Discurile intervertebrale

©

Autor:

Discurile intervertebrale sunt situate intre doua vertebre de care se fixeaza prin intermediul unor ligamente si au rolul de fixa, proteja si permite miscarea vertebrelor coloanei vertebrale.
Structura discului intervertebral cuprinde 2 elemente:
- Inelul fibros
Este format din tesut conjunctiv dens si lamele suprapuse de fibrocartilaj. Acestea au o dispozitie specifica, in unghi de 90 de grade, conferindu-le rezistenta crescuta, potrivita pentru a face fata presiunilor aparute in timpul socului.
- Nucleul pulpos
Principalul rol al sau este de a absorbi socurile, in acest fel diminuand semnificativ impacturile dintre vertebre. Este situat in partea centrala a inelului fibros. Compozitia sa este : putine celule, matrice vascoasa. Vascozitatea acesteia e data de concentratia de acid hialuronic si fibrile de colagen de tip II.
Este initial mai mare, dar pe parcursul anilor, acesta se micsoreaza, fiind inlocuit partial de fibrocartilaj.

Hernia de disc

Reprezinta herninerea (deplasarea din pozitia sa normala) unui disc intervertebral. Se produce prin ruperea inelului fibros, produsa in general in regiunea posterioara deoarece in aceasta zona fasciculele de colagen sunt in cantitate mai redusa. Acest lucru duce la expulzarea nucleului pulpos si secundar aplatizarea discului intervertebral. Consecinta este dislocarea discului. Acesta poate duce la comprimarea structurilor nervoase cu aparitia unei dureri intense si a tulburarilor neurologice.

Cum putem depista o hernie de disc inainte de a comprima structurile vecine?
In momentul in care simtim o durere vertebrala, cat de mica, este recomandat sa apelam la un medic neurolog care va hotari daca este necesara o radiografie, un RMN sau CT si in functie de rezultatele consultatiei si ale investigatiilor paraclinice, medicul pune un diagnostic.
Totusi, radiografiile trebuie facute strict la sfatul medicului, deoarece expunerea la radiatii poate fi nociva.

Cum apare hernia de disc?
- prin degenerarea discului odata cu imbatranirea
- accidentari
- eforturi excesive (ridicarea unor greutati mari)
- patologii ale coloanei vertebrale

Tratament:
- chirurgical in principiu
- antiinflamatoare pentru atenuarea inflamatiei locale
Exista mai multe variante de tratament chirurgical, insa doar medicul este avizat sa hotarasca care este potrivita pentru dumneavoastra.
- Discectomie (se scot partile care comprima radacinile nervoase)
- Laminotomia (indepararea laminei osoase)
- Neurotomia cu radiofreceventa (in prezenta nervului afectat se plaseaza un electrod prin intermediul unui fluoroscop)
- Nucleoplastia este o tehnica minim invaziva, realizata prin intermediul unei sonde.

Pentru o viata sanatoasa este necesar sa fim atenti la semnele pe care organismul nostru ni le trimite, sa le intelegem sau sa cerem ajutor in descifrarea acestora. Trebuie sa intelegem ca organismul nostru este format dintr-o multitudine de componente de diferite dimensiuni si cu functii diferite, dar toate sunt indispensabile pentru homeostazie. Din aceasta cauza trebuie sa avem grija ce mancam, sa facem sport, sa ne ferim de eforturi intense si nu in ultimul rand sa ne facem analizele constant pentru a sti ca suntem bine.

Data actualizare: 12-03-2013 | creare: 13-08-2012 | Vizite: 10616
Bibliografie
1."Histologie" Luiz Carols Junquiera, Editura medicala Callisto,2008
2. "Corpul omenesc", editura Editions Atlas
3."Cartilajul",https://osteoarthritis.about.com/od/osteoarthritis101/a/cartilage.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum