Ce efect au alcoolul si drogurile asupra organizatiei dvs?

©

Autor:

Advertorial oferit de Clinica de tratament pentru dependenta Castle Craig
Profilul intervievatului: Dr Mike McCann MD este doctor pe probleme de sanatate in mediul profesional cu multi ani de experienta in consilierea companiilor private si institutiilor publice din Marea Britanie si Africa de Sud. Este in acelasi timp si unul din membrii Board-ului Director al clinicii de reabilitare a dependentei Castle Craig din Scotia.  

Care este rolul unui doctor-consultant pe probleme de sanatate (Occupational Health Physician in titulatura in limba engleza) in mediul profesional?

Reprezinta o combinatie echilibrata intre grija pentru angajati si consilierea managementului despre cum sa gestioneze probleme medicale complicate. Problemele legate de alcool si droguri sunt, poate, cele mai grave cu care se poate confrunta un manager.  

Cum ati ajuns sa va implicati in domeniul abuzului de substante?
Cand lucram in Africa de Sud ca doctor in mediul profesional, am observat ca problema era foarte mare. Trebuia pur si simplu sa te implici. In tari foste comuniste, ca in cazul Romaniei, exista niveluri asemanatoare de abuz de substante, de alcool in special, dar mai putine servicii disponibile pentru tratamentul specializat al dependentei.  

Spuneti-mi despre noua dvs carte‘Alcoolul, Drogurile si Locul de munca ’.
Cred ca este o carte de referinta pentru profesionistii din domeniul Resurselor Umane, manageri, avocati specializati in legislatia muncii si profesionistii din domeniul sanatatii. Cartea descrie politicile pentru identificarea, controlarea si tratarea consumului excesiv de substante la locul de munca. Fiecare companie ar trebui sa includa in raportul de evaluare a riscurilor, pagubele posibile pe care consumul necontrolat de alcool si droguri le produc. Cartea se bazeaza pe studii de caz din Africa de Sud si Canada si este foarte relevanta pentru economiile capitaliste tinere ca Romania.

Este dependenta de alcool si droguri la locul de munca o problema tot mai raspandita?

Nu cred ca problema se agraveaza, dar exista culturi in anumite companii unde abuzul de alcool si droguri este tolerat. Fara indoiala, presiunea grupului este o problema semnificativa. Intrebarea este ce impact au toate acestea asupra performantei companiei? Luarea de masuri are loc numai atunci cand managementul interpreteaza problema ca una cu adevarat serioasa.  

Cum pot companiile sa faca fata problemelor ce implica consum de droguri si alcool?
Trebuie sa inceapa prin procesul de evaluare a riscurilor ca sa masoare amploarea posibila a problemei. Un bun punct de pornire ar fi verificarea numarului absentelor pe motiv de boala si a numarului accidentelor.  Daca compania poate identifica o problema serioasa in ceea ce priveste consumul de alcool si droguri in interiorul organizatiei si daca poate apoi demonstra ca prin rezolvarea ei se va imbunatati eficienta, atunci e foarte probabil ca managementul si sindicatele sa sustina aceasta initiativa.  Eu numesc asta “tratarea organizatiei”. Tind sa cred ca in Romania problema dependentei la serviciu este un fel de subiect tabu printre managerii de HR si profesionistii medicali. Insa ea trebuie pusa in discutie daca se doreste cu adevarat rezolvarea si progresul.

Cum ar trebui sa procedeze angajatorii romani pentru introducerea unui regulament privind abuzul de substante?  
Pentru ca acesta sa fie eficient, trebuie sa se inceapa cu un proces de consultare care sa implice toate partile interesate, in special sindicatele si supervizorii -- toti vor trebui educati despre dependenta. Compania ar trebui sa se asigure ca atat tratamentul pentru dependenta, cat si un program post-reabilitare sunt disponibile pentru angajati, pentru ca ei sa se poata intoarce la locul de munca.   

Aveti vreun sfat pentru angajatorii care banuiesc ca un angajat consuma in mod abuziv alcool si droguri la locul de munca?
Da – trebuie sa dezvolte regulamentul intern si apoi sa lase totul in seama profesionistilor specializati in tratamentul dependentei. Foarte adesea am vazut manageri manipulati de un angajat dependent -- desi managerul incearca sa ajute, uneori mai multi ani la rand -- pana la urma esueaza si ajunge el insusi sa fie o victima. Din pacate, exista o lipsa acuta de experti in tratamentul dependentei in multe tari membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania.

Ce optiuni de tratament ati recomanda unui angajator?    
Daca persoana in cauza are o problema grava, atunci cred ca singura varianta de tratament este internarea in mediul rezidential. Tratamentul ambulatoriu poate avea rezultate numai in cazuri mai putin avansate. Din cauza lipsei acestor servicii in Romania, optiunea de a trimite pacientul pentru tratament in strainatate trebuie considerata ca una din cele mai bune solutii.  

Dr McCann a fost intervievat in Londra de catre Rupert Wolfe Murray, Reprezentantul pentru Europa al clinicii de tratament pentru dependenta Castle Craig.

Vizitati: Clinica de tratament pentru dependenta Castle Craig

Data actualizare: 24-05-2013 | creare: 11-12-2012 | Vizite: 1153
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: