Cu „Relatia de Cuplu” la psiholog

©

Autor:

Cu „Relatia de Cuplu” la psiholog
Advertorial oferit de Mind Experience Clinica psihologica Oana Purdel

Nefericirea va ramane expresia incapacitatii fiecaruia de a-si alege un partener compatibil cu atingerea starii de confort. Ne place sa credem ca Dragostea mentine cuplul, dar ajungem sa constientizam ca alte valori sustin constant si in mai mare masura, relatia de parteneriat. Chiar si acolo unde exista si unde este reciproc impartasita, vine un moment cand rutina o indeparteaza si obisnuinta o elimina.

De-a lungul timpului, omul a fost preocupat de descoperirea relatiei de cuplu perfecte, ceea ce implica o durata lunga, armonie, siguranta, respect, confidentialitate, sinceritate, intelegere, si nu in ultimul rand, dragoste.

Desigur ca este foarte greu sa gasesti toate acestea la un loc, fiind destul de greu sa intalnesti un cuplu in care toate aceste elemente sa se regaseasca in mod proportional. Asta si datorita naturii umane, si pentru ca cei doi soti provin din medii diferite, din familii diferite, pot avea religii diferite, convingeri si principii divergente ; in orice caz, in ciuda tuturor acestor argumente care sustin cu precadere inexistenta in realitate a unui cuplu perfect, el exista.

Privind in jurul nostru, din vremea copilariei, ii observam pe adulti si ne punem intrebari la care nu avem curajul sa raspundem, dar nici competenta. Nu intelegem de ce parintii azi se iubesc, maine se cearta, de ce bunicii ii tin partea mamei sau tatalui, desi e evident ca nu este el cel care are dreptate, incercam sa construim si sa imaginam scenarii proprii, care, daca am avea curajul sa intrebam, poate ca le-ar lumina mintea si celor intrebati.

O poveste liniara, fara senzational, fara nicio restrictie, totul depinde de cei doi ca lucrurile sa mearga bine. Dar, daca privesti lucrurile de la distanta, adevarul e cu totul altul : cuplul respectiv nu este izolat. El interactioneaza cu celelalte persoane din jurul lui, este chiar denumit « celula de baza » a societatii. Deci e clar ca nu poate exista in afara ei. La fel de real este faptul ca atat in interiorul unui cuplu cat si in afara lui incep sa se dezvolte o multime de factori care influenteaza fara doar si poate bunul mers al lucrurilor.

Astazi fiecare are dreptul sa incerce sa fie fericit !

Cum ne alegem partenerii?

Povestea incepe cand doua persoane se indragostesc nebuneste una de cealalta.Nu sau mai simtit niciodata asa. Sunt incantate de aspectele si de laturile lor diferite si simt ca se completeaza reciproc atunci cand sunt impreuna. Au sentimentul ca fericirea va dura  pentru totdeauna.

In realitate s-au ales unul pe celalalt din motive foarte precise, chiar daca nu sunt constienti de acest lucru. Fiecare dintre ei a fost atras de un partener care intrupeaza si manifesta cele mai puternice trasaturi ale unuia sau a ambilor parinti. Sunt atrasi in egala masura atat de trasaturile pozitive dar mai ales de cele negative.

Asta inseamna ca oamenii sunt atrasi de partenerii  care seamana cel mai mult cu parintele cu care au avut cele mai mari dificultati in copilarie!

Casatoria

Partea romantica dureaza o anumita perioada de timp, dupa care incepe sa se estompeze (trei ani, daca au noroc).Conflictele ies la suprafata.  Sunt acele dificulti pe care le-au avut si cu parinti. Diferenta este doar de nuanta si de context. Fiecare asteapta ca celelalt sa-i indeplineasca si sa-i satisfaca nevoile, fiind dezamagit cand acest lucru nu se intampla.Ambii parteneri au impresia ca daruiesc mai mult decat primesc.

Nasterea unui copil

Parintii sunt in extaz. Sunt hotariti sa faca tot ce pot pentru a fi parinti buni. Dar oare, ranile din copilarie, cele pe care fiecare dintre ei le-a adus in casatorie - cele care au provocat problemele de cuplu - au fost rezolvate?

Chiar daca partenerii sunt amandoi maturi din punct de vedere emotional  si  relatia lor este solida, ei vor face greseli in interactiunile cu copilul lor. La un moment dat unul din parinti va avea probleme cu noul sau rol.

De ce mergem la terapeut?

Rapunde  sincer la intrebari:
  • 1. Te simti bine asa cum traiesti in cuplul tau?
  • 2. Crezi ca partenerul tau si ceilalti membrii ai familiei tale discuta sincer cu tine?
  • 3. Ai vrea sa faci un anumit lucru dar  te simti ingradit?

In general, persoanele care merg la terapeut au urmatoarele tipuri de probleme:

  • 1. au o imagine de sine negativa, sentimentele si parerile depre ei insisi fiind defavorabile;
  • 2. comunicarea cu ceilalti membrii ai familiei este indirecta,vaga si nu de putine ori,nesincera;
  • 3. regulile folosite in sistem familial sunt rigide, depasite sau neacceptate de ceilalti;
  • 4. relatiile extrafamiliale sunt putine si formale;
  • 5. comunicarea deficitara sau mai grav lipsa comunicarii.

Insatisfactia maritala

Riscul cel mai mare intr-o atfel de problema este insatifactia maritala. Acesta insatisfactie poate duce ulterior la declansarea unor tulburari de natura psihica sau somatica. Iar uneori poate duce la separarea cuplului adica la divort.

Solutia  problemelor maritale

Speram ca eforturile noastre de a va pune in fata unor terapii eficiente si de certa actualitate vor fi rasplatite printr-o mai mare deschidere a dumneavoastra, catre tot ceea ce inseanma intelegerea si acceptarea unui domeniu pe care putini romani il cunosc pentru ca: foarte multi il ignora:

Terapia de cuplu si de familie         

Repere generale:

Intr-o familie fericita poti simti autenticitatea, sinceritatea si iubirea. Membrii se uita unul la celalalt nu unul prin celalalt. Casa in care traiesc acesti oameni este plina de lumina si culoare. Fiecare este liber sa-i spuna celuilalt ce simte, fara a atrage antipatii. Se poate discuta despre orice: dezamagiri, temeri, indoieli sau bucurii.

Din punctul nostru de vedere orice relatie maritala sau consensuala te ajuta sa cresti, sau asa ar trebui, pe fiecarea membru in parte. Pentru a putea creste ai nevoie de conditii optime de dezvoltare . Echilibru este  foarte important pentru pastrarea starii de bine, emotional, psihic si cognitiv. Acest  echilibru depinde de mediul in care traiesti. Pentru restabilirea acestui echibru trebuie ca fiecare membru sa tina cont de urmatorii pasi:
  • 1. Trebuie sa recunoasca problemele cu care se confrunta;
  • 2. Trebuie  sa doreasca sa schimbe ceva;
  • 3. Trebuie sa faca pentru a incepe procesul de schimbare.

“Mind Experience Clinica psihologica Oana Purdel”

Repere specifice:

In cadrul “Mind Experience Clinica psihologica Oana Purdel”  psihologii si psihoterapeutii nostrii evalueaza, identifica si intervin prin metode stiintific sustinute, avand ca obiectiv pastrarea echilbrului emotional, incercand sa-i aduca pe membrii cuplului pe o directie continua si armonica.

Va prezentam cateva din directiile noastre de lucru:

Terapia centrata pe problema

Cand terapeutul examineaza o problema maritala, el observa ca  motivele disensiunilor se afla la nivelul regulilor dintre parteneri. Daca regulile unui mariaj sunt prea rigide, nemultumirile apar imediat, chiar daca nu toate sunt exteriorizate. Inainte de orice terapeutul de cuplu este necesar sa fie  un bun moderator si negociator al partenerilor, cu o atitudine echidistanta, care evita orice alianta cu vreun membru al cuplului.

Problema  puterii in cuplu

Orice relatie sociala este eminamente ierarhica. O egalitate prin lipsa diferentelor nu este posibila. Autoritotitatea si puterea celor doi poate fie egal distribuita in conditiile in care suma activitatatilor  (si importanta acestora) desfasurate de o feameie, ar fi echivalenta cu suma activitatilor (si importanta acestora) desfasurate de un barbat.

Probleme de ordin afectiv

Cele mai multe probleme apar pe fondul insatisfactiei (reale sau imaginare) legata de viata afectiva (sexuala). Aceasta se intampla atunci cand nu exista comunicare sau cand comunicarea este deficitara.

Comportamente reciproc negative

Cuplurile nefericite au, in general, putine interactiuni placate, majoritatea fiind incarcate de suparare, blam sau pedeapsa. Daca unul dintre soti se comporta negativ, partenerul considera ca este indreptatit  sa raspunda cu aceiasi moneda si astfel incepe un lant de interactiuni negative.

Terapia centrata pe comunicare

Nu considerati ca putem citi ganduri. Nu avem inca aceasta abilitate. Unul dintre cele mai nocive stiluri de comunicare este acela in care consideram ca stim deja ce o sa spuna partenerul ca raspuns la o anumita situatie sau aceea in care credem ca partenerul ar fi trebui sa-si dea seama de ceea ce noi am vrut sa spunem. Nu avem cum intuii sau intuim gresit.

Terapia centrata pe comunicare are cateva repere precise care pot scoate cuplul din impas, chiar si  atunci cand  ei considera ca nimic nu mai poate resuscita relatia lor.

Cum sa fim sinceri cu partenerul   

Comunicarea  nemultumirilor poate fi piatra de incercare a multor cupluri. A-ti comunica nemultumirile si a putea discuta liber referitor la acele nemultumiri este cel mai indicat lucru pe care cei doi il au de facut.  Nu ignorati nemultumirile, ele vor exploda mai tarziu cu o intensitate sporita.

Rolul politetii in comunicare

O serie de cercetari evidentiaza faptul ca sotii sunt mai nepoliticosi unul fata de altul, decat sunt fiecare dintre ei fata de straini. Acest lucru scade calitatea comunicarii, agresivitatea verbala diminuand sinceritatea dintre parteneri.

Politetea in comunicare se refera la ceea ce specialistii au denumit ascultare activa.A fi “ascultator activ” inseamna sa raspunzi cu ochii, cu mintea, cu mimica. Din respect fata de partener, fi cel putin atent.

Agenda ascunsa 

Nu de putine ori, atunci cand dialogam cu partenerul de viata, avem tendinta de a ascunde anumite idei care noua ni se par importante.Agenda ascunsa reprezinta suma acestor idei, framantari care din diverse motive raman neexteriorizate si implicit nerezolvate.

Terapia psihanalitica de cuplu

Principalul scop al acestei abordari este da a elibera membrii familiei de restrictiile inconstiente, astfel incat acestia sa interactioneze unul cu celalalt pe baza realitatii curente, nu pe baza unor imagini ale trecutului.

Din aceasta perspectiva este important ca sotii sa-si exprime nevoile inconstiente, dacat sa invete sa le inteleaga mai bine. Terapeutul psihanalist se ocupa de aceasta problema, creand un climat de incredere si avansanad foarte lent.

Terapia cu grup de cupluri

Cand o casatorie  ajunge intr-o situatie dificila, probabilitatea divortului este mai mare daca partenerii merg separat la cate un terapeut sau daca numai unul dintre ei alege calea consilierii.

Este indicat ca ambii partenerii sa doreasca depasirea impasului mergand impreuna la acelasi psiholog. 

In functie de problema cu care se confrunta si de asentimentul lor, psihologul ii poate consilia,fie separat, fie impreuna cu alte cupluri care prezinta disfunctii asemanatoare.

Exista persoane care refuza prezenta altora; Nu pot vorbi de fata cu alte persoane sau Nu ma intereseaza problemele celorlalti. Ele pot fi chemate sa asiste la cateva sedinte de grup avand optiunea de a hotari singuri cum vor sa continue.

Utilitatea terapiei de grup rezida din aceea ca indivizii constientizeaza ca problemele lor maritale nu sunt unice si nici atat de grave pe cat par.

Repere finale

V-am expus aici cateva din metodele noastre de lucru, inmbinarea acestora facand posibila eficientizarea rezultatelor terapeutice. Bineinteles ca drumul pe care ne propunem sa mergem, obiectivele si scopul final, poate fi plin de surprize, provocandu-ne sa scoatem la suprafata artileria grea din bagajul de cunostinte acumulat din  experientele  anterioare.

Sfatul nostru

Nu ramaneti singuri in lupta dumneavastra pentru salvarea casniciei!

Unui terapeut, chiar daca nu stie cu ce va confruntati, arata-ti-i, chiar daca nu va cunoaste descrie-ti-va. Chiar daca credeti ca nu are cu ce sa va ajute, el va poate surprinde. Stie, cunoaste, asculta si vede dincolo de ceea ce se vede la suprafata, intelege  si lupta impreuna cu dumneavoastra pentru restabilirea echilibrului intrafamilial.
 
Psiholog Oana Purdel, tel 0758677731
Gmail: oanapurdelpsyho@gmail.com
https://www.romedic.ro/mind-experience-clinica-psihologica-oana-purdel

Data actualizare: 06-05-2020 | creare: 06-05-2020 | Vizite: 569
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: