Cancerul de sân – cauze, simptome, tratament

©

Autor:

Cancerul de sân – cauze, simptome, tratament
Advertorial oferit de Spitalul Privat Goldenes Kreuz

Cauze și simptome

Datorită noilor cercetări științifice precum și a medicamentelor de ultimă generație, tratamentul afecțiunilor oncologice înregistrează succese tot mai mari în ultimii ani. Există  mai multe opțiuni pentru tratarea cu succes a tumorilor, reducerea efectelor secundare și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femeile din țările industrializate, la nivel mondial. Statisticile arată că, o femeie din 7-10 suferă de cancer de sân în cursul vieții sale. Vârsta medie, a femeilor care sunt diagnosticate cu cancer mamar, este de 62 de ani.

Există mulți factori care favorizează dezvoltarea cancerului de sân. Au fost identificate două gene BRCA1 si BRCA2, care cresc semnificativ probabilitatea de a dezvolta un carcinom mamar. Atât BRCA1 cât și BRCA2 sunt gene ereditare. Riscul de a dezvolta cancer de sân, pe durata de vieții,  a femeilor care dețin una din aceste gene, este estimat cu până la 80%. În general, experții presupun că o astfel de predispoziție genetică joacă un rol de cauzalitate în 5-10% dintre cazurile de cancer mamar.

Cancerul de sân nu cauzează, de obicei, nici o durere sau alte simptome tipice. Acest lucru este valabil mai ales într-un stadiu incipient și, din păcate, prezintă riscul ca boala să fie diagnosticată într-un stadiu mai avansat. Din acest motiv, controalele medicale regulate reprezintă un instrument esențial în lupta împotriva cancerului de sân.

Unele simptome pot indica cancerul de sân, însă prezența acestora nu este o certitudine pentru cancerul mamar. Dacă observați oricare dintre următoarele simptome, este recomandată o evaluare la un medic specialist:
 • Noduli sau indurații noi pe sân
 • Sâni de aceeași mărime, până în prezent, prezintă recent dimensiuni diferite
 • Sânii se comportă diferit atunci când ridicăm brațele
 • Sfârcul este retras
 • Pielea unui sfârc este modificată
 • Se produce înroșirea bruscă a sânului, care nu dispare
 • Noduli în axilă

Dacă detectați oricare dintre simptomele de mai sus, este recomandat să efectuați, fără ezitare, un control de specialitate. Este important de știut că, probabilitatea ca aceste simptomele să fie aferente unei modificări benigne este mult mai mare decât cea a cancerului de sân. Siguranța definitivă o poate oferi însă numai un control de specialitate.

Asa-numitele simptome generale, cum ar fi pierderea poftei de mancare, slăbirea bruscă, transpiratii nocturne si o scădere a performanței fizice, apar de obicei numai atunci când cancerul de sân este deja într-un stadiu avansat.

Cum este diagnosticat și tratat cancerul de sân?

Diagnosticul cancerului de sân are două obiective. În primul rând, trebuie clarificat dacă o modificare suspectă a sânului - indiferent dacă a fost descoperită în timpul unei autoexaminări sau de către medic - este o tumoare benignă sau un carcinom mamar.

Dacă se confirmă un carcinom mamar, este important să se determine în ce stadiu se află boala (boală localizată sau metastatică). Acesta se determină printr-o așa-numită stadializare. Stadializarea include, pe lângă mamografie și ecografia mamară - pentru detectarea mărimii tumorii și extinderea tumorii la nivelul sânului - o radiografie a plămânului, o ecografie abdominală și o scintigrafie osoasă pentru excluderea  sau detectarea metastazelor îndepărtate.

Adiacent stadializării, factori precum vârsta, comorbiditățile, statusul de menopauză, receptorul hormonal, factorul de creștere și gradul de diferențiere a tumorii sunt factori care contribuie la planificarea terapiei.

Diagnosticarea cancerului de sân se face printr-o abordare în etape, pe de o parte, pentru a răspunde la toate întrebările importante pentru emiterea unui prognostic, iar, pe de altă parte, pentru a evita examinările inutile și potențial împovărătoare. Etapele diagnosticării cancerului de sân sunt:
 • Anamneză și consult clinic
 • Mamografia
 • Ecografie și RMN mamar
 • Biopsie
 • Investigații complementare în cazul în care a fost confirmat diagnosticul de cancer de sân, pentru determinarea eventualelor metastaze: statusul ganglionilor limfatici, scintigrafie osoasă, radiografie toracică, ecografie abdominală, analize de laborator, eventual CT și RMN

În tratamentul cancerului de sân, se aplică o serie de terapii diferite, aplicate individual sau în combinație: chirurgie, chimioterapie și radioterapie, terapii speciale.

Tratamentul pentru cancerul de sân depinde de stadiul bolii și de tipul tumorii. Nu numai planificarea terapiei, ci și obiectivul tratamentului depinde în mod crucial de stadiul bolii. Astfel, în stadiile incipiente, obiectivul este o vindecare completă, care, de regulă, este atins cu succes.

În general, menținerea calității vieții este în prim plan în aplicarea tratamentului pentru cancerul de sân. În planificarea concretă a terapiei, pe lângă criteriile stadializării medicale descrise mai sus, se ține cont de situația fizică, emoțională și psihosocială a pacientei.

De aceea nu există o terapie standard pentru cancerul de sân, ci întotdeauna se aplică o strategie terapeutică personalizată pe pacienta în cauză. Această terapie este planificată, în mod ideal, într-o așa-numită conferință oncologică, în care sunt implicați medici din diverse discipline de specialitate relevante - de la medicul chirurg la ginecologi, patologi, oncologi și până la radioterapeuți.

Principalii piloni ai terapiei convenționale pentru cancerul de sân sunt:
 • Intervenția chirurgicală
 • Terapia medicamentoasă (terapia hormonală, chimioterapia, imunoterapia)
 • Radioterapia

Diferențele în abordarea terapeutică nu sunt doar la nivelul metodelor individuale de tratament, ci șe diferențiază și între tipurile de tratament.

Terapia primară a cancerului de sân

Terapia primară constă, de obicei, în efectuarea unei intervenții chirurgicale cu scopul de a îndepărta tumora și ganglionii limfatici afectați. În ziua de astăzi, tehnica chirurgicală de conservare a sânului este abordarea standard. În cele mai multe cazuri, este posibil ca focarele canceroase să fie eliminate fără a fi necesară o mastectomie.

Terapia adjuvantă și terapia neoadjuvantă

Terapia adjuvantă este  terapie sistemică, aplicată ulterior terapiei primare, cu scopul de elimina eventualele celule canceroase rămase în corp, reducând astfel riscul de recidivă sau metastaze îndepărtate.

O terapie „neoadjuvantă” este aplicată însă înainte de intervenția chirurgicală. Scopul terapiei neoadjuvante este de a reduce tumora, astfel încât intervenția chirurgicală să fie mai blândă și să se evite o mastectomie.

Însuși faptul că există atât de multe proceduri diferite, evidențiază complexitatea abordării terpeutice a cancerului mamar precum și importanța consilierii de către  medici specializați în acest domeniu. Esențială este personalizarea tratamentului pe fiecare caz în parte. Criteriile decisive sunt mărimea tumorii, gradul de răspândire și caracteristicile biologice ale probelor histopatologice. Situația personală și dorințele individuale ale pacientei, joacă de asemenea un rol esențial.

Condițiile optime pentru diagnosticare și terapie sunt furnizate de către centrele certificate și specializate pe cancerul de sân, cum ar fi Centrul Certificat pentru Sănătatea Sânului din Spitalul Privat Goldenes Kreuz, singurul spital privat din Austria care deține propriul centru certificat pentru sănătatea sânului.

În aceste centre certificate, toți specialiștii colaborează sub același acoperiș. De asemenea, există domenii suplimentare de specialitate, cum ar fi fizioterapie, psihologie și consiliere nutrițională. În plus, centrele certificate trebuie să demonstreze, în scopul certificării,  o experiență foartă vastă în domeniul sănătății sânului, astfel încât aceste centre garanteză obținerea celui mai bun tratament posibil.

Tratamentul cancerului de sân în Spitalul Privat Goldenes Kreuz

Consiliere individuală de către medicul Dvs. curant

Pentru a oferi pacientei siguranța adecvată într-o perioadă dificilă, un medic curant din cercul experților în domeniu, este disponibil ca persoană de contact principală pe întreaga durată a tratamentului, medicul Dvs. de încredere, care discută cu Dvs. fiecare etapă necesară din terapia stabilită și care este în contact permanent cu toți ceilalți medici specialiști implicați în abordarea terpeutică.

O abordare holistică pentru o terapie de succes

Obiectivul principal a tratamentului oncologic este terapia acută. Însă, de cele mai multe ori, acesta nu este singurul aspect care îmbunătățește sănătatea. Prin urmare, pacienții noștri sunt tratați și îngrijiți holistic prin servicii precum consiliere nutrițională, terapii fizice și consiliere psihologică.
Astfel, după acest diagnostic care schimbă brusc viața, pacientele din spitalul nostru primesc un sprijin holistic care ține cont în egală măsură atât de nevoile lor fizice cât și de cele emoționale.

Centrul Certificat pentru Sănătatea Sânului Goldenes Kreuz

Spitalul Privat Goldenes Kreuz este primul și singurul spital privat din Austria, care deține propriul centru certificat pentru sănătatea sânului. Oferim diagnosticarea completă și tratamentul tuturor afecțiunilor benigne și maligne ale sânului și suntem foarte implicați în depistarea precoce a cancerului de sân.

Certificarea și paleta de servicii medicale

Din anul 2016, pacientele cu diagnosticul suspect de cancer de sân pot fi consiliate, în Austria, numai în centrele certificate, care trebuie să demonstreze o serie de criterii solicitante.

Pentru femeile afectate, această certificare este un bun ajutor decizional, deoarece este o dovadă obiectiv verificată a competenței și a calității serviciilor medicale în domeniul cancerului de sân.

Spitalul Privat Goldenes Kreuz este primul și singurul spital privat din Austria, cu propriul centru certificat pentru sănătatea sânului. Examinarea și certificarea au avut loc pentru prima dată în anul 2011 de către Doc-Cert - o comisie independent de experți din Elveția. Condiția necesară pentru certificare, este o serie de criterii de calitate foarte exigente, care trebuie dovedite anual, prin intermediul unui raport de calitate.

În plus, fiecare centru certificat se angajează să fie supus unui audit de recertificare la fiecare 3 ani. Centrul din spitalul privat Goldnes Kreuz,  a fost reexaminat de către experții de la Doc-Cert în 7 și 8 iunie 2017. Auditorii au ajuns la concluzia că centrul oferă pacienților un tratament excelent. Certificarea reînnoită dovedește standardul de înaltă calitate și creșterea permanentă a calității în Spitalul Privat Goldenes Kreuz.

Serviciile de bază ale centrului nostru certificat pentru sănătatea sânului include următoarele specialități:
 • Managementul cazului medical în regim ambulant 
 • Diagnosticare radiologică prin tehnologie de ultimă oră
 • Chirurgia oncologică efectuată de către medicii noștri specialiști în chirurgie și ginecologie
 • Histologie
 • Oncologia
 • Fizioterapie
 • Îngrijirea pastorală
 • Depozitul de sânge
 • Dietologie

Tumorboard și parteneri de colaborare

Tumorboard-ul sub conducerea lui Dr. Andreas Brezina este o conferință săptămânală în care reprezentanții tuturor departamentelor medicale discută, în comun, despre cel mai bun tratament individual pentru fiecare pacientă în parte. Astfel se stabilește o terapie personalizată, pentru fiecare caz individual.
Discuția interdisciplinară are loc pentru toți pacienții, atât preoperator, pentru a discuta împreună despre cel mai bun tratament inițial posibil, cât și după o intervenție chirurgicală pentru a coordona terapia ulterioară. Aceasta stabilește un concept terapeutic comun, care este susținut de toate disciplinele participante.

Contact
Spitalul Privat Goldenes Kreuz
E: international@goldenes-kreuz.at
M: +43 1 360 66 7500
Website:
www.privatklinik-goldenes-kreuz.at/en

Data actualizare: 31-07-2019 | creare: 31-07-2019 | Vizite: 187
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.