Feromoni - hormonii atractiei sexuale

©

Autor:

Feromoni - hormonii atractiei sexuale

Atractia sexuala este o adevarata reactie chimica. Numeroase cercetari stiintifice au concluzionat ca intalnirile amoroase si sexuale sunt puternic influentate de feromoni – substante biochimice puternice produse de organismul uman (si cel animal) cu multiple functii: de aparare, marcare teritoriu, imperechere, agresiune etc.

Ce sunt feromonii?

Feromonul este un element biochimic secretat si eliminat de organism care atrage un anume raspuns social din partea membrilor aceleiasi specii. Feromonii sunt intalniti la numeroase fiinte vii, de la amibe, insecte si alte nervertebrate, la mamifere si oameni si reprezinta cea mai veche forma de comunicare intre animale. Feromonii dicteaza comportamentul sexual si cresc atractia sexuala.

Orice om produce in mod natural acesti feromoni, iar in vremuri antice aceasta era principala forma de alegere a partenerului. Pe masura ce am evoluat insa, productia de feromoni a fost intr-o oarecare masura inhibata, iar feromonii “acoperiti” de numeroase substante sintetice, fiind din ce ce mai greu perceputi de ceilalti. Dar receptorii nostri inca mai raspund la acesti stimuli. Cantitati mici de feromoni sunt produse in mod natural, pe care frecvent ii eliminam igiena personala.

Feromonii umani

Feromonii umani nu au nicio aroma, niciun miros, insa sunt suficient de puternici pentru a determina anumite reactii ale celor din jur si au un rol extem de important in comunicarea sexuala. Atat oamenii cat si animalele elibereaza in aer acesti compusi biologici prin intermediul lacrimilor, salivei si respiratiei cutanante (sudorii). Acestia transmit anumite semnale referitoare la stare, dispozitie, dorinta sexuala, sanatate catre subconstientul femelei. Masculul dominant elimina mai multi hormoni ai atractiei sexuale decat perechea opusa, de aceea in general un mascul atrage mai multe femele si se bucura de mai multe cuceriri.

Inainte de descoperirea rolului cartilajului vomeronazal in perceptia feromonilor, nu exista o certitudine a existentei acestor feromoni. Insa dupa acest an, fenomenul a fost explicat si inteles cu usurinta: feromonii au fost descoperiti in sudoarea umana, fiind perceputi cu ajutorul unei mici glande de la baza cartilajului vomeronazal (sistemul VNO reprezinta un aparat senzitiv distinctiv ce detecteaza feromonii) si transmisi apoi regiunii limbice a creierului (corespunzatoare starilor afectiv- emotionale si dorintelor). Mesajele feromonilor catre hipotalamus sunt percepute ca mesaje sexuale si de atractie sexuala. Compusul feromon pur izolat din transpiratia umana si urina se numeste androsteron.

Feromonii feminini

Spre deosebire de cazul animalelor, in care feromonii feminini sunt destul de puternici, feromonii umani feminini au un efect mult mai subtil. Astfel incat nu doar barbatii transmit astfel de mesaje sexuale catre un potential partener sexual ci si femeile, insa sunt mai slab perceptibile. Mai mult decat atat, spre deosebire de insecte sau animale in care barbatii sunt liberi sa raspunda imediat unei femele excitate, reprezentantii masculini ai speciei umane sunt impiedicati de anumite norme sociale de a reactiona la fel de impulsiv.

Cum sunt produsi feromonii?

In general oamenii au catalogat olfactivul ca fiind unul dintre cele mai putin importante simturi, cu toate acestea multi dintre noi cheltuim o avere considerabila si depunem un efort sustinut pentru a modifica mirosul si modul in care ne percep cei din jur din punct de vedere olfactiv.
De unde provin feromonii? In cazul animalelor ei sunt eliberati prin piele, urina, fecale, respiratie, insa principalul organ emitator de feromoni pentru specia umana este pielea. Mirosurile sunt produse de glandele sebacee aprocrine ale pielii, ce se dezvolta in pubertate (acest lucru explica atractia intensa pentru sexul opus in aceasta perioada a dezvoltarii) si sunt de obicei asociate cu glandele sudoripare si dezvoltarea elementelor piloase. Acestea se regasesc pe toata suprafa corpului, insa tind sa aiba o concentratie mai mare in 6 zone specifice:

  • axile (subbrat) ;
  • mameloane (pentru ambele sexe) ;
  • regiunile pubiene, genitale si circumanale;
  • regiunea periorala si buze;
  • pleoape;
  • urechea externa.


Patru din cele sase regiuni sunt asociate cu regiuni piloase, explicatia constand in suprafata mare si eficienta de eliminare a acestor biochimicale prin evaporare prin intermediul orificiilor piloase. Aceste substante eliminate de corpul uman sunt relativ imperceptibile de catre nasul uman, ceea ce percepem noi ca si miros corporal, miros al pielii nu se identifica cu secretiile glandulare curate, proaspete, ci cu degradarea bacteriana a acestor secretii glandulare.

Cum actioneaza feromonii?

Prin intermediul hipotalamusului si altor parti ale creierului uman, feromonii naturali tind sa creasca nivelul de incredere si de fericire al individului, oferind un control mai bun asupra propriilor emotii. O persoana poate deveni astfel mai comunicativa si isi poate transmite mult mai usor emotiile, sentimentele si se poate bucura mai mult de increderea in sine.

Experimente clinice au demonstrat ca feromonii masculini atrag un raspuns sexual intens, inconstient din partea femeilor. Feromonii nu au miros si sunt indetectabili in mod constient de nasul uman, insa femeile au un simt olfactiv foarte bine definit si fin si detecteaza imediat feromonii masculini, care declanseaza atractia si dorinta sexuala fata de barbatul respectiv. Desi femeia nu isi da seama ca barbatul este purtatorul acelui factor declansator al dorintei sexuale, feromonii ii vor comunica printr-o chimie extraordinara ca el este atras de ea si este disponibil sexual si ca la randul ei si ea starneste dorinte sexuale in el (comunicare sexuala). Contactul vizual sustinut dintre ei doi vor dubla efectul feromonilor, iar dorinta sexuala va creste si mai mult.

Cand o persoana intra intr-o incapere aglomerata, aceasta emite in mod inconstient o „aura”. Daca aceasta zambeste automat „aura” sa emite o atitudine primitoare, de prietenie, ce ii permite sa socializeze foarte usor cu cei din jur. Astfel limbajul corpului joaca un rol foarte important in societate si determina tipul de aura pe care il emitem atunci cand intram in contact cu diverse persoane. Un proces asemanator se intampla si cu feromonii care functioneaza ca si un amplificator al aurei. Indiferent de aura pe care o emiteti la un moment dat, feromonii vor contribui la emiterea mai puternica a aurei cu o nota accentuata de sexualitate, senzualitate.

Produsele comerciale care sustin ca pot avea aceleasi efecte ca si feromonii naturali nu sunt la fel de eficiente. Apare discrepanta dintre limbajul corpului, aura emisa si actiunea feromonilor artificiali (colonie, parfum etc.). Feromonii nu fac miracole in ceea ce priveste emiterea semnalelor sexuale catre potentiali parteneri sexuali. Daca partenerul nu va place, nu va gaseste atractiv sau corespunzator cerintelor sale din diverse motive, feromonii nu vor actiona in nici un fel asupra sa deoarece creierul si-a format deja o anumita conceptie despre persoana respectiva (cu acele trasaturi aspecte, trasaturi inadecvate). Amplificatorii sinteticii ai feromonilor naturali pot determina cresterea atractivitatii si pasiunii dintre partenerii sexuali.

Sindromul deficientei de feromoni
este explicatia stiintifica descoperita de socio-antropologi pentru a e explica de ce unii oameni sunt perceputi ca inatractivi din punct de vedere sexual.

Feromoni naturali – beneficii

In anii 1980 feromonii constituiau o descoperire importanta si de atunci multiple cercetari au vizat acesti hormoni misteriosi care cresc dorinta sexuala si pasiunea. S-a descoperit ca sanatatea feminina poate fi corelata in mod direct cu aceasta emisie spontana a feromonilor masculini.

  • Contributia majora feromonilor la mentinerea sanatatii feminine consta in mentinerea unui sistem reproducator sanatos, testosteronul sanatos bogat in feromoni naturali "incurajand" corpul femeii sa se conserve intr-o maniera sanatoasa, sa se pastreze tanar.
  • Feromonii masculini pot stabiliza ciclul menstrual si reduce simptomele sindromului premenstrual.
  • Feromonii masculini pot elimina starea de depresie a femeii (efect relaxant) si pot amana sau chiar usura instalarea menopauzei.
  • Feromonii contribuie la cresterea fertilitatii feminine.
  • Feromonii cresc dorinta sexuala fata de partenerul de sex opus (si nu numai – feromonii actioneaza similar si pentru persoanele cu un comportament homosexual - in functie de raspunsul sexual care se formeaza la nivelul creierului in urma detectarii hormonilor personali homosexuali sau lesbieni).
  • Feromonii contribuie la imbunatatirea vietii sexuale, cresterea frecventei actelor sexuale.
  • Intrucat feromonii cresc atractivitatea si farmecul (aura) persoanei va avea loc o crestere a increderii in sine, o perceptie mai buna a imaginii personale.
  • Expunerea feromonilor personali determina o intimitate mai profunda intre partenerii sexuali (demonstrat stiintific ca feromonii actioneaza la nivel mental, si mai putin la nivel fizic).
  • Feromonii pot modifica chiar si perceptia celor din jur asupra voastra – amplificarea unei aure prietenoase – persoana prietenoasa, atractiva si usor de abordat.


Efectele feromonilor asupra organismului sexului opus

  • Atractie sexuala
  • Incredere
  • Calm
  • Agresivitate


Studii stiintifice au demonstrat ca anumite tipuri de feromoni pot creste instinctul agresiv atat la femei, cat si la barbati. Aroma androsteron-ului (feromon masculin pur) pare sa fie esenta agresivitatii sau dominantei la barbati. Un cercetator în patologia criminala a realizat un studiu pe un esantion de prizonieri si a constatat ca barbatii inchisi in aripa inchisorii corespunzatoare violentei fizice inregistrau mari emisii de feromonii puri.

Alte cercetari asupra efectelor si rolului feromonilor au concluzionat ca hormonii umani reprezinta baza biologica a formarii orientarii sexuale a unui individ.
Produsele comerciale ce contin feromoni umani naturali actioneaza ca un afrodisiac.

Cum puteti creste nivelul de feromoni eliberati de organism

Datorita evolutiei, in prezent barbatii emit feromoni doar atunci cand transpira, ceea ce poate fi un mod destul de neplacut de a atrage sexual o femeie. Ironic este faptul ca atunci cand facem dus, pentru a elimina mirosurile pielii, de fapt indepartam si feromonii naturali ai organismului. Mirosurile neplacute ce se formeaza uneori la nivelul pielii, cauzate de transpiratie, sunt rezultatul degradarii bacteriene a secretiilor sudoripare si nu de mirosul feromonilor (pentru ca acestia sunt inodori).

Datorita standardelor sociale si de igiena, rasa umana a adoptat cateva elemente considerate a produce interferente majore in emisia si perceptia feromonilor. Feromonii devin victimele apei, deodorantilor, parfumurilor si a numeroase eforturi masculine de a arata si mirosi atragator, pentru a stimula dorinta sexuala a femeii, desi eficienta feromonilor este cu mult mai crescuta decat a acestor elemente de toaleta si igiena personala. Femeile adora o aroma placuta si ar fi absurd ca barbatul sa renunte la aceste obiceiuri metrosexuale.

Nimeni nu sugereaza in acest punct renuntarea la toaleta zilnica si la dus. Piata produselor ce contin feromoni sintetici (creme, lumanari, colonii, parfumuri) este in continua crestere. Insa pentru cei care doresc totusi sa renunte la inca o duzina de chimicale puse pe corpul sau, va putem oferi cateva sfaturi care vor ajuta corpul sa mareasca productia de feromoni naturali si sa sporeasca intensitatea si eficacitatea acestora:

  • o dieta care sa contina telina cruda si suc de telina – telina contine enzime de tipul androsteronei, ce sunt eliberate sub forma de feromoni de catre barbati; aceasta dieta creste si libidoul reprezentantelor feminine;
  • o dieta bazata pe telina si avocado contribuie la metabolizarea enzimelor specifice in hormoni sexuali, datorita continutului ridicat de androsterona;
  • zincul continut in nuci, seminte de dovleac, spanac creste productia de testosteron ce accelereaza si productia de feromoni.
  • chimenul, mararul, ghimbirul, lemnul dulce, castravetele si sparanghelul influenteaza aroma secretiilor corporale si stimuleaza dorinta sexuala, excitatia.


Mareste-ti apetitul sexual cu ajutorul exercitiilor fizice. Barbatii care au un program regulat de exercitii fizice au si un nivel mai ridicat de testosteron decat cei sedentari sau cu o activitate fizica moderata. Nivelul ridicat de testosteron determina un nivel ridicat de feromoni, iar procesul natural de transpiratie este benefic si pentru respiratia pielii si pentru pori (eliminarea toxinelor) si determina si o emisie puternica a hormonilor sexuali prin piele.


Data actualizare: 18-04-2014 | creare: 01-04-2010 | Vizite: 133704
Bibliografie
Feromonii -link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pheromone

Ce sunt feromonii si cum actioneaza acestia? -link:
https://cas.bellarmine.edu/tietjen/Human%20Nature%20S%201999/what_are_pheromones.htm

Feromoni umani: mit sau realitate? -link:
https://www.anapsid.org/pheromones.html

Despre feromoni -link:
https://pheromones.com/

Sanatatea feminina si feromonii -link:
https://hubpages.com/hub/Womens-health-and-the-human-pheromone

Cum functioneaza feromonii masculini ca sa atraga femeile? -link:
https://www.articlesnatch.com/Article/How-Pheromones-Work-To-Attract-Women/1043243

Feromonii sexuali supun legile atractiei -link:
https://www.modernghana.com/lifestyle/731/16/sex-pheromones-are-bending-the-laws-of-attraction.html

Ghidul feromonilor sexuali -link:
https://www.buzzle.com/articles/sex-pheromone-guide.html

Feromoni feminini:cum isi atrag femelele partenerii -link:
https://www.articleclick.com/Article/Female-Pheromones--How-Females-Attract-Mates-/2999

Date despre feromoni -link:
https://www.pheromones-i.com/facts-on-sex-pheromones.html

Ce alimente cresc productia de feromoni in organism -link:
https://www.ehow.co.uk/about_5509427_foods-produce-pheromones-body.html

Efectele feromonilor asupra organismului -link:
https://www.ehow.co.uk/facts_5017199_effects-pheromones-humans.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: