Endometrioza – cauze, simptome, tratament

©

Autor:

Endometrioza – cauze, simptome, tratament
Advertorial oferit de Spitalul Privat Goldenes Kreuz

Cauze și simptome

Endometrioza este o afecțiune cronică, benignă care afectează 10-15% din femeile de vârstă reproductivă, reprezentând o povară mare, atât la nivel fizic cât și la nivel psihic.

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente și în același timp cele mai subdiagnosticate boli ale femeilor, în timpul anilor de reproducere. După debutul primelor simptome, trec adesea mulți ani până la emiterea diagnosticului corect și inițierea unei terapii individualizate.

În cazul endometriozei, mucoasa din pereții interiori ai uterului care este eliminată o dată pe lună în timpul menstruației, migrează în afara uterului.
Cel mai frecvent, acest endometru se extinde în ovare sub forma de chisturi, precum și în zona peritoneală. Deși endometrioza apare, de regulă, în abdomenul inferior și, în cazuri foarte agresive, poate să se încarneze în țesutul conjunctiv pelvian, vezică sau rect, mai poate totuși să apară și în altă parte a corpului precum pe diafragmă sau în plămâni.

Deoarece aceste celule reacționează într-un ciclu lunar, ca și mucoasa uterină, pot cauza diferite simptome clinice. Semnele tipice ale unei endometrioze sunt durerile în abdomenul inferior, care apar convulsiv înainte și în timpul menstruației, putând apărea uneori însă și independent de menstruație.
În cazurile severe, durerea survine și în timpul actului sexual, a urinării și a scaunului.

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității.

Cum este diagnosticată și tratată endometrioza?

Investigațiile de diagnosticare sunt consultul ginecologic, ecografia și RMN-ul. Până în prezent, endometrioza poate fi diagnosticată cu certitudine numai prin intermediul intervenției chirurgicale și examinării histologice ulterioare.

În funcție de rezultatele investigațiilor, vârsta pacientei și planificarea familială, poate fi aplicată o terapie medicamentoasă (hormonală), o intervenție chirurgicală sau o combinație între aceste două abordări. Această terapie poate fi suplimentată prin o terapie a durerii și un tratament de fertilitate.

Intervenția chirurgicală pentru tratarea endometriozei, oferă un prognostic de vindecare foarte favorabil.Cu toate acestea, în timpul intervenției chirurgicale se poate întâmpla ca eliminarea focarelor de endometrioză, care sunt predispuse la aderențe puternice, să nu fie posibilă. În aceste cazuri, operația este oprită, se efectuează un tratament medicamentos și, dacă este necesar, focarele sunt eliminate în cadrul unei alte operații.
Pregătirea pre-operatorie poate implica și administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerilor și pentru a reduce focarele de endometrioză, aceste medicamente influențând echilibrul hormonal. Pe perioada acestui tratament hormonal este posibil ca menstruația să fie absentă, după tratament revenind la ritmul obișnuit.

Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie generală sau locală. În funcție de localizarea și extinderea focarelor de endometrioză, intervenția se efectuează laparoscopic sau prin laparotomie.

Care este prognosticul?

Adesea, simptomele pot fi eliminat prin intervenția chirurgicală. În cazuri individuale, este totuși necesar un tratament medicamentos ulterior. Cu toate acestea, este posibil ca endometrioza să reapară după o perioadă
și să necesite un al doilea tratament. 

Tratamentul endometriozei în Spitalul Privat Goldenes Kreuz

Centrul Certificat de Endometrioză

Un centru certificat de endometrioză nu este un simplu spațiu, ci descrie mai degrabă furnizarea centrală și comună de servicii medicale, într-o rețea securizată.

Centrul de Endometrioză Goldenes Kreuz vă pune la dispoziție experți din diferite discipline medicale, aferente acestui diagnostic de endometrioză, pentru o abordare terpeutică holistică și implicit, interdisciplinară.

Prima consultație are loc în cabinetul directorului medical al spitalului și a Centrului de Endometrioză - Prof. Univ. Dr. Fritz Nagele.
În cadrul acestei prime vizite medicale, sunt efectuate investigații în regim ambulant și sunt planificați și organizați, împreună cu dumneavoastră, următorii pași recomandați.

Prof. Univ. Dr. Fritz Nagele  precum  și Departamentul de Ginecologie și Obstetrică din cadrul spitalului privat Goldenes Kreuz vă oferă:

  • Un tratament medical de calitate, diagnosticare, terapie chirurgicală și/ sau medicamentoasă, consiliere administrativă
  • Coordonarea tuturor serviciilor medicale ambulatorii, de  diagnosticare, chirurgie precum și a terapiei medicamentoase.
  • Cooperare interdisciplinară, de ex. cu Centrul nostru de Fertilitate, cu Centrul de Fizioterapie, cu departamentul de consiliere nutrițională și cu Asociația de Endometrioză Austria.
  • Infrastructura optimă pentru o consiliere medicală completă, combinată cu un confort ridicat printr-o atmosferă familială.
  • Follow-up medical după întoarcerea în țară
  • Obligația de a îmbunătăți calitatea în mod constant, prin intermediul auditurilor externe regulate, precum și de a dovedi în permanență procesul, structura și calitatea rezultatelor.

Contact:
Spitalul Privat Goldenes Kreuz
E: international@goldenes-kreuz.at
M: +43 1 360 66 7500
Webseite:
https://www.privatklinik-goldenes-kreuz.at/en/

Data actualizare: 31-07-2019 | creare: 31-07-2019 | Vizite: 469
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: