilor.Mamografia poate fi utilizata pentru screening sau pentru diagnostic, cea de screening este folosita pentru a detecta modificarile sanilor la femei care nu au semne, simptome sau anomalii ale sanilor, iar cea de diagnostic este folosita pentru evaluarea unor modificari clinice, cum ar fi nodulii palpabili de la nivelul sanilor, durerea sau alte simptome.
Recomandari:
Este de preferat ca mamografia sa se efectueze in a doua parte a ciclului menstrual, mai ales daca in acea perioada sanii dumneavoastra sunt tensionati, este necesar sa evitati sa folositi deodorante, lotiuni, creme sau parfumuri pentru ca pot influenta calitatea expunerii.
Trebuie informat asistentul sau tehnicianul care va efectua mamografia despre posibilitatea de a fi insarcinata.
Mamografia se efectueaza cu un aparat radiologic special numit mamograf, iar pentru a obtine o expunere optima este necesara comprimarea sanului. Nu este o investigatie dureroasa, compresia creand un usor discomfort numai in timpul investigatiei, toate acestea fiind necesare pentru a obtine o imagine clara si precisa.
Pentru a vizualiza structura interna a sanului se fac 2 expuneri pentru fiecare san. Aceste expuneri arata clar structura sanului, procesarea si developarea filmului sunt riguros controlate pentru a obtine o imagine de cea mai buna calitate.
Daca ati mai efectuat vreo mamografie este necesar sa aduceti cu dumneavostra si filmele de la investigatiilor precedente pentru ca medicul sa faca o comparatie cu acestea!

 
Programare