Conduita psiho-afectivă în stomatologie

©

Autor:

Conduita psiho-afectivă în stomatologie
Advertorial oferit de Arial Dent

Aplicarea psihologiei in medicina dentară presupune o interferență a numeroase ramuri ale acesteia, cele mai importante fiind psihologia generală, psihologia medicală și psihologia socială.

Una dintre dificultățile medicului stomatolog în înțelegerea comportamentului uman este psihodiagnosticul. Acesta reprezintă un act de recunoaștere și identificare a unor caracteristici, însușiri, stări, trăsături și structuri de personalitate ce caracterizează complexul ființei umane.

În stomatologie, diagnosticul presupune, pe lângă cel radiologic și clinic, identificarea și recunoașterea unor anumite tulburări în cazul unui individ care simte o stare de suferință. Identificarea patologiei psihologice sau a tipului de abatere de la normalitate, presupune evaluarea sănătății psihologice și operarea cu simptomatologia majoră de sănătate psihologică.

Comunicarea medic-pacient, elementul cheie în practica medicală, este unul din elementele esențiale ale competenței clinice, alături de cunoștințele clinice, tehnicile de comunicare, rezoluția problemei, competențele tehnice. O bună comunicare nu este opțională. Ea ajută la efectuarea unui act medical într-o manieră eficientă, adecvată, relevantă și satisfăcătoare pentru îngrijirea pacientului.

În medicina dentară, pacienții cu diferite afecțiuni stomatologice sunt reticenți când urmează un consult de specialitate și aplicarea procedurilor de tratament. Această reticență se numește „anxietate dentară”, care se manifestă printr-o stare de neliniște, tensiune emoțională extremă și se accentuează în momentul în care pacientul se așază în scaunul dentar. Principalii factori ai anxietății în stomatologie sunt: durerea dentară, disconfortul dentar, țiuitul frezei dentare, sângerările dentare, teama față de posibilitatea de a fi rănit, injecțiile anestezice, teama față de posibilitatea unei alergii. Diminuarea acestei stări de anxietate se bazează pe diminuarea durerii prin efectul antialgic sau/și proceduri psihoterapeutice cum ar fi: meloterapia receptivă și psihoterapia cognitiv-comportamentală.

Contact:

Cabinet „Arial Dent”
www.arialdent.com
str. Vasile Lupu nr. 14, Cluj-Napoca
Telefon: 0264-550 048
Mobil: 0756 075 888

Data actualizare: 26-01-2017 | creare: 26-01-2017 | Vizite: 1595
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: