Criptoliză amigdaliană în 20 de minute, la Clinica Nova Explorări ORL

©

Autor:

Criptoliză amigdaliană în 20 de minute, la Clinica Nova Explorări ORL
Advertorial oferit de Clinica Nova Explorari ORL

Din dorința de a face lumină într-o problemă destul de frecventă și deranjantă, dar deloc periculoasă, ne-am hotărât să vorbim despre amigdalita cazeoasă.

Mulți dintre noi avem amigdale criptice cu șanțuri, cripte în care mâncarea poate intra și fermenta, rezultând mici biluțe alb-gălbui, dure, ce se evidențiază pe amigdale. Aceste depozite de cazeum pot da halenă, un miros neplăcut al gurii, pot deranja și jena la înghițit. Depozitele de cazeum pot fi stoarse și îndepărtate ca pe vremea bunicilor, dar, în niciun caz, nu se tratează cu antibiotic.

„Indiferent de forma amigdalelor, cu cripte cazeoase, mari, hipertrofice, cu cripte foarte adânci sau mici, sclerotice, mecanismul de tratare este același. Medicii specialiști ORL recomandă, cel mai frecvent, clătirea gurii cu apă de gură și ingerarea de lichide, după masă. Pentru cei ce sunt deranjați de miros, de aspect sau pentru cei care fac amigdalite repetitive, prin suprainfectarea cazeumului, se indică tratament chirurgical clasic sau minim invaziv. După o consultație ORL, se stabilește tipul de interventie necesară: reducție/criptoliză sau amigdalectomie clasică.” (Dr Ioana Alexandra Voda MD, PhD. ORL otoneurologie)

Amigdalele sunt foarte puternic vascularizate, cu risc de sângerare ce crește cu vârsta, cu fibrozarea lor. Ca urmare, la adulți se indică frecvent reducția amigdaliană cand amigdalele sunt mari, hipertrofice, obstructive- nelăsând loc de respirat din poziția declivă (culcat). Pacienții într-o astfel de situație sforăie puternic și fac apnee în somn.

Amigdalectomia totală, clasică, extracapsulară (eliminarea amigdalelor cu tot cu capsula lor) se face cu anestezie totală, intubație oro-traheală, în mediu spitalicesc, lângă o secție de terapie intensivă. Indicația de amigdalectomie totală se face în cazul în care amigdalele sunt focar infecțios (ASLO, VSH și PCR crescute), la o lună după un flegmon amigdalian și în cazul amigalitelor repetitive (mai mult de 3 amigdalite pe an ce necesită tratament cu antibiotic).

În sediile Clinicii Nova Explorări ORL, din București și Cluj-Napoca, se practică cu succes, de mulți ani, reducții și criptolize amigdaliene cu anestezie locală, într-o atmosferă relaxantă, ascultând muzică, dar sub monitorizarea tensiunii și pulsului.

Înainte de intervenție, pacienții se prezintă, la clinică, cu rezultatele analizelor clasice, cu timpi de coagulare și sângerare și nemâncați cu trei 3 ore înainte.

„Intervenția de criptoliză amigdaliană durează aproximativ 7-10 minute pentru fiecare amigdală, fără sângerare, cu vaporizarea apei din țesut, cu stafidirea și netezirea bontului restant. Practic, după anestezia locală cu spray de lidocaină, în 20 de minute se realizează intervenția minim invazivă, după care pacientul rămâne în clinică încă 30 minute. În acest timp îi este recomandat tratamentul antiinflamator pentru următoarele 5 zile, gargară. Post operator, senzația de jenă, disfagie, poate persista. Este o reacție normal, dar incomparabil mai mică față de durerea post-interventie clasică.  În continuare, se recomandă regim semilichidian 3 zile la temperatura camerei, apoi bine mestecat, evitarea efortului fizic mare, în prima săptămână, însă activitate normală începând cu a doua zi postoperator, se merge la serviciu. În locul intervenției, vor apărea false membrane albe/gri de țesut necrozat, ce vor cadea, gradat, după ziua a 5-a, urmată de sclerozarea restului de țesut.” (Dr Ioana Alexandra Voda MD, PhD. ORL otoneurologie)

În Clinicile Nova Explorări ORL din București și Cluj-Napoca, controlul la 7 și 14 zile este gratuit.

Noul sediu al Clinicii Nova Explorări ORL din Bucureşti se află pe strada Traian nr.234, etaj 4, Sector 2, lângă Foișorul de foc, iar telefoanele pentru programări sunt: 021 325 44 22, 0799 848 484. Clinica Nova Explorări ORL Cluj funcţionează zilnic, de luni până vineri, de la ora 8-20, la demisolul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj, strada Viilor 46-50. Programările se fac la: 0364881531, 0799848484, 0771 419 766.
Facebook Clinica Nova Explorari ORL: www.facebook.com/Nova.ORL

Data actualizare: 22-09-2020 | creare: 22-09-2020 | Vizite: 4233
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: