Ce este si cum se trateaza cataracta?
Autor: Redacția ROmedic
Cataracta este cea mai frecventa afectiune a cristalinului, care consta in opacifierea acestuia, ceea ce determina scaderea vederii. Modificarea transparentei cristalinului impiedica patrunderea razelor de lumina in interiorul ochiului, iar vederea scade lent, pana la disparitia totala a acesteia.
Boala afecteaza in aceeasi masura ambele sexe si poate aparea la unul sau la ambii ochi, cel mai frecvent cu un decalaj de evolutie intre cei doi ochi.
Cauzele cele mai frecvente sunt: varsta inaintata (dupa 65 ani), traumatismele, bolile oculare asociate, tratamente cortizonice, dar poate fi si congenitala la copiii cu suferinte intrauterine.
Cataracta congenitala apare la bebelusi ai caror mame au prezentat un episod viral in perioada sarcinii (rubeola). De aceea, primul control oftalmologic trebuie facut imediat dupa nastere in vederea excluderii unei afectari oculare congenitale.
Diagnosticul ocular poate fi pus numai de catre medicul specialist care, printr-un examen complet, va diagnostica si bolile asociate si va monitoriza pacientul prin controale periodice. Tratamentul medicamentos existent nu determina imbunatatirea vederii si nu poate stopa boala.
Indiferent de cauza bolii, singurul tratament eficient este cel chirurgical.
La adulti, cataracta se opereaza atunci cand pacientul considera ca vederea nu-l mai multumeste. Se indica operatia intr-un stadiu in care boala nu este foarte avansata, iar vederea nu este pierduta complet. Cataracta foarte avansata (dura) se opereaza mai greu, iar vindecarea postoperatorie dificila.
In vederea operatiei, pacientul trebuie sa aiba toate bolile generale compensate (hipertensiune arteriala, diabet, insuficienta renala, etc.) si un set de analize care sa priveasca activitatea inimii, teste de coagulare, glicemie.
Interventia dureaza intre 5-15 minute sub anestezie locala si, in general, usor de suportat. Ea consta in inlocuirea cristalinului bolnav cu unul artificial in scopul recuperarii deficientei vizuale produsa de opacifierea cristalinului. Extragerea cristalinului bolnav se face pe incizii mici (1,8-2,5 mm) cu ajutorul ultrasunetelor. Gama cristalinelor existente este mare si ele permit o buna recuperare a vederii atat la distanta cat si la aproape. In cazul coexistentei unor alte boli oculare (retinopatii, degenerescente retinovitreene, glaucom) vederea se recupereaza partial datorita acestora.
Complicatiile intra si postoperatorii exista dar sunt, din fericire, foarte rare (0,5-1%).
Evolutia postoperatorie presupune tratament medicamentos (picaturi) timp de 45 de zile, evitarea traumatismelor locale, toaleta oculara atenta si reducerea efortului fizic mare pentru pacientii activi.
Pacientul poarta pansament ocular o zi sau o lentila de contact ce asigura o mai buna protectie ochiului operat.
De asemenea, pacientii se vor proteja fata de radiatiile ultraviolete cu ochelari de soare. Controalele postoperatorii se fac la indicatia medicului operator, iar dupa vindecare, vederea se corecteaza cu ochelar acolo unde este cazul.
Clinica Irina
Adresa: Craiova, Str. Caracal, nr. 86
Tel.: 0371.361.561, 0251.533.310
Web: mercut.ro
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Burnout: Redescoperă Echilibrul și Vitalitatea
- Cum să alegi un medic stomatolog bun
- Descoperă lumina în întuneric: Terapie Online pentru părinții cu copii cu dizabilități
- Luminând întunericul: lupta cu monștrii interiori - Depresia și Anxietatea
- Cinci Ani de Zâmbete și Îngrijire: Clinica Stomatologica Dentaline Bucuresti Sărbătorește cu mândrie peste 5 Ani de Activitate
- Clinica de reproducere asistată Embryolab, cu rate mari de succes în Europa, oferă un tratament FIV GRATUIT
- Dantură nouă, în doar 4 paşi! Descoperă cum să îţi recapeţi rapid zâmbetul, cu ajutorul iDentity®️ Clinic
- Examinarea psihologica pentru obtinerea permisului de conducere? De ce avem nevoie de ea?
- Terapia Winback TECAR pentru recuperare medicală
- Sigilările dinților la copii: prevenirea cariilor în mod eficient
- O echipă de clujeni a creat aplicația care stochează istoricul medical al pacienților
- Numește-le ca să le poți gestiona! Simplu, despre emoții...
- Lene sau depresie?
- Totul despre operația ReLEx SMILE Pro: procedura de corecție a vederii cu laser minim invazivă și avantajele sale
- Îmbătrânirea: ce alegeri putem face pentru a fi longevivi?
- Gândește pozitiv și viața ți va schimba!?
- Cum să pui granițe personale fără furie
- Femei fără copii
- Următorii pași după o ruptura de ligament incrucisat anterior
- Care sunt cauzele unei rupturi de menisc și ce tratament există pentru această afecțiune