Durere dinte la rece

În cazul în care simți un disconfort sau o durere la dinte când mănânci un aliment rece, este posibil să suferi de sensibilitate dentară. Acest disconfort nu este cauzat de temperatura scăzută a alimentului, ci de posibila ciobitură a stratului de smalț ce protejează dinții.

Ce este sensibilitatea dentară?

Coroana dentară, partea vizibilă și superioară a dintelui, este protejată de un strat numit smalț. Este transparent, culoarea albă a dinților provenind de la dentină. Sub gingie se află cementul, stratul inferior, protector al rădăcinii dintelui.

Dentina este mai puțin densă ca smalțul și prezintă o multitudine de tubuli dentinari. Când dentina își pierde unul din straturile protective, temperaturile scăzute vor fi resimțite în nervii din interiorul dintelui.

De ce apare durere de dinte la rece?

Aplici prea multă forță când te speli pe dinți

Unele persoane au stratul de smalț mai subțire din naștere, acesta fiind mai sensibil abraziunii periei dentare. Pentru a evita acest lucru, este indicat să te speli pe dinți folosind o mișcare circulară fără să aplici prea multă presiune. Periajul trebuie făcut cu atenție în zona gingiilor.

Strângi dinții în somn

Această obișnuință se numește bruxism și este dăunătoare nu numai stratului de smalț. Alte efecte secundare sunt durerile de cap, durere în zona maxilarului și a urechilor, probleme ale articulației temporo-mandibulare și slăbirea rădăcinii dinților. Este posibil să nu observi această obișnuință până nu apar efectele adverse.

Remediile posibile includ folosirea unei gutiere pentru protecția dinților, exerciții ce te pot ajuta să îți relaxezi limba și mușchiul maxilar înainte de somn sau proceduri dentare precum coronoplastia.

Ai o plombă sau un dinte ciobit

Când se fracturează un dinte, crăpătura poate ajunge până la nervii din interiorul dentinei. Durerea variază cu adâncimea crăpăturii, dar este pronunțată când dintele este expus la rece. Dentistul va decide ce procedură este potrivită. În cazul unei crăpături superficiale, ce nu trece de linia gingivală, dentistul poate umple zona afectată.

Consumi prea multă mâncare acidă

Alimentele cu un pH negativ dăunează stratului protectiv de smalț. Alimentele de evitat sunt băuturile carbogazoase și dulciurile tari. Cea mai bună alternativă este apa plată, dar dacă ai consumat un aliment acid, nu te grăbi să te speli pe dinți! Așteaptă cel puțin o oră pentru ca smalțul să își revină la puterea inițială. (1) (2)

Care este tratamentul?

  • Pastă de dinți terapeutică. Acest tip special de pastă poate ajuta în calmarea durerii, prin efectul de desesibilizare.
  • Gel de fluor. Ajută în procesul de remineralizare dentară, ce poate reduce durerea.
  • Obturația de canal. Dacă durerea persista după celelalte tratamente, medicul dentist poate recomanda această procedură. Obturația de canal are loc în ultima etapă a tratamentului endodontic și este o tehnică cu o rată mare de succes. Implică înlăturarea țesutului afectat de o infecție bacteriană din pulpa dentară. (2) (3)


Pentru a preveni sensibilitatea dentară și simptomele asociate, se recomandă menținerea igienei dentare prin spălarea dinților de două ori pe zi. Ața dentară este folositoare în înlăturarea plăcii bacteriene din zonele greu accesibile. (4)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerea de dinți la cald sau rece - cauze și tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum